Ucraina a anunțat marți formarea unei „coaliții” de 11 țări pentru a-și antrena piloții pe avioanele de luptă F-16, pe care Kievul cere să i le livreze pentru a-și susține contraofensiva pe linia frontului, potrivit AFP.

Ucrainenii vor ca avioanele de luptă F-16 să vină cât mai repedeFoto: Petras Malukas / AFP / Profimedia Images

„A fost formată o coaliție pentru antrenarea piloților F-16 pentru forțele aeriene ucrainene! Astăzi, 11 state partenere și Ucraina au semnat un memorandum”, a postat pe Twitter ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiï Reznikov.

Din coaliţie fac parte Danemarca, Olanda, Belgia, Canada, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Suedia şi Marea Britanie.

Reznikov mulțumește ș României

Oficialul ucrainean a postat şi pe Twitter un mesaj de mulţumire şi o fotografie de la întâlnirea cu cei 11 miniştri, mulţumind inclusiv ministrului român al apărării, Angel Tîlvăr.

„Sunt recunoscător în mod special Danemarcei şi Ţărilor de Jos pentru leadershipul lor remarcabil în acest proces. Piloţii, tehnicienii şi personalul de sprijin ucraineni vor participa la un program de instruire”, a scris Reznikov pe Twitter.

„Coaliţia este pregătită să ia în considerare mijloace de acordare către Ucraina de capabilităţi F-16 complet funcţionale”, afirmă Reznikov. „Avioanele F-16 vor proteja cerul Ucrainei şi flancul estic al NATO. Forţele aeriene ucrainene sunt pregătite să le stăpânească cât mai repede posibil”, adaugă el, potrivit News.ro.

Ministrul ucrainean al apărării spune, de asemenea, că există posibilitatea includerii şi altor tipuri de avioane de luptă în program. El îşi însoţeşte mesajul de un desen-schiţă cu un avion şi mesajul scris de mână, cu ecouri în istoria SUA, „I have a dream” (Am un vis - n.r.)

„Nu este vorba de antrenament, ci de recalificare"

Ucraina intenționează să trimită „câteva zeci" de piloți de luptă pentru a se antrena în vederea operării avioanelor de luptă F-16 americane, a declarat anterior purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Iurii Ihnat, transmite Reuters.

„Se face totul pentru a începe cât mai repede posibil", a declarat Ihnat la televiziunea națională ucraineană, adăugând că piloții aleși pentru pregătire vor avea experiență de luptă.

Nu este vorba de antrenament, ci de recalificare", a adăugat Ihnat.

CSAT: Va fi creat în România un hub regional pentru antrenamentul piloților

În cadrul ședinței CSAT de joi „a fost analizată și implicarea României într-un proiect transatlantic nou, și anume crearea în țara noastră a unei facilități de instruire a piloților pentru operarea avioanelor F-16”, transmite Administrația Prezidențială.

„Împreună cu alți aliați și cu compania care proiectează acest avion de luptă, va fi creat, în România, un hub regional pentru antrenamentul piloților care vor zbura pe aceste avioane.

Aici vor fi pregătiți piloții români care operează aeronave F-16, urmând ca facilitatea să fie deschisă ulterior și participării piloților din statele aliate și partenere NATO, inclusiv din Ucraina”, transmite administrația prezidențială.

„Acest hub regional de instruire va acoperi cerințele de pregătire din partea aliaților și a partenerilor regionali, ceea ce va conferi României poziționarea ca lider regional în domeniul instruirii piloților F-16, contribuind astfel la creșterea coeziunii, demonstrarea unității și întărirea posturii de descurajare și apărare euroatlantică”, potrivit președinției române.

___