Rusia a lansat un val de atacuri cu drone kamikaze asupra Kievului și a regiunii din apropierea capitalei pentru a doua noapte la rând, a precizat armata ucraineană, cu câteva ore înainte ca președintele Volodimir Zelenski să se întâlnească cu liderii NATO la summitul de la Vilnius. „A 504-a zi a invaziei la scară largă a Federației Ruse în Ucraina. Inamicul a lansat un nou atac aerian asupra capitalei", a declarat Serhiy Popko, șeful administrației militare de la Kiev. Zelenski va participa miercuri, la Vilinius, la sesiunea inaugurală a Consiliului NATO-Ucraina, un organism înființat pentru a aduce mai aproape Kievul și alianța militară transatlantică cu 31 de membri.

Soldați ucraineni în DonețkFoto: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Un grup de hackeri ruși a publicat informații confidențiale despre pregătirile pentru summitul Alianței Nord-Atlantice de la Vilnius, în seara zilei de 12 iulie, scrie European Pravda, citând unul dintre cele mai mare site-uri de știri din Lituania, 15 min, potrivit Ukrainska Pravda.
  • România va începe să antreneze piloţi ucraineni pe avioane de luptă F-16, posibil începând de luna viitoare, potrivit CNN, care citează o sursă familiară cu discuţiile în curs
  • Ucraina ar putea primi de la SUA rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS, a declarat un general american
  • Rusia afirmă că NATO a revenit la „stratagemele Războiului Rece” după summitul din Lituania
  • Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat miercuri că va transmite parlamentului ratificarea aderării Suediei la NATO la deschiderea sesiunii parlamentare din toamnă, adăugând că se așteaptă ca Stockholm să ia niște măsuri împotriva terorismului în schimbul aprobării, relatează Reuters.
  • Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, i-a comparat miercuri pe ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, şi pe şeful Statului Major al armatei, Valeri Gherasimov cu celebrul cuplu de comedianți Stan Laurel și Oliver Hardy, cunoscuți în România ca Stan și Bran, relatează Reuters.
  • Rusia este în prezent „fragilă, din punct de vedere militar și politic”, a declarat miercuri președintele francez Emmanuel Macron într-un discurs susținut la summitul NATO din Lituania, potrivit CNN.
  • Grupul de mercenari Wagner finalizează predarea armelor către forțele armate regulate ale Rusiei, a anunțat miercuri Ministerul rus al Apărării, la mai bine de două săptămâni după ce grupul a organizat o scurtă revoltă armată, relatează Reuters.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 504, LIVETEXT:

01:02Rusia afirmă că NATO a revenit la „stratagemele Războiului Rece” după summitul din Lituania

Ministerul rus de Externe a declarat miercuri că rezultatele summitului NATO de la Vilnius, Lituania, demonstrează că alianța militară „s-a întors în cele din urmă la stratagemele Războiului Rece”, potrivit CNN.

„Occidentul colectiv condus de Statele Unite nu este pregătit să suporte formarea unei lumi multipolare și intenționează să-și apere hegemonia prin toate mijloacele disponibile, inclusiv cele militare”, a declarat ministerul într-un comunicat.

00:45Hackeri ruși ar fi scurs documente despre pregătirile summitului NATO de la Vilnius, dar la finalul întâlnirii de două zile

Un grup de hackeri ruși a publicat informații confidențiale despre pregătirile pentru summitul Alianței Nord-Atlantice de la Vilnius, în seara zilei de 12 iulie, scrie European Pravda, citând unul dintre cele mai mare site-uri de știri din Lituania, 15 min, potrivit Ukrainska Pravda.

Ucraina ar putea primi de la SUA rachete cu rază lungă de acțiune

00:30Trupele ucrainene avansează la sud de Bahmut - minsitrul Apărării din Ucraina

Forțele ucrainene au reușit să avanseze la sud de Bahmut, potrivit ministrului adjunct al apărării din Ucraina, citată de Sky News.

Hanna Maliar a declarat că trupele de apărare sunt acum la granițele orașului devastat din estul țării, care a fost scena a luni de lupte sângeroase înainte de a fi capturat de Rusia în luna mai.

De asemenea, armata ucraineană a respins trupele rusești care încercau să avanseze în direcțiile Kupiansk, Limansk, Avdiivka și Mariinsk, a precizat Maliar într-o postare pe Telegram.

23:31Secretarul general al ONU Antonio Guterres i-a propus președintelui rus Vladimir Putin să prelungească acordul care permite exportul sigur de cereale din Ucraina la Marea Neagră, în schimbul conectării unei filiale a băncii agricole a Rusiei la sistemul internațional de plăți SWIFT, au declarat surse pentru Reuters.

Guterres i-a trimis marți o scrisoare lui Putin în care îi propune o cale de urmat pentru a facilita exporturile rusești de alimente și îngrășăminte și pentru a asigura continuarea transporturilor de cereale ucrainene la Marea Neagră, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al ONU.

22:37SUA ar putea trimite până la urmă rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei

Ucraina ar putea primi de la SUA rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS, a declarat un general american, citat de Sky News.

22:25Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat miercuri că va transmite parlamentului ratificarea aderării Suediei la NATO la deschiderea sesiunii parlamentare din toamnă, adăugând că se așteaptă ca Stockholm să ia niște măsuri împotriva terorismului în schimbul aprobării, relatează Reuters.

21:16Șase copii printre cei 18 răniți în atacul rușilor - raport

Un oficial ucrainean a anunțat că 18 persoane, inclusiv șase copii, au fost rănite într-un atac rusesc în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei.

Guvernatorul regional Iurii Malashko a declarat într-o postare pe Telegram că bombardamentul a avut loc într-o "zonă deschisă".

România va începe să antreneze piloţi ucraineni pe avioane de luptă F-16

20:45Zelenski: "Nu există niciun interes" de a avea trupe NATO pe teren înainte de aderare

Volodimir Zelenski a declarat că NATO și Ucraina "nu sunt interesate" să aibă trupe înarmate din țările vecine ale alianței pe teritoriul său după război, cât timp nu este membră.

"Forțele noastre armate sunt suficiente", a spus el, adăugând că partenerii occidentali înțeleg că Ucraina are "o armată puternică".

20:35Nu este "rezonabil" să credem că SUA pot prospera fără o Europă sigură - Biden

Joe Biden spune că ideea că SUA pot "prospera fără o Europă sigură" nu este "rezonabilă". El a declarat în fața publicului din Vilnius: "Trebuie să ne unim pentru a proteja drepturile și libertățile".

19:46 Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, i-a comparat miercuri pe ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, şi pe şeful Statului Major al armatei, Valeri Gherasimov cu celebrul cuplu de comedianți Stan Laurel și Oliver Hardy, cunoscuți în România ca Stan și Bran, relatează Reuters.

19:27Rusia este fragilă din punct de vedere militar și politic, afirmă Macron

Rusia este în prezent „fragilă, din punct de vedere militar și politic”, a declarat miercuri președintele francez Emmanuel Macron într-un discurs susținut la summitul NATO din Lituania, potrivit CNN.

18:50România va începe să antreneze piloţi ucraineni pe avioane de luptă F-16, posibil începând de luna viitoare, potrivit CNN, care citează o sursă familiară cu discuţiile în curs, potrivit News.ro.

Sursa a precizat că pregătirile includ o solicitare din partea României pentru un simulator de zbor F-16 de la producătorul avionului, Lockheed Martin.

18:24 Grupul de mercenari Wagner finalizează predarea armelor către forțele armate regulate ale Rusiei, a anunțat miercuri Ministerul rus al Apărării, la mai bine de două săptămâni după ce grupul a organizat o scurtă revoltă armată, relatează Reuters.

Statele din G7 au dezvăluit un cadru de securitate pe termen lung pentru Ucraina

17:45 Angajamentele de securitate față de Ucraina, emise de mai multe țări în cadrul G7, sunt menite să facă parte din strategia pe termen lung de sprijinire a Kievului, a declarat miercuri cancelarul german Olaf Scholz, în marginea summitului NATO de la Vilnius, relatează Reuters.

„Este vorba despre un parteneriat de securitate de care este nevoie urgent și care va permite țărilor participante să își specifice contribuțiile (la Kiev), încorporând aceste contribuții într-o strategie pe termen mai lung pe care se poate baza Ucraina”, a spus el reporterilor.

17:41Rusia a declarat că a trimis miercuri un avion de luptă MiG-31 pentru a împiedica un avion militar norvegian să-i încalce spațiul aerian peste Marea Barents, relatează Reuters.

Echipajul rus a identificat avionul norvegian ca fiind o aeronavă de patrulare P-8A Poseidon, care s-a îndepărtat de graniță când avionul rusesc s-a apropiat, a precizat ministerul apărării într-un comunicat.

Incidentul a avut loc în vreme ce liderii NATO - din care Norvegia face parte - s-au întâlnit în Lituania în a doua zi a unui summit care a fost dominat de discuțiile despre războiul din Ucraina.

17:37 Ţările democratice cu cele mai puternice economii din lume, G7, au anunţat miercuri un cadru internaţional care deschide calea unor asigurări de securitate pe termen lung pentru Ucraina, pentru a-şi consolida apărarea împotriva Rusiei şi pentru a descuraja Moscova de viitoare agresiuni, informează Reuters.

Într-o declaraţie comună, la care pot adera şi alte ţări, Statele Unite, Germania, Japonia, Franţa, Canada, Italia şi Marea Britanie, precum şi Uniunea Europeană, au afirmat că acest cadru cuprinde elemente precum echipamente militare moderne şi avansate, instruire, schimb de informaţii şi apărare cibernetică.

În schimb, Ucraina, ar urma să se angajeze că va îmbunătăţi măsurile de bună guvernare, inclusiv prin reforme judiciare, economice şi o transparenţă sporită.

17:13 Rusia intenționează să expună echipamentele NATO pe care le-a distrus în Ucraina în fața ambasadelor țărilor occidentale care le-au furnizat, a declarat miercuri președintele parlamentar Viaceslav Volodin, relatează Reuters.

16:44Preşedintele rus, Vladimir Putin, se va deplasa în China în următoarele luni pentru a se întâlni cu omologul său chinez, Xi Jinping, care a vizitat Moscova în martie, pentru a profita de dinamica bună a legăturilor, a anunţat miercuri Kremlinul.

16:32Joe Biden și Volodimir Zelenski au susținut declarații de presă comune la finalul summitului de la Vilnius.

Biden:

  • Toți aliații au fost de acord că viitorul Ucrainei este în NATO. Vom oferi securitatea Ucrainei
  • G7 lansează o declarație comună pentru securitatea Ucrainei
  • Am adoptat o declarație care arată angajamentele puternice pentru Ucraina

Zelenski:

  • Concluziile summitului arată garanții de securitate pentru Ucraina, aflată în drum spre NATO
  • Delegația ucraineană se întoarce cu o mare victorie din punct de vedere al securității

16:30 Ben Wallace, ministrul britanic al apărării, a sugerat miercuri ca Ucraina să dea dovadă de ceva mai multă recunoștință în privința numeroaselor echipamente militare pe care le-a primit din partea țărilor occidentale.

16:00Şeful Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei, Serghei Narîşkin, susține că a discutat telefonic la sfârşitul lui iunie cu omologul său american, directorul CIA, William Burns, pe tema „ce e de făcut cu Ucraina”.

15:50Generalul Serghei Surovikin, comandant adjunct al operațiunilor militare ale Rusiei în Ucraina, care nu a mai fost văzut în public de la revolta armată de luna trecută a luptătorilor Wagner, se „odihnește", a declarat miercuri un deputat din partidul de guvernământ, informează Reuters.

Zelenski spera la vești mai bune de la summitul NATO de la Vilnius

15:34Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că rezultatele summitului NATO sunt bune, dar ar fi fost ideale dacă Kievul ar fi primit o invitaţie de a se alătura alianţei militare occidentale, relatează Reuters.

14:09Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că țara sa are nevoie de arme cu rază lungă de acțiune pentru a lupta împotriva forțelor rusești din Ucraina și că va ridica această problemă în cadrul discuțiilor cu președintele american Joe Biden, informează Reuters.

În timp ce se află în Lituania pentru întâlniri cu liderii NATO, Zelenski i-a mulțumit lui Biden pentru decizia de a furniza Kievului muniții cu dispersie, spunând că acestea sunt necesare pentru apărarea Ucrainei și pentru a ajuta la recucerirea teritoriilor ocupate de Rusia.

13:13Guvernul german a denunțat o înțelegere de a participa la construirea unui hub de reparare în Polonia a tancurilor pe care le-a trimis Ucrainei, scrie miercuri ziarul financiar Handelsblatt, citând surse apropiate de dosar.

13:09Președinte ucrainean Volodimir Zelenski susține o conferință de presă comună cu șeful NATO, Jens Stoltenberg, după ce alianța a declarat că Ucraina mai trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a deveni membru.

12:33Norvegia a anunțat miercuri că urmează să furnizeze Ucrainei în acest an 100 de minidrone de tip Black Hornet, elemente ale sistemului de rachetă sol-aer de tip NASAMS - în completarea sistemelor de acest tip pe care Lituania urmează să le furnizeze Ucrainei - şi zeci de mii de raţii alimentare, relatează AFP.

12:32 Fostul preşedinte american Donald Trump a atacat în termeni duri decizia Statelor Unite de a furniza Ucrainei muniţii cu dispersie, măsură care, a spus el, duce către cel de-al treilea Război Mondial și este o „nebunie care trebuie oprită”.

Ucraina a doborât 11 din 15 drone kamikaze lansate de ruși

11:59Iranul l-a convocat miercuri pentru clarificări pe ambasadorul rus la Teheran după ce ministerul de externe de la Moscova a emis un comunicat comun cu Consilul de Cooperare al Golfului în privința susținerii Emiratelor Arabe Unite într-o dispută asupra trei insule pe care republica islamică le consideră ale sale.

11:22Ucraina a anunțat miercuri că a doborât 11 drone deasupra Kievului, în cea de a doua noapte consecutivă de atacuri, în timpul summitului NATO de la Vilnius, în Lituania, unde preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să fie primit de către liderii statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice, relatează AFP și news.ro.

În total 15 drone kamikaze au fost implicate în atacuri, a precizat Forţele Aeriene ucrainene.

11:18 NATO a cerut Federaţiei Ruse în comunicatul summitului aliaţilor de la Vilnius difuzat marţi să-şi retragă toate trupele de pe teritoriul Republicii Moldova, staţionate fără consimţământul Chişinăului în regiunea transnistreană.

10:52Comentariile făcute de președintele ucrainean Volodimir Zelenski înainte să ajungă la summitul NATO de la Vilnius au provocat furie în rândul delegației americane prezente în capitala Lituaniei, scrie The Washington Post, citând surse diplomatice.

10:44Confruntarea armată în Ucraina va continua până când Occidentul va renunţa la planurile sale de a domina şi învinge Moscova, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov într-un interviu publicat miercuri de un ziar indonezian, potrivit Reuters.

10:30 Pierderile Rusiei, conform ultimei estimări publicate de armata ucraineană:

- 235.530 militari (+510 în ultima zi)

- 4.090 tancuri (+1)

- 7.990 blindate de luptă (+7)

- 4.402 sisteme de artilerie (+17)

- 674 lansatoare multiple de rachete MLRS (+2)

- 315 avioane

- 310 elicoptere

- 415 sisteme antiaeriene (+1)

- 3.726 drone (+33)

- 18 nave / ambarcațiuni

Hackerii ruși au încercat să păcălească diplomați străini cu un anunț de vânzare a unui BMW second-hand

10:05 Ucrainenii au avariat un tanc rusesc T-80BVM cu o dronă kamikaze pe care au zburat-o practic într-una din trapele turelei.

09:15Guvernul britanic a declarat marți că va furniza Ucrainei peste 70 de vehicule de luptă și logistice, muniție pentru tancurile Challenger 2 și un pachet de sprijin de 64,7 milioane de dolari pentru repararea echipamentelor, transmite Reuters.

De asemenea, Marea Britanie a declarat că toți membrii G7, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia și Statele Unite, ar urma să semneze miercuri un nou cadru care va oferi angajamente bilaterale de securitate pe termen lung pentru Ucraina, care vor fi detaliate în timp util.

09:00Hackeri suspectați că lucrează pentru agenția de informații externe a Rusiei au vizat zeci de diplomați de la ambasadele din Ucraina cu un anunț fals pentru o mașină la mâna a doua în încercarea de a pătrunde în computerele lor, potrivit unui raport întocmit de o firmă de securitate cibernetică consultat de Reuters.

08:25Președintele Poloniei, Andrzej Duda (51 de ani), a dat asigurări că țara sa vrea să vadă cât mai repede Ucraina în NATO, dar înțelege teama Germaniei de a da undă verde integrării Ucrainei în organizația militară de frica izbucnirii unui război în Europa.

08:10De ce nu muncesc refugiații ucraineni din România și când se vor întoarce acasă?- interviu cu Pablo Zapata, reprezentantul Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR) în România.

00:49 Aderarea Ucrainei la NATO în plin război 'ar putea duce la apariția celui de-al treilea război mondial'.

Aderarea Ucrainei la NATO acum ar putea însemna "apariția celui de-al treilea război mondial", a declarat fostul secretar general adjunct al alianței.

Rose Gottemoeller a declarat pentru Sky News că președintele american Joe Biden a avut "dreptate" când a spus că Kievul nu este pregătit să devină membru NATO, deoarece acest lucru ar putea însemna "un război general în Europa".

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Ce au decis liderii NATO în prima zi a summitului de la Vilnius - comunicatul oficial. „Cele mai cuprinzătoare planuri de apărare de la sfârşitul Războiului Rece”
  • Aderarea Ucrainei la NATO acum ar putea însemna „apariția celui de-al treilea război mondial”, a declarat fostul secretar general adjunct al alianței. Rose Gottemoeller a declarat pentru Sky News că președintele american Joe Biden a avut „dreptate” când a spus că Kievul nu este pregătit să devină membru NATO, deoarece acest lucru ar putea însemna „un război general în Europa”.
  • Aderarea Ucrainei va face NATO "mai puternică", afirmă Zelenski la Vilnius. „Suntem împreună pentru a ne apăra libertatea”, a proclamat Volodimir Zelenski din Piaţa Lukiskiu din Vilnius. El a spus că crede într-o „NATO care nu ezită, nu pierde timpul şi nu se uită înapoi la un agresor”, potrivit BBC.
  • Analiză: Alianţa Nord-Atlantică va avea în curând 32 de membri, inclusiv toate ţările nordice, de la Islanda la Finlanda, ceea ce înseamnă că Marea Baltică va deveni în curând un „lac NATO”.
  • Mișcările de contraofensivă ale Ucrainei ar putea „amenința în mod credibil” stăpânirea Rusiei asupra Bahmut, au declarat analiștii militari ai ISW.
  • Analiză Reuters: Turcia se îndreaptă din nou spre Occident din considerente economice.
  • Mărturia unui irlandez din trupele ucrainene: „Pe 'linia zero' a frontului e pur și simplu un măcel”. Rhys Byrne, supranumit „Rambo”, este un tânăr energic de 28 de ani din Dublin. El a luptat pentru mai multe unități din Ucraina, inclusiv pentru brigada 59 din armata teritorială ucraineană, unde a operat o mitralieră grea.
  • Ucraina a anunțat marți formarea unei „coaliții” de 11 țări pentru a-și antrena piloții pe avioanele de luptă F-16, pe care Kievul cere să i le livreze pentru a-și susține contraofensiva pe linia frontului, potrivit AFP.
  • Kremlinul a acuzat marți NATO că tratează Rusia ca un „inamic”, adăugând că va urmări îndeaproape orice decizie luată la summitul alianței ce are loc zilele acestea la Vilnius.
  • Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, i-a transmis marți un mesaj ironic președintelui rus Vladimir Putin, afirmând că războiul pe care l-a pornit împotriva Ucrainei a avut tocmai efectul opus celui pe care l-a așteptat.
  • Trupele ruse ar fi reușit să avanseze 1,5 km în adâncime pe o secțiune a liniei frontului în apropiere de Lioșman, în regiunea Donețk din estul Ucrainei, a anunțat marți ministrul rus al apărării, potrivit AFP.
  • Alertele de raid aerian au răsunat la Kiev, după ce un avion de război rus ce poate transporta rachete supersonice a decolat la scurt timp după începerea summitului NATO.
  • „Șapte împușcături în spate”: Spionajul militar ucrainean a dezvăluit modul în care a fost ucis un comandant rus de submarin, Stanislav Rjiţki, împuşcat mortal în oraşul rus Krasnodar din sudul țării.

-----------------

Evenimentele de marți privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro