Volodimir Zelenski, aflat pe drum spre summitul de la Vilnius, spune că are informații că se desfășoară în culise negocieri privind invitarea Ucrainei în NATO fără să fie consultat Kievul, acuzând că este un lucru „absurd” în condițiile în care nu este stabilit un calendar nici măcar pentru invitarea Ucrainei în Alianță.

Volodimir ZelenskiFoto: Pool for Yomiuri / AP / Profimedia

Ce a scris Zelenski pe Twitter.

„Ne prețuim aliații. Prețuim securitatea noastră comună. Și apreciem întotdeauna o conversație deschisă. Ucraina va fi reprezentată la summitul NATO de la Vilnius. Pentru că este vorba despre respect.

Dar și Ucraina merită respect. Acum, în drum spre Vilnius, am primit semnale că se discută anumite formulări fără Ucraina. Și aș dori să subliniez că această formulare se referă la invitația de a deveni membru NATO, nu la aderarea Ucrainei.

Este un lucru fără precedent și absurd în condițiile în care nu este stabilit un calendar nici pentru invitarea (Ucrainei să intre în NATO), nici pentru aderarea Ucrainei. În timp ce, în același timp, se adaugă formulări vagi despre `condiții` chiar și pentru invitarea Ucrainei.

Se pare că nu există disponibilitate nici pentru a invita Ucraina în NATO, nici pentru a o face membră a Alianței. Acest lucru înseamnă că se lasă o fereastră de oportunitate pentru a negocia aderarea Ucrainei la NATO în cadrul discuțiilor cu Rusia.

Iar pentru Rusia, acest lucru înseamnă o motivație pentru a-și continua teroarea. Incertitudinea înseamnă slăbiciune. Și voi discuta deschis acest lucru la summit.”