Kremlinul a acuzat marți NATO că tratează Rusia ca un „inamic”, adăugând că va urmări îndeaproape orice decizie luată la summitul alianței ce are loc zilele acestea la Vilnius, relatează Reuters și Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri PeskovFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Mai devreme în cursul zilei secretarul general al NATO i-a transmis un mesaj ironic președintelui Vladimir Putin, afirmând că războiul pe care l-a început în Ucraina a obținut tocmai efectul opus celui pe care l-a așteptat în ceea ce privește extinderea alianței.

Moscova a citat extinderea NATO către est drept un factor cheie care ar fi dus la decizia de a invada Ucraina în data de 24 februarie a anului trecut.

„Rusia este percepută de către ei (liderii NATO) drept un inamic, un adversar. În această notă vor avea loc discuțiile (de la Vilnius)”, a declarat joi după-amiaza purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în timpul conferinței sale zilnice de presă.

„Monitorizăm cu foarte mare atenție acest lucru fiindcă majoritatea lucrurilor care vor fi spuse (la summitul NATO) vor face subiectul unor analize aprofundate pentru a lua măsuri care să ne asigure propria securitate”, a adăugat el.

Kremlinul avertizează că intrarea Ucrainei în NATO ar fi „foarte periculoasă”

Peskov a mai spus că o intrare accelerată a Ucrainei în NATO este foarte periculoasă pentru securitatea europeană, în condițiile în care secretarul general Stoltenberg a declarat că se aşteaptă ca statele membre să transmită „un mesaj pozitiv” Ucrainei cu privire la perspectivele sale de a deveni membră a NATO.

Înainte de începerea summitului NATO de la Vilnius, Stoltenberg, a propus luni eliminarea cerinţei unui Plan de Acţiune în vederea Aderării (MAP) pentru Ucraina, ceea ce i-ar permite să scurteze procesul de aderare.

„Acest lucru este foarte periculos pentru securitatea europeană. Într-adevăr, acest lucru este plin de pericole foarte mari, iar cei care vor lua decizia ar trebui să fie conştienţi de asta”, le-a spus Peskov jurnaliştilor când a fost întrebat ce reacţie ar putea avea Kremlinul la accelerarea aderării Ucrainei la NATO.

De asemenea, aşteptata aderare a Suediei la Alianţa Nord-Atlantică va avea implicaţii negative clare pentru securitatea Rusiei, a declarat în acest context purtătorul de cuvânt al Kremlinului, adăugând că Moscova va răspunde cu măsuri similare celor luate după ce Finlanda s-a alăturat alianţei militare occidentale în luna aprilie.

Rusia denunță decizia Franței de a furniza rachete cu rază lungă Kievului

În conferinţa sa de presă zilnică, Peskov a minimalizat decizia Turciei de a renunţa la opoziţia sa faţă de aderarea Suediei la NATO, afirmând că, evident, Ankara are obligaţii în calitate de membră a alianţei şi că Moscova nu şi-a făcut niciodată iluzii în acest sens.

Peskov a spus că între Rusia şi Turcia există anumite divergenţe, dar şi o seamă de interese comune, subliniind că Moscova intenţionează să-şi dezvolte în continuare relaţiile cu Ankara.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat că livrările de rachete cu rază lungă de acţiune de către Franţa Ucrainei este o greşeală, care va avea consecinţe pentru Kiev. Rusia va trebui să stabilească raza exactă de acţiune a rachetelor, a spus el.

Într-o declaraţie separată, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a afirmat că Rusia ia măsuri „adecvate” şi din timp ca răspuns la posibila aderare a Suediei şi Ucrainei la NATO.

Urmărește ultimele evoluții din a 503-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.