România va începe să antreneze piloţi ucraineni pe avioane de luptă F-16, posibil începând de luna viitoare, potrivit CNN, care citează o sursă familiară cu discuţiile în curs.

Pilot pe F-16 Fighting FalconFoto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

Sursa a precizat că pregătirile includ o solicitare din partea României pentru un simulator de zbor F-16 de la producătorul avionului, Lockheed Martin, potrivit News.ro.

O bază aeriană din România, care deocamdată nu a fost anunţată public, a fost desemnată pentru instruire.

România are zece instructori calificaţi care au efectuat peste 2.000 de ore de zbor cu acest avion.

România are 17 avioane F-16 și cumpără alte 32 de avioane din Norvegia

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.6, achiziționate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

Cele 17 avioane F-16 au fost cumpărate în două tranșe din Portugalia și au fost modernizate cu ajutorul SUA, iar tot pachetul a costat România circa 628 de milioane de euro, inclusiv pregătirea personalului.

Totodată, Ministerul Apărării Naționale din România a semnat în noiembrie 2022 un contract cu Guvernul Regatului Norvegiei pentru achiziția a 32 de avioane F-16 în configurația M6.5.2, motoare de rezervă și suport logistic.

Valoarea contractului semnat cu Guvernul Regatului Norvegiei este de 388 milioane euro și se va derula pe o perioadă de trei ani, primele aeronave urmând să fie livrate spre sfârșitul anului 2023.

Trei sau patru aeronave din actuala escadrilă de avioane F-16 a României ar putea fi folosite la un moment dat în misiunea de antrenament, a adăugat sursa.

Durata programului de antrenament urmează să fie stabilită, dar ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat marţi că speră că vor exista rezultate în termen de şase luni.

Marţi, la summitul NATO din Lituania, Ucraina a anunțat formarea unei „coaliții” de 11 țări pentru a-și antrena piloții pe avioanele de luptă F-16, pe care Kievul le cere pentru a-și susține contraofensiva pe linia frontului. Cele 11 ţări din coaliţie sunt Danemarca, Olanda, Belgia, Belgia, Canada, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Suedia şi Regatul Unit.

Reznikov mulțumește și României

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a postat şi pe Twitter un mesaj de mulţumire şi o fotografie de la întâlnirea cu cei 11 miniştri, mulţumind inclusiv ministrului român al apărării, Angel Tîlvăr.

„Sunt recunoscător în mod special Danemarcei şi Ţărilor de Jos pentru leadershipul lor remarcabil în acest proces. Piloţii, tehnicienii şi personalul de sprijin ucraineni vor participa la un program de instruire”, a scris Reznikov pe Twitter.

Urmărește ultimele evoluții din a 504-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.