Generalul Serghei Surovikin, comandant adjunct al operațiunilor militare ale Rusiei în Ucraina, care nu a mai fost văzut în public de la revolta armată de luna trecută a luptătorilor Wagner, se „odihnește", a declarat miercuri un deputat din partidul de guvernământ, informează Reuters.

Generalul rus Serghei Surovikin și președintele rus Vladimir PutinFoto: Alexei Nikolsky / TASS / Profimedia

Andrei Kartapolov, șeful Comisiei pentru apărare din Duma de Stat, este auzit spunând într-o înregistrare video postată pe rețelele de socializare: „Surovikin se odihnește în prezent. (El nu este) disponibil pentru moment".

Surovikin, supranumit generalul „Armageddon" de către presa rusă pentru tacticile sale agresive în conflictul din Siria, a fost văzut ultima dată în public când a lansat un apel video prin care îndemna la oprirea revoltei de o zi a mercenarilor Wagner conduși de Evgheni Prigojin, în timp ce aceasta era încă în desfășurare.

Surovikin ar fi avut relații bune cu mercenarii Wagner și cu Prigojin, care l-a lăudat pe general, în timp ce lansa în mod regulat injurii la adresa conducerii militare a Rusiei, în special a ministrului apărării Serghei Șoigu și a șefului Statului Major Valeri Gerasimov, pentru modul în care au gestionat războiul din Ucraina.

New York Times a relatat, citând surse ale serviciilor americane de informații, că luna trecută Surovikin știa dinainte de revoltă și că autoritățile ruse verifică dacă a fost complice.

Unele mass-media ruse și internaționale au relatat luna trecută că Surovikin a fost arestat, dar nu a existat nicio confirmare oficială în acest sens, iar Kremlinul a refuzat să răspundă la întrebări despre el.

Revolta, despre care președintele Vladimir Putin a spus că ar fi putut conduce Rusia spre un război civil, a reprezentat cea mai mare provocare la adresa autorității șefului Kremlinului de când acesta a preluat puterea, în urmă cu mai bine de 23 de ani.

Urmărește ultimele evoluții din a 504-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.