Rusia a dezlănțuit sâmbătă un val de atacuri majore pe teritoriul Ucrainei, lovind infrastructura energetică și distrugând o clădire de apartamente cu nouă etaje în Dnipro, au declarat oficialii ucraineni.

Război în Ucraina: rușii au lovit cu rachete un bloc de locuințe din orașul DniproFoto: Dnipro Regional Administration / AP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Volodimir Zelenski, în mesajul său către națiune de duminică seara: „Toată lumea va fi trasă la răspundere pentru teroare: atât cei care ucid, cât şi cei care îi ajută”
  • Bilanțul atacului rusesc cu rachetă din Dnipro a crescut la 30 de morți. Informația a fost anunțată de Natalia Babachenko, din cadrul administrației regionale din Dnipropetrovsk, care a precizat totodată pentru presa ucraineană că operațiunile de salvare continuă și că în jur de 30, chiar 40 de persoane s-ar putea afla în continuare sub dărâmături. De asemenea, în urma atacului de sâmbătă 75 de persoane au fost transportate la spital, dintre care 30 au rămas internate.
  • Stoltenberg promite mai multe arme grele pentru Ucraina „în viitorul apropiat”. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat duminică presei germane că Ucraina se poate aștepta la mai multe livrări de arme grele din partea aliaților săi occidentali „în viitorul apropiat".
  • Ministrul britanic de externe, James Cleverly, a scris într-un editorial publicat în The Sun că „acum este momentul să accelerăm și să mergem mai departe” pentru a oferi Ucrainei sprijinul de care are nevoie. Cleverly spune că armata rusă se află în defensivă, iar moralul trupelor este jalnic, punând acest lucru pe seama „stării dezastruoase a logisticii militare rusești".
  • Orașul Herson din sudul Ucrainei continuă să suporte bombardamente din partea rușilor, au declarat autoritățile locale. Duminică, sediul unei unități locale a Crucii Roșii, un centru de reabilitare pentru copii cu dizabilități, o zonă din jurul unui cămin studențesc, precum și o instalație de infrastructură critică au fost ținta focului, a scris pe Telegram Yaroslav Yanushevych, șeful administrației militare din Herson, potrivit CNN.
  • Belarus spune că exercițiile comune ale forțelor aeriene cu Rusia sunt doar defensive. Consiliul de Securitate al Belarusului a declarat duminică că exercițiile comune ale forțelor aeriene cu Rusia, care urmează să înceapă săptămâna viitoare, au un caracter pur defensiv și se vor concentra pe misiuni de recunoaștere și pe modul de contracarare a unui potențial atac, a relatat agenția de presă RIA Novosti.
  • ANALIZĂ: De ce cursa înarmărilor din Asia riscă să scape de sub control / Asemănările cu Ucraina. O analiză CNN atrage atenția că asistăm la o cursă a înarmării mai mare decât oricare alta pe care Asia a văzut-o vreodată - trei mari puteri nucleare și una în curs de dezvoltare rapidă, cele mai mari trei economii ale lumii și alianțe vechi de zeci de ani, toate luptând pentru un avantaj în unele dintre cele mai disputate zone terestre și maritime din lume.
  • Trei soldați ruși au murit și alți 13 au fost răniți în explozia produsă duminică într-un centru cultural, transformat în depozit de munție, din regiunea rusă Belgorod, situată la granița cu Ucraina. Potrivit presei ruse, explozia s-a produs după ce un recrut a manevrat greșit o grenadă.
  • Recruţi ucraineni participă la un program de instruire de cinci săptămâni desfășurat de Marea Britanie, informează Ministerul Apărării de la Londra într-o postare pe Twitter.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 326:

23:57Volodimir Zelenski, în mesajul său către națiune de duminică seara: „Toată lumea va fi trasă la răspundere pentru teroare: atât cei care ucid, cât şi cei care îi ajută”

Bilanțul atacului de la Dnipro, în continuă creștere

22:40 Bilanțul atacului rusesc cu rachetă din Dnipro a crescut la 30 de morți.

Informația a fost anunțată de Natalia Babachenko, din cadrul administrației regionale din Dnipropetrovsk, care a precizat totodată pentru presa ucraineană că operațiunile de salvare continuă și că în jur de 30, chiar 40 de persoane s-ar putea afla în continuare sub dărâmături.

De asemenea, în urma atacului de sâmbătă 75 de persoane au fost transportate la spital, dintre care 30 au rămas internate. Babachenko a adăugat că 12 persoane dintre cele spitalizate sunt în stare gravă, inclusiv o fetiță de 9 ani, care mergea în apropierea blocului de locuințe când a lovit racheta.

21:55 ​Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, spune că nu există un pericol iminent de escaladare a conflictului în Transnistria.

21:34ANALIZĂ: De ce cursa înarmărilor din Asia riscă să scape de sub control / Asemănările cu Ucraina

O analiză CNN atrage atenția că asistăm la o cursă a înarmării mai mare decât oricare alta pe care Asia a văzut-o vreodată - trei mari puteri nucleare și una în curs de dezvoltare rapidă, cele mai mari trei economii ale lumii și alianțe vechi de zeci de ani, toate luptând pentru un avantaj în unele dintre cele mai disputate zone terestre și maritime din lume.

21:06Orașul Herson din sudul Ucrainei continuă să suporte bombardamente din partea rușilor, au declarat autoritățile locale.

Duminică, sediul unei unități locale a Crucii Roșii, un centru de reabilitare pentru copii cu dizabilități, o zonă din jurul unui cămin studențesc, precum și o instalație de infrastructură critică au fost ținta focului, a scris pe Telegram Yaroslav Yanushevych, șeful administrației militare din Herson, potrivit CNN.

Potrivit oficialului, bombardamentele rusești au provocat un incendiu în incinta instalației Crucii Roșii. „Salvatorii lucrează în prezent pentru a elimina incendiul”, a adăugat el.

Yanushevych a relatat că ferestrele și ușile au fost aruncate în aer în urma unei lovituri rusești asupra centrului de reabilitare pentru copii cu dizabilități.

„Obuze rusești au căzut în apropierea căminului studențesc”, a continuat el. „Rușii au bombardat, de asemenea, clădiri private și de apartamente”.

20:05Belarus spune că exercițiile comune ale forțelor aeriene cu Rusia sunt doar defensive

Consiliul de Securitate al Belarusului a declarat duminică că exercițiile comune ale forțelor aeriene cu Rusia, care urmează să înceapă săptămâna viitoare, au un caracter pur defensiv și se vor concentra pe misiuni de recunoaștere și pe modul de contracarare a unui potențial atac, a relatat agenția de presă RIA Novosti.

Stoltenberg promite mai multe arme grele pentru Ucraina

19:14Bilanțul morților în urma atacului cu rachete rusești asupra unei clădiri de apartamente din orașul Dnipro, din centrul Ucrainei, a crescut la 29 de persoane, potrivit unui lider din regiune.

Cel puțin 73 de persoane au fost rănite în urma atacului, dintre care 30 se află încă în spital, a declarat Valentyn Reznichenko, șeful administrației militare regionale din Dnipropetrovsk. El a împărtășit actualizarea într-o postare pe pagina sa oficială de Telegram duminică, potrivit CNN.

Cel puțin 12 dintre victimele spitalizate sunt în stare critică, a spus el.

18:40Recruţi ucraineni participă la un program de instruire de cinci săptămâni desfășurat de Marea Britanie, informează Ministerul Apărării de la Londra într-o postare pe Twitter.

18:00„Anunțul așteptat”: Stoltenberg promite mai multe arme grele pentru Ucraina „în viitorul apropiat”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat duminică presei germane că Ucraina se poate aștepta la mai multe livrări de arme grele din partea aliaților săi occidentali „în viitorul apropiat".

17:35 Trei soldați ruși au murit și alți 13 au fost răniți în explozia produsă duminică într-un centru cultural, transformat în depozit de munție, din regiunea rusă Belgorod, situată la granița cu Ucraina. Potrivit presei ruse, explozia s-a produs după ce un recrut a manevrat greșit o grenadă.

17:18 Recomandăm spre lectură o analiză CNN: „Cum a devenit Ucraina un laborator pentru armele occidentale și inovațiile de pe câmpul de luptă”

Toamna trecută, în timp ce Ucraina a recucerit mari porțiuni de teritoriu printr-o serie de contraatacuri, a lovit forțele rusești cu artilerie și rachete de fabricație americană. O parte din această artilerie a fost ghidată de un sistem de țintire artizanal pe care Ucraina l-a dezvoltat pe câmpul de luptă.

Un software de producție ucraineană a transformat tabletele și smartphone-urile ușor de procurat în instrumente de țintire sofisticate, care sunt acum utilizate pe scară largă în cadrul armatei ucrainene.

Oficialii americani familiarizați cu instrumentul spun că acesta a fost foarte eficient în direcționarea focului artileriei ucrainene către ținte rusești.

Bilanț tragic în urma atacului rusesc din Dnipro

16:40 Bilanțul victimelor în urma atacului rusesc cu rachetă asupra unui bloc de locuințe din orașul Dnipro a urcat la cel puțin 25 de morți

Informația a fost furnizată de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un update postat pe canalul său de Telegram. Potrivit lui, atacul rusesc a făcut:

  • 25 de morți, inclusiv un copil
  • 73 de răniți, inclusiv 13 copii
  • 39 de oameni au fost salvați, inclusiv 6 copii
  • 43 sunt în continuare dispăruți

El a adăugat că 72 de apartamente au fost distruse și alte peste 230 au fost avariate.

„Patru corturi ale Serviciului de stat pentru situații de urgență și două corturi ale voluntarilor au fost amplasate. Psihologi se află de asemenea la fața locului și oferă asistență victimelor”, a mai scris președintele ucrainean, precizând că operațiunile de căutare și salvare, precum și cele de îndepărtare a dărâmăturilor, se desfășoară neîncetat.

15:50 Opriri de urgență ale furnizării de electricitate sunt aplicate în „majoritatea regiunilor” din Ucraina din cauza atacurilor rusești cu rachete de sâmbătă, a declarat ministrul Energiei, German Galușcenko.

Atacurile au vizat infrastructura energetică din regiunile Harkov, Lviv, Ivano-Frankivsk, Zaporojie, Viniția și Kiev, a spus Galușcenko.

Duminică, operatorul Ukrenergo a declarat că infrastructura energetică era „în curs de restaurare”, dar că atacurile au „ accentuat deficitul de energie” și „perioada de întreruperi ar putea fi mai mare”.

15:26Ministrul britanic de externe, James Cleverly, a scris într-un editorial publicat în The Sun că „acum este momentul să accelerăm și să mergem mai departe” pentru a oferi Ucrainei sprijinul de care are nevoie

Cleverly spune că armata rusă se află în defensivă, iar moralul trupelor este jalnic, punând acest lucru pe seama „stării dezastruoase a logisticii militare rusești".

El subliniază că nici măcar unul dintre comandanții operaționali ruși aflați în funcție la începutul invaziei, la 24 februarie 2022, nu mai este în funcție și în prezent.

„Așadar, acesta este exact momentul potrivit pentru ca Ucraina să profite de avantaj”, scrie Cleverly.

15:04 Bilanțul victimelor lovitura rusească asupra blocului din Dnipro a crescut la 23 de morți, potrivit autorităților locale.

Primarul din Dnipro a declarat Reuters că șansele de a găsi mai mulți supraviețuitori sunt „minime” și că aproximativ 40 de persoane sunt încă date dispărute.

Administrația orașului a precizat că 39 de persoane au fost salvate de sub dărâmături de forțele de intervenție.

Rușii se fac că nu știu ce s-a întâmplat în Dnipro

14:48 O detonare de muniție și un incendiu au avut loc într-un centru cultural sătesc din satul Tonenkoye din regiunea Belgorod, au declarat serviciile de urgență pentru TASS.

„A avut loc un incendiu azi-noapte în casa de cultură a satului, la ferma Tonenkoye. Înăuntru erau muniții și au explodat. Zece militari au fost răniți", potrivit sursei citate, care a adăugat că 15 locuitori din casele adiacente centrului cultural au fost evacuați.

14:35 VIDEO „Suka!” Cum au reușit câțiva soldați ucraineni să doboare o dronă-kamikaze rusească

13:47Vladimir Putin, despre războiul din Ucraina: „Dinamica este pozitivă. Totul se desfășoară conform planului”

13:26 „Toate obiectele desemnate au fost lovite”. Ce spun rușii despre atacurile cu rachete de sâmbătă / Niciun cuvânt despre masacrul din Dnipro.

„Maniacul din Angarsk” vrea să lupte în Ucraina

12:19Cel mai brutal ucigaș în serie din Rusia vrea să lupte în Ucraina / Ce a declarat „Maniacul din Angarsk”, cel care a violat și omorât peste 80 de femei

11:54 Noua estimare ucraineană a pierderilor rusești de sâmbătă: 630 de soldați, 2 tancuri, 10 blindate de luptă ale infanteriei, 4 piese de artilerie, 1 echipament special și 5 drone, iar 26 de rachete de croazieră au fost doborâte:

11:32„Mai puțin alarmantă pentru populație decât o nouă mobilizare”: Cum încearcă Moscova să facă rost de mai mulți soldați pentru război.

Ofensivele rusești continuă în jurul Soledar și în Bahmut și Avdiivka

10:51Principalele concluzii ale ultimei evaluări a Institutului pentru Studiul Războiului:

  • Kremlinul continuă să susțină în mod fals că Ucraina reprezintă o amenințare existențială pentru Rusia, pentru a respinge ofertele ucrainene de organizare a unui summit de pace și pentru a păstra cele mai ample obiective ale lui Putin.
  • Kremlinul continuă să folosească narațiuni false conform cărora guvernul ucrainean oprimă libertatea religioasă ca justificare morală pentru refuzul său de a negocia cu Ucraina și, probabil, în speranța de a întoarce opinia publică internațională împotriva Ucrainei.
  • Evgheni Prigojin a continuat să profite de rolul Grupului Wagner în capturarea lui Soledar pentru a-și ridica prestigiul politic și pentru a critica indirect armata convențională rusă.
  • Forțele ruse au continuat să desfășoare contraatacuri limitate de-a lungul liniei Svatove-Kremina.
  • Trupele ruse au continuat operațiunile ofensive în jurul Soledar, precum și în zonele Bahmut și Avdiivka.
  • Este foarte puțin probabil ca forțele ucrainene să mai dețină poziții în interiorul așezării Soledar propriu-zise.
  • Forțele ruse au continuat operațiunile defensive și au consolidat pozițiile de front pe malul estic al fluviului Nipru în regiunea Herson.
  • Oficialii occidentali se alătură din ce în ce mai mult autorităților ucrainene în a avertiza că Rusia se pregătește pentru un al doilea val de mobilizare și că acesta este iminent.
  • Oficialii ruși de ocupație din regiunea Herson au continuat măsurile de relocare forțată a locuitorilor acesteia în Rusia.
  • Atacurile partizanilor ucraineni continuă să perturbe eforturile de asigurare a securității din ariergarda rusă.

Răspuns dezamăgitor pentru Kiev privind tancurile Leopard II

10:15Răspuns dezamăgitor pentru Ucraina privind tancurile Leopard II / „Cel mai devreme în 2024, trebuie complet dezmembrate și refăcute”

09:55 Nou bilanț al victimelor atacului rusesc din Dnipro: 20 de morți și 73 de răniți.

Atacul a provocat moartea a 20 persoane, inclusiv a unei fete de 15 ani, a declarat guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko, într-o postare pe Telegram.

Cel puțin 73 de persoane au fost rănite, inclusiv 14 copii. Potrivit lui Reznichenko, peste 40 de persoane sunt tratate în spitalele locale. (Kyiv Independent)

09:45VIDEO cutremurător cu o mamă care și-a pierdut fiul în atacul rusesc din Dnipro: „De ce l-ați ucis? V-am tratat ca pe nişte oameni normali, ca pe nişte rude. Vă blestem până la a şaptea generaţie”

08:06 Peste jumătate dintre germani cred că serviciile de informaţii nu sunt pregătite pentru a face faţă spionilor străini

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Armata ucraineană a remarcat la Soledar noua tactică de atac rusească. Potrivit soldaţilor ucraineni, mercenarii ruşi din gruparea Wagner, implicată substanţial în bătălia de la Soledar, atacă acum poziţiile ucrainene în mici grupuri în valuri succesive.
  • Forțele ucrainene luptă pentru a păstra controlul Soledarului, a declarat guvernatorul regional, contrazicând afirmațiile rusești potrivit cărora forțele Moscovei ar fi capturat micul oraș.
  • Volodimir Zelenski, în mesajul său de sâmbătă seară: „Trebuie să facem totul pentru a opri ruscismul, aşa cum lumea liberă a oprit nazismul”
  • Bilanțul victimelor de la clădirea de apartamente din Dnipro, în centrul-est al Ucrainei, a crescut la 14 morți, iar forțele de intervenție s-au chinuit toată noaptea să caute supraviețuitori, 38 de persoane fiind salvate în urma atacului care a provocat rănirea a cel puțin 64 de persoane, a declarat duminică dimineață guvernatorul regional.
  • Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner din Rusia, s-a lăudat cu performanțele forțelor sale pe fondul unei rivalități aprinse cu Ministerul Apărării cu privire la cine ar trebui să primească credit pentru conducerea asaltului rusesc asupra Soledar.
  • Președintele moldovean Maia Sandu, care a denunțat „războiul brutal al Rusiei", a declarat că în țara sa, în apropierea graniței de vest a Ucrainei, au fost găsite resturi de rachete după ultimul val de atacuri rusești.
  • Marea Britanie va trimite 14 dintre tancurile sale de luptă principale Challenger 2 și artilerie de sprijin în Ucraina, a anunțat biroul premierului Rishi Sunak, ignorând criticile ambasadei Rusiei.
  • Rusia a anulat în ultimul moment un schimb de prizonieri ce era programat să aibă loc, a declarat organismul ucrainean care se ocupă de prizonieri.
  • Premierul japonez Fumio Kishida a declarat că summitul G7 pe care îl va găzdui în luna mai ar trebui să arate o voință puternică de a susține ordinea internațională și statul de drept după invazia Rusiei în Ucraina.
  • Fostul președinte rus Dmitri Medvedev l-a acuzat pe Kishida de supunere rușinoasă față de Statele Unite și i-a sugerat acestuia să-și facă seppuku.
  • VIDEO „HIMARS sau MLRS?”, întreabă soldatul ucrainean / Imediat, o clădire cu peste 20 de luptători Wagner sare în aer. O înregistrare video de vineri din orașul Soledar din estul Ucrainei arată o explozie masivă la o clădire
  • Ministrul ucrainean al Energiei, German Galușcenko, a spus că următoarele zile vor fi „dificile" pe frontul energetic, după ce atacul masiv cu rachete de sâmbătă de Rusia a lovit infrastructura critică din mai multe regiuni.
  • De ce bătălia pentru Bahmut seamănă izbitor cu cea de la Verdun. Ceea ce se întâmplă acum la Bahmut nu este ceva nou. Motivația ambelor părți de a purta o bătălie fără mare câștig strategic a mai stat cândva la baza unei bătălii celebre din istorie, referindu-ne aici la atacul german de la Verdun, în 1916, în timpul primului război mondial.
  • Elitele politice şi economice mondiale se reunesc săptămâna viitoare la Forumul Economic Mondial de la Davos, unde vor aborda, printre altele, și războiul declanșat de Rusia în Ucraina.
  • Turcia „nu este în măsură” să ratifice aderarea Suediei la NATO în forma actuală, a declarat sâmbătă Ibrahim Kalin, un consilier apropiat al președintelui Recep Tayyip Erdogan, după un nou incident în această săptămână
  • Turcia spune că vrea „încetări localizate” ale războiului: Nici Rusia, nici Ucraina „nu sunt în poziția de a câștiga militar".
  • Zece nave și submarine rusești au plecat brusc din portul Novorossiysk de la Marea Neagră. Posibilele explicații pentru această activitate extrem de neobișnuită.

-----------------