Președintele rus Vladimir Putin a vizitat Mariupol, a relatat duminică presa de stat, aceasta fiind prima sa deplasare în teritoriile ocupate de Moscova în regiunea ucraineană Donbas de când a lansat invazia în urmă cu 13 luni. Putin a mers sâmbătă în Crimeea într-o vizită neanunțată pentru a marca 9 ani de la anexarea peninsulei de către Moscova din Ucraina. El s-a întâlnit cu comandamentul operațiunii sale militare din Ucraina la un post de comandă din sudul Rusiei, a relatat duminică presa de stat.

Militari ruși pe frontul din UcrainaFoto: Alexey Maishev / Sputnik / Profimedia

07:38Noul articol LIVE, cu evenimentele de luni, ziua 390, este aici

Sinteza zilei:

  • Vladimir Putin a vizitat duminică un post de comandă din orașul Rostov-pe-Don, din sudul Rusiei, după ce a călătorit cu elicopterul la Mariupol, oraș ucrainean ocupat de ruși pe 18 martie și a vizitat Crimeea, peninsula anexată în 2014 de ruși.
  • Trei civili au fost uciși, iar alți doi au fost răniți în urma bombardamentelor rusești asupra unui sat din Zaporojie, potrivit administrației militare regionale.
  • Forțele armate ale Ucrainei susține acum că a ucis 164.910 de soldați ruși de la începutul războiului. Dintre aceștia, se spune că 710 au fost uciși în 24 de ore până duminică dimineața.
  • Președintele Serbiei a atacat decizia CPI de a emite un mandat internațional de arestare pentru Vladimir Putin, spunând că nu va face decât să prelungească războiul din Ucraina.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 389, LIVETEXT:

22:36Președintele rus Vladimir Putin a declarat duminică că Rusia este recunoscătoare pentru ceea ce a numit abordarea echilibrată a Chinei față de evenimentele din Ucraina și a salutat disponibilitatea acesteia de a juca un „rol constructiv” în soluționarea crizei, relatează Reuters.Declarațiile au fost făcut în ajunul vizitei lui Xi în Rusia.

În ceea ce Kremlinul a spus că este un articol scris pentru un ziar chinez, Putin l-a numit pe Xi „bunul său vechi prieten” și a spus că Rusia are mari speranțe în vizita sa, prima pe care liderul chinez o face în Rusia de când Putin și-a lansat „operațiunea militară specială” anul trecut.

22:10 Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor din Donbas, unul din criticii comandamentului militar de la Moscova pentru cum conduce războiul, spune că singurele momente în care președintele Vladimir Putin este cel real, și nu o dublură, sunt acelea în care liderul de la Kremlin apare singur sau la un capăt al mesei, la distanță de invitații săi.

20:02Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a atacat decizia Curții Penale Internaționale de a emite un mandat internațional de arestare pentru Vladimir Putin, spunând că nu va face decât să prelungească războiul din Ucraina, relatează The Guardian.

19:36 Un ofițer de poliție care colabora cu regimul de ocupație rus din regiunea Herson a fost ucis după ce mașina sa a explodat. El a servit drept comandant al așa-numitului Serviciu de patrulare și punct de control al Departamentului de poliție al orașului Nova Kahovka al Ministerului Afacerilor Interne din Rusia, relatează Ukrainska Pravda.

18:15Trei civili au fost uciși, iar alți doi răniți, duminică, în urma bombardamentelor rusești asupra unei clădiri rezidențiale din regiunea Zaporojie, din sudul Ucrainei, au declarat oficialii regionali, relatează Reuters.

Administrația militară a regiunii a declarat că trupele ruse au lansat rachete Grad în micul sat Kamianske, care avea o populație înainte de război de aproximativ 2.600 de oameni.

Autoritățile i-au avertizat pe locuitorii din regiune că pericolul bombardării este constant în apropierea frontului și i-au îndemnat să evacueze.

18:10Președintele rus Vladimir Putin a explicat că nu a lansat războiul din Ucraina din 2014 pentru că Rusia nu era pregătită militar și că nu avea „arme hipersonice”, susținând totodată că acestea nu sunt folosite acum în „operațiunea specială”.

Keivul despre vizita lui Putin în Mariupol: Criminalul revine întotdeauna la locul crimei

17:27Vânzătorii de mobilă din Moscova au început să vândă baroase „PMC Wagner” decorate cu cranii pentru a fi folosite ca decorațiuni interioare. Se pare că cererea este mare. Inițiativa lor vine ca parte a unei explozii a vânzărilor la produse cu tematică Wagner în Rusia, scrie cercetătorul și analistul independent Chris Owen, citând un canal rus independent de Telegram.

16:57Consiliul orășenesc Mariupol – care lucrează acum de pe teritoriul controlat de ucraineni – a condamnat duminică vizita președintelui rus Vladimir Putin în orașul ocupat de ruși.

  • „Infractorul internațional Putin a vizitat Mariupolul ocupat”, a spus consiliul într-o postare Telegram.
  • „A urmărit „reconstruirea orașului”... noaptea. Până la urmă, în întuneric, nu poți vedea câte case distruse sunt acolo și unde a rămas un morman de pietre în loc de clădiri înalte”, se arată în postare.
  • „A vizitat și Filarmonica Mariupol, clădire care a supraviețuit. Unde s-au ascuns civilii în timpul bombardamentelor masive”, a spus consiliul.

16:23Africa de Sud a spus că este conștientă de obligația sa legală referindu-se la o posibilă vizită a lui Vladimir Putin în vară, după ce un tribunal internațional a emis un mandat de arestare împotriva liderului rus, relatează Reuters. Cu toate acestea, țara africană este apropiată de Rusia, astfel încât arestarea lui Putin este puțin probabilă, asta în cazul în care liderul rus va participa la summitul BRICS.

16:10 Preşedintele rus Vladimir Putin a decis în ultimul moment să se deplaseze la Mariupol, oraş ucrainean devastat de bombardamente, după ce sâmbătă a întreprins o vizită în Crimeea anexată ilegal în urmă cu 9 ani, a afirmat duminică Kremlinul, insistând asupra caracterului „spontan” al acestei deplasări, informează AFP.

15:50Preşedintele rus Vladimir Putin a întreprins o vizită în oraşul Mariupol, devastat de bombardamente, noaptea ”ca un hoţ”, a denunţat duminică Ministerul Apărării al Ucrainei, informează AFP. Și un consilier prezidenţial ucrainean a denunţat „cinismul” lui Putin, care a mers în locul în care sute de oameni au murit din cauza bombardamentelor rusești.

SUA au reluat deportările către Rusia

15:30Cel puțin doi civili au fost uciși și alți nouă au fost răniți după ce armata rusă a bombardat sâmbătă Kramatorsk și Kostiantinivka din regiunea Donețk cu muniție cu dispersie, potrivit șefului administrației regionale Pavlo Kyrylenko, potrivit The Moscow Times.

15:21Armata ucraineană susține acum că a ucis 164.910 soldați ruși de la începutul războiului. Dintre aceștia, 710 au fost uciși în ultimele 24 de ore.

14:45Administrația Biden a reluat fără să anunțe public deportările rușilor care au fugit pe tărâm american de frica mobilizării ordonate de președintele rus Vladimir Putin, scrie The Guardian.

14:22Zborurile cu drone americane deasupra Mării Negre sunt un semn al implicării directe a SUA în conflictul cu Rusia, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează Reuters.

14:06Un bărbat din Moscova a fost reținut 14 de zile sub acuzația că a distribuit „materiale extremiste” după ce fost pârât de un călător din metroul de la Moscova că are poze anti-război în telefon, scrie The Moscow Times.

Soldații ruși mobilizați se plâng că sunt trimiși într-un „abator” la Bahmut

13:09Mai mulți soldați mobilizați din Sankt Petersburg, regiunea Leningrad, care au primit ordin să lupte în Avdiivka s-au plâns că sunt nevoiți să atace pozițiile ucrainene doar cu puști de asalt. După ce brigada lor a fost măcelărită, comandații ruși au dat ordin pentru un nou atac. Mobilizații îi cer ajutorul președintelui rus Vladimir Putin.

12:20 În timpul vizitei președintelui rus Vladimir Putin la Mariupol, vicepremierul rus Marat Kușnullin i-a spus că trupele ucrainene au bombardat spitalele din orașul portuar în timp ce se retrăgeau. Liderul de la Kremlin a replicat că „oamenii normali nu fac așa ceva”, notează agenția rusă de presă TASS.

11:28Un soldat ucrainean care luptă la Bahmut, oraș care a devenit scena celei mai sângeroase bătălii a războiului, a publicat imagini din timpul unei misiuni în care a mers cu alți trei militari pentru a recupera trupul unui camarad căzut pe front.

10:53Germania va trebui să îl aresteze pe președintele rus Vladimir Putin dacă acesta va intra pe teritoriul german și dacă Curtea Penală Internațională va cere statelor contractante să aplice legea, a declarat ministrul justiției din această țară, Marco Buschmann, a relatat Bild, citat de Th Kyiv Independent.

"Mă aștept ca CPI să se adreseze rapid Interpolului și statelor contractante și să le ceară executarea", a declarat Buschmann.

Vineri, CPI a emis mandate de arestare pentru Putin și Maria Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile copilului care supraveghea deportările forțate ale copiilor ucraineni.

Putin a devenit astfel cel de-al treilea lider de stat în exercițiu căruia i s-a emis un mandat de arestare de la CPI, după Omar al-Bashir din Sudan și Muammar Gaddafi din Libia.

Decizia CPI obligă 123 de țări care sunt membre ale CPI să îl aresteze pe Putin și să îl trimită la Haga dacă acesta intră pe teritoriul lor.

Putin, vizită surpriză în Mariupolul ocupat

09:45Activişti pro-Kremlin au protestat sâmbătă la Moscova în faţa ambasadelor a 20 de ţări considerate de Rusia drept „neprietenoase”, cu ocazia aniversării a noua ani de la anexarea Peninsulei Crimeea, transmite AFP.

09:26Ministrul francez de Externe Catherine Colonna a declarat într-un interviu publicat duminică că emiterea vineri de către Curtea Penală Internaţională (CPI) a unui mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin pentru crime de război din Ucraina este o decizie „extrem de importantă”, informează AFP și Agerpres.

„Această decizie este extrem de importantă pentru că înseamnă că orice persoană responsabilă de crime de război sau crime împotriva umanităţii va trebui să răspundă, indiferent de statutul sau rangul său”, a spus şefa diplomaţiei franceze într-un interviu pentru săptămânalul Journal Sunday.

„Acum, nicio verigă din lanţ nu poate crede că va scăpa de justiţie şi acest lucru ar trebui să dea de gândit multora. Este, aşadar, o decizie care poate schimba cursul evenimentelor”.

09:15Forţele ucrainene din afara oraşului disputat Bahmut din estul Ucrainei reuşesc să ţină unităţile ruse la distanţă, astfel că muniţii, alimente, echipamente şi medicamente pot fi livrate apărătorilor, a anunţat armata ucraineană sâmbătă, informează Reuters.

08:40Președintele rus Vladimir Putin a vizitat Mariupol, un oraș ucrainean din regiunea Donețk, ocupat de forțele Moscovei, a anunțat Kremlinul, citat de presa rusească.

08:21De când preşedintele rus Vladimir Putin şi-a lansat invazia în Ucraina în februarie 2022, Bali, faimoasa insulă de vacanţă din Indonezia, a devenit un magnet pentru mii de ruşi şi ucraineni care caută să scape de ororile războiului, relatează CNN. Însă după un an, autoritățile din paradisul tropical au ajuns la capătul răbdării din cauza comportamentului celor care fug de război pe care îl consideră neadecvat.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Acordul cu cereale la Marea Neagră a fost prelungit. Zaharova a spus că acordul a fost prelungit cu 60 de zile, în timp ce un ministru ucrainean a spus că acordul a fost prelungit cu 120 de zile.
  • Fostul deputat rus Semyon Bagdasarov a sugerat în emisiunea propagandistului rus Vladimir Soloviov că Moscova ar trebuie să profite de „situația dificilă” din Turcia pentru a anexa Istanbulul
  • Grupul de mercenari Wagner din Rusia intenționează să recruteze aproximativ 30.000 de noi luptători până la jumătatea lunii mai, a declarat sâmbătă Evgheni Prigojin
  • Președintele rus Vladimir Putin a vizitat sâmbătă în Crimeea într-o vizită care marchează cea de-a noua aniversare a anexării a peninsulei ucrainene de către Rusia.
  • Ministerul Afacerilor Externe reiterează poziţia „fermă” de condamnare şi nerecunoaştere a anexării ilegale, de către Rusia, a peninsule Crimeea şi a oraşului Sevastopol şi reafirmă sprijinul pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, în frontierele sale recunoscute internaţional.
  • Președintele rus Vladimir Putin a semnat decretele care stabilesc răspunderea pentru „discreditarea” și răspândirea de „știri false” în legătură cu voluntarii și mercenarii care participă la „operațiunea militară specială” din Ucraina
  • Președintele american Joe Biden a declarat că mandatul de arestare al curții penale internaționale (ICC) pentru liderul rus Vladimir Putin este „justificat”.
  • Rușii au lansat noi atacuri cu drone Shahed vineri spre sâmbătă, iar apărarea antiaeriană ucraineană a doborât 11 din cele 16 drone, au spus Forțele Aeriene Ucrainene.
  • Alți 880 de soldați ruși au fost uciși vineri, potrivit unor datelor publicate de armata ucraineană.
  • Dronele kamikaze Privet-82, create de voluntari ruși, vor fi trimise în misiune în Ucraina, în zona „operațiunii militare speciale”, în luna aprilie, scrie TASS

-------------------

Evenimentele de sâmbătă au fost LIVE aici pe HotNews.ro