Administrația Biden a reluat fără să anunțe public deportările rușilor care au fugit pe tărâm american de frica mobilizării ordonate de președintele rus Vladimir Putin, scrie The Guardian.

Ofițer al Serviciului Vamal și de Protecție a Frontierelor la granița SUA cu MexicFoto: Marjorie Kamys Cotera/Bob Daemmrich Photography / Alamy / Alamy / Profimedia

Susținătorii imigrației au fost luați prin surprindere atunci când un tânăr rus, care a venit în SUA fugind de eforturile lui Vladimir Putin de a mobiliza cetățenii pentru a lupta în Ucraina, a fost brusc deportat în weekend din SUA înapoi în Rusia.

El s-a numărat printre mai mulți solicitanți de azil ruși, care au ajuns în SUA în ultimul an.

Acum ei sunt îngroziți de faptul că guvernul american îi va returna în Rusia, unde ar putea face închisoare sau ar putea fi trimiși rapid pe linia frontului, unde Rusia a înregistrat zeci de mii de victime.

„Serviciul de Imigrare și Control Vamal al SUA își menține angajamentul de a aplica legile privind imigrația în mod uman, eficient și cu profesionalism. Serviciul facilitează transferul și îndepărtarea persoanelor care nu sunt cetățeni prin intermediul companiilor aeriene comerciale și al zborurilor închiriate în sprijinul cerințelor misiunii", a declarat agenția federală în această săptămână, adăugând „efectuează expulzări în țări, inclusiv în Rusia, în conformitate cu directivele țării privind expulzarea".

Vestea reluării deportărilor către Rusia a venit la puțin peste un an după ce s-a raportat că administrația Biden a suspendat zborurile de deportare către Rusia, Ucraina și alte șapte țări din Europa în timpul invaziei Rusiei în Ucrainei. Nu este clar când au fost reluate deportările către Rusia. Casa Albă nu a răspuns la o solicitare făcută de The Guardian.

Teama de recrutare nu se încadrează în criteriile pentru azil

Migranții din Rusia au venit în SUA crezând că pot cere azil și că pot fi protejați de deportare, datorită poziției declarate a guvernului. Acum, aparenta schimbare de politică a provocat confuzie pentru migranți și pentru avocații lor, care au rămas cu puțin timp pentru a-și face planuri.

Printre clienții lui Jennifer Scarborough, o avocată din Texas, se numără patru ruși care au intrat în SUA prin Mexic și au cerut azil, invocând tama de a fi recrutați pentru a lupta în Ucraina.

Scarborough a declarat că a fost informată de oficialii de la Imigrări că unul dintre clienții ei a fost deportat în weekend.

Rușii care cer azil în SUA trebuie să explic ofițerilor de imigrație că există o „posibilitate semnificativă" de a fi persecutați sau torturați dacă se întorc acasă, deoarece se temeau că vor fi recrutați pentru a lupta în Ucraina și de repercusiuni dacă nu se conformează.

Ofițerii de imigrație au decis că teama de recrutare nu îndeplinea criteriile cerute și clienții avocatei au făcut apel în fața unui judecător de imigrație, care a fost de acord că nu îndeplineau criteriile pentru azil, a declarat Scarborough.

Bărbații au acum ordine de îndepărtare în așteptare - adică ar putea fi deportați în Rusia în orice moment.

Urmărește ultimele evoluții din a 389-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.