Spionajul militar ucrainean a dezvăluit modul în care a fost ucis un comandant rus de submarin, Stanislav Rjiţki, împuşcat mortal în oraşul rus Krasnodar din sudul țării, relatează CNN și News.ro.

Comandantul Stanislav Rjitki in 2018Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Agenția TASS a anunțat luni că Stanislav Rjiţki a fost ucis prin împuşcare mai devreme în cursul zilei de către o „persoană necunoscută” și că „mobilul crimei face obiectul unei anchete”. TASS, cea mai cunoscută agenție de presă a statului rus, a mai transmis în urmă cu o zi că „suspecţi sunt identificaţi”.

Marți, serviciul de informații al armatei ucrainene (GUR) a dezvăluit cum a avut loc crima, fără însă să revendice asasinatul.

Potrivit unei postări făcute de GUR pe canalul său de Telegram, comandantul rus „făcea jogging în Parcul '30 de Ani de la Victorie' din Krasnodar. Către ora (locală) 6.00 a fost împuşcat de şapte ori cu un pistol Makarov”.

„Din cauza rănilor împuşcate, Rjiţki a murit la spital”, a mai transmis serviciul de informații condus de generalul Kirilo Budanov, adăugând că „Din cauza unei ploi puternice, parcul era pustiu, aşadar nu există martori care să ofere detalii sau să-l identifice pe atacator”.

Stanislav Rjiţki era comandantul unui submarin rus din clasa Kilo, din cadrul Flotei ruse la Marea Neagră, care poate trage rachete de crozieră de tip Kalibr, potrivit postării ucrainene şi unor relatări ale presei ruse.

Atacuri cu rachete lansate de la bordul unor submarine au constituit unele dintre cele mai distrugătoare atacuri asupra unor oraşe ucrainene.

În urmă cu un an, un astfel de atac vizând oraşul ucrainean Viniţia din centrul țării s-a soldat cu zeci de morţi, inclusiv trei copii. Potrivit unor informații neconfirmate care circulă pe canalele de Telegram rusești, atacul respectiv a fost lansat de comandantul Rjiţki.

Doi comandanți ruși lichidați în zile succesive

Tot marți, oficiali ucraineni au anunțat uciderea unui alt comandant rus de rang înalt, general-locotenentul Oleg Țokov, în apropiere de orașul ocupat Berdiansk din sudul regiunii Zaporojie.

„S-a aflat că astăzi, în zona Berdiansk, generalul-locotenent rus Țokov Oleg Iurievici a fost ucis”, a declarat Petro Andriușcenko, consilier al primarului ucrainean al Mariupolului, Vadym Boichenko, aflat în exil.

Andriușcenko a spus că Țokov a mai fost ținta unui atac ucrainean, în septembrie 2022, atunci fiind doar rănit. Acum moartea comandantului rus „este finalizată", a adăugat Andriușcenko.

Un alt oficial ucrainean, parlamentarul Iurii Misiaghin, a comentat, de asemenea, moartea comandantului.

„În sud, în zona Berdianskului ocupat, la 11 iulie 2023, generalul-locotenent rus Oleg Iurievici Țokov a fost ucis. Racheta britanică 'Storm Shadow' a sosit în vizită cu precizie", a adăugat el, fără a da mai multe detalii.

Urmărește ultimele evoluții din a 503-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.