Un soldat ucrainean care luptă la Bahmut, oraș care a devenit scena celei mai sângeroase bătălii a războiului, a publicat imagini din timpul unei misiuni în care a mers cu alți trei militari pentru a recupera trupul unui camarad căzut pe front.

Poziție de artilerie ucraineană din Ceasov Iar, lângă BahmutFoto: Narciso Contreras / AFP / Profimedia

Roman Trokhymets spune că nu a vrut să publice o astfel de înregistrare, însă a vrut ca întreaga lume să vadă care este prețul victoriei în fața invaziei ruse.

„Suntem epuizați. Am mers pe pozițiile sparte de artileria inamică. Sub foc continuu și gloanțe inamice”, a povestit Trokhymets.

Împreună cu alți trei colegi au mers sub focul inamic pentru a recupera trupul neînsuflețit al unui camarad care și-a pierdut viața în timpul bătăliilor crâncene de la Bahmut.

„Doi dintre noi l-au scos, al treilea ne-a acoperit pentru a nu fi împușcați în spate”, a mai spus soldatul ucrainean.

„Nu mă înțelegeți greșit, nu reușim întotdeauna să luăm și cadavrele, pentru că intensitatea luptelor este nebună. În aceste bătălii, am suferit pierderi, dar am ucis un număr uriaș de inamici. Așa că vom învinge cu siguranță”, a mai precizat Trokhymets.

Bahmut rezistă

Forţele ucrainene din afara oraşului disputat Bahmut din estul Ucrainei reuşesc să ţină unităţile ruse la distanţă, astfel că muniţii, alimente, echipamente şi medicamente pot fi livrate apărătorilor, a anunţat armata ucraineană sâmbătă, informează Reuters.

De asemenea, în cel mai recent raport al său privind pagubele grele pe care le-a provocat inamicului, armata ucraineană susţine că a ucis 193 de ruşi şi a rănit alţi 199 în timpul luptelor de vineri.

Rusia a făcut din capturarea oraşului Bahmut o prioritate a strategiei sale pentru preluarea controlului asupra regiunii industriale Donbas din estul Ucrainei. Oraşul a fost în mare parte distrus în luptele care durează luni de zile, timp în care Rusia a lansat asalturi repetate.

„Reuşim să livrăm muniţiile, hrana, echipamentele şi medicamentele necesare spre Bahmut. De asemenea, reuşim să scoatem răniţii noştri din oraş”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene Serhii Cerevatîi la postul de televiziune ICTV.

Potrivit lui Cerevatîi, trupele de recunoaştere şi contra-artileria armatei ucrainene ajută să fie menţinute deschise unele drumuri spre oraş. Alături de pagubele grele provocate inamicului, forţele pro-Kiev au doborât două drone şi au distrus cinci depozite de muniţii ale acestuia, vineri, a adăugat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene.

Aceste informaţii nu au putut fi verificate din surse independente, precizează Reuters.

Duminica trecută, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că trupele ruse au înregistrat mai mult de 1.100 de morţi în mai puţin de o săptămână de lupte în şi lângă oraşul Bahmut.

Urmărește ultimele evoluții din a 389-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.