Şeful Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei, Serghei Narîşkin, susține că a discutat telefonic la sfârşitul lui iunie cu omologul său american, directorul CIA, William Burns, pe tema „ce e de făcut cu Ucraina”, transmite miercuri agenţia TASS, preluată de Reuters și Agerpres.

Serghei Nariskin alaturi de ministrul apararii Serghei SoiguFoto: Aleksey Nikolskyi / Sputnik / Profimedia Images

Ziarele americane New York Times şi Wall Street Journal au scris luna trecută că Burns l-a sunat pe Narâşkin pentru a transmite Kremlinului asigurări că Statele Unite nu sunt implicate în niciun fel în revolta din 24 iunie a mercenarilor din compania Wagner, conduşi de Evgheni Prigojin.

Întrebat miercuri despre acest subiect, Narîșkin a răspuns că ​„da, într-adevăr, conversația a avut loc la sfârșitul lunii trecute”.

„Pretextul convorbirii telefonice, după cum evaluez eu, din partea colegului american au fost evenimentele din 24 iunie. Este clar cum am răspuns la întrebarea despre ceea ce s-a întâmplat”, a declarat șeful spionajului rusesc.

„Mi se pare că acesta a fost mai degrabă un pretext, deoarece partea principală a conversației s-a concentrat pe discutarea subiectului și a evenimentelor din Ucraina. Ne-am gândit și ce să facem cu Ucraina”, a mai afirmat acesta.

Potrivit directorului Serviciului de Informații Externe al Rusiei, conversația a durat „aproximativ o oră”.

Șeful CIA s-a deplasat în Ucraina înainte să vorbească la telefon cu Narîșkin

Cei doi şefi de servicii secrete au menţinut o linie de comunicare după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, în timp ce alte contacte directe între Moscova şi Washington sunt la nivel minim, iar relaţiile bilaterale sunt cele mai rele de după 1962, când a avut loc criza rachetelor sovietice din Cuba.

TASS citează afirmaţia lui Narîşkin conform căreia este posibil să se întâlnească fizic cu Burns din nou. Ultima lor întrevedere cunoscută publicului a avut loc în noiembrie anul trecut, în Turcia.

Mai mulţi oficiali ai SUA au dezvăluit atunci că directorul CIA a avertizat Moscova despre consecinţele oricărei utilizări a armelor nucleare şi a ridicat problema deţinuţilor americani din Rusia.

Presa americană a scris la începutul acestei luni că Burns ar fi efectuat o vizită secretă la Kiev înainte de rebeliunea mercenarilor Wagner pentru a se întâlni cu președintele Volodimir Zelenski și alți oficiali de rang înalt din conducerea țării.

Potrivit cotidianului The Washington Post, primul care a relatat despre această călătorie, liderii ucraineni au prezentat planuri de a relua teritorii ocupate de forţele ruse şi a începe negocieri de încetare a focului până la sfârşitul anului.

Un oficial american a declarat pentru AFP că Burns „a călătorit în Ucraina, aşa cum o face în mod regulat de la începutul agresiunii recente a Rusiei în urmă cu mai bine de un an”.

Urmărește ultimele evoluții din a 504-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.