​Zborurile cu drone americane deasupra Mării Negre sunt un semn al implicării directe a SUA în conflictul cu Rusia, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează Reuters.

Momentul in care un Su-27 rusesc arunca combustibil peste drona americana MQ-9 ReaperFoto: DVIDS

Săptămâna trecută, o dronă americană s-a prăbușit în mare după ce a fost interceptată de avioanele de luptă rusești.

„Este destul de evident ce fac aceste drone, iar misiunea lor nu este deloc o misiune pașnică de a asigura siguranța transporturilor maritime în apele internaționale”, a declarat Peskov citat de Interfax.

„Și, de fapt, vorbim despre implicarea directă a operatorilor acestor drone în conflict, și împotriva noastră”.

Rusia a declarat că drona a încălcat restricțiile spațiului aerian și a pierdut controlul după ce a manevrat brusc.

În imagini se vede cum un avion Suhoi 27 se apropie și trece pe lângă drona MQ-9 lăsând în urmă două șuvoaie de combustibil.

Apoi, același avion sau perechea sa de misiune face aceeași manevră și se apropie și mai mult de drona de supraveghere americană, moment în care transmisia imaginilor a fost întreruptă, posibil din cauza contactului fizic dintre aeronave.

Ultimele cadre arată că una dintre palele elicei este îndoită, ceea ce sugerează că americanii au avut dreptate când au spus că a existat contact între Su-27 și Reaper, iar rușii au mințit când au afirmat că avionul lor nu a atins drona.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a spus că SUA vor continua să opereze deasupra Mării Negre și nu vor fi descurajate de interceptarea de către rusi.

„Dacă mesajul este că vor să ne împiedice sau să ne descurajeze să zburăm și să operam în spațiul aerian internațional, deasupra Mării Negre, atunci acel mesaj va eșua, pentru că asta nu se va întâmpla”, a spus John Kirby, coordonator pentru comunicații strategice la Consiliul National de Securitate.

Urmărește ultimele evoluții din a 389-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.