Comentariile făcute de președintele ucrainean Volodimir Zelenski înainte să ajungă la summitul NATO de la Vilnius au provocat furie în rândul delegației americane prezente în capitala Lituaniei, scrie The Washington Post, citând surse diplomatice.

Volodimir Zelenski și Joe Biden la reuniunea G7 din JaponiaFoto: Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Într-un mesaj publicat marți după-amiaza pe pagina sa de Twitter în timp ce era în drum spre Vilnius, președintele ucrainean a catalogat drept „absurde” și „fără precedent” ceea ce a descris ca fiind discuțiile care se poartă în culise în privința invitării Ucrainei în NATO.

„Ne prețuim aliații. Prețuim securitatea noastră comună. Și apreciem întotdeauna o conversație deschisă. Ucraina va fi reprezentată la summitul NATO de la Vilnius. Pentru că este vorba despre respect. Dar și Ucraina merită respect”, a scris liderul de la Kiev.

„Acum, în drum spre Vilnius, am primit semnale că se discută anumite formulări fără Ucraina. Și aș dori să subliniez că această formulare se referă la invitația de a deveni membru NATO, nu la aderarea Ucrainei. Este un lucru fără precedent și absurd în condițiile în care nu este stabilit un calendar nici pentru invitarea (Ucrainei să intre în NATO), nici pentru aderarea Ucrainei”, a mai spus el.

Zelenski a afirmat de asemenea că liderii NATO nu par serioși în privința invitării Ucrainei să facă parte din NATO și s-a plâns că abordarea acestora pare mai degrabă să sugereze că vor să păstreze acest subiect drept monedă de schimb în eventualitatea unor negocieri de pace cu Moscova.

Mai mulți diplomați din țări membre ale NATO au declarat pentru The Washington Post că suspectează la rândul lor că Zelenski a încercat să folosească postarea făcută pe Twitter drept tactică de negociere.

De ce i-a înfuriat Zelenski pe oficialii americani

Însă una dintre sursele diplomatice afirmă că vorbele lui Zelenski nu au căzut deloc bine în tabăra americană în condițiile în care președintele Joe Biden spera ca în prima zi a summitului să poată prezenta un front comun împotriva Rusiei, mai ales că Turcia renunțase luni la obiecțiile față de aderarea Suediei la alianță.

Motivul pentru care comentariile făcute de președintele ucrainean au provocat furie în delegația omologului american ține însă de politica internă din Statele Unite.

Joe Biden a intrat deja în campanie electorală pentru alegerile prezidențiale din 2024 iar abilitatea sa de a strânge aliații NATO și ceilalți parteneri ai SUA în jurul unui stindard comun este una dintre temele sale principale de campanie în ceea ce privește politica externă, liderul de la Casa Albă dorind să prezinte un contrast puternic în acest sens cu predecesorul său republican, Donald Trump, cunoscut pentru pozițiile sale izolaționiste.

Deși Zelenski nu l-a numit pe Biden în postarea făcută pe Twitter, anterior el l-a descris pe președintele american drept principalul actor care ia deciziile în cadrul NATO și a făcut apeluri directe către Casa Albă în ceea ce privește invitarea Ucrainei în alianță.

Președintele american a fost însă mai ezitant decât alți lideri ai NATO, cu precădere cei de pe flancul estic al alianței, în legătură cu acest subiect, afirmând că, pe lângă încheierea conflictului cu Rusia, Kievul trebuie să implementeze o serie de reforme interne pentru a deveni eligibil.

Jens Stoltenberg a acționat ca un împăciuitor la summitul NATO Vilnius

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a încercat să liniștească apele la Vilnius, afirmând că „nu a existat niciodată un mesaj mai puternic din partea NATO, atât în ceea ce privește mesajele politice legate de calea înainte către statutul de membru, cât și în privința sprijinului concret al aliaților NATO”.

Zelenski a adoptat la rândul său un ton mai conciliant după ce a sosit la Vilnius, afirmând în fața unei mulțimi ce a numărat mii de oameni că are în continuare „încredere” în alianță și că NATO ar putea deveni mai puternică dacă primește Ucraina în rândul statelor membre.

„Mi-aș dori ca această încredere să devină siguranță - siguranță în deciziile pe care le merităm, pe care le merităm noi toți, și pe care le așteaptă fiecare războinic, fiecare cetățean, fiecare mamă, fiecare copil [ucrainean]”, a mai spus el într-o postare făcută ulterior pe Twitter.

Însă cuvintele sale de mai devreme în care a criticat dur alianța au făcut o notă discordantă puternică cu imaginea de unitate și armonie pe care președintele Joe Biden și aliații săi au încercat să o proiecteze în timp ce sugerau că liderul de la Casa Albă a ajutat la depășirea impasului privind aderarea Suediei la NATO.

Urmărește ultimele evoluții din a 504-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.