Vladimir Putin a declarat că operațiunea militară specială înregistrează o tendință pozitivă și că speră ca soldații ruși să obțină noi progrese după Soledar, transmite Reuters.

Vladimir PutinFoto: Alexei Babushkin / AFP / Profimedia

„Dinamica este pozitivă. Totul se desfășoară în cadrul planului Ministerului Apărării și al Statului Major General", a declarat Putin pentru televiziunea de stat Rossiya 1.

„Și sper că luptătorii noștri ne vor mulțumi și mai mult cu rezultatele luptei lor", a adăugat el.

Rusia a afirmat vineri că forțele sale au preluat controlul asupra orașului Soledar din estul Ucrainei, în ceea ce ar fi un succes pentru Moscova, venit după luni de înfrângeri pe câmpul de luptă.

„Situația din economie este stabilă. Mult mai bine decât ceea ce au prezis nu numai adversarii noștri, ci și decât ceea ce am prevăzut noi", a susținut Putin.

Președintele rus a spus că șomajul este un indicator cheie: „Șomajul este la un minim istoric. Inflația este mai mică decât se aștepta și are, lucru important, o tendință descendentă."

Economia Rusiei s-a contractat în 2022 sub povara sancțiunilor, dar mult mai puțin decât au prognozat majoritatea economiștilor.

Economia de 2.140 de miliarde de dolari este prognozată de guvernul rus să se contracte cu 0,8% în 2023.

Bugetul Rusiei pentru 2023 se bazează pe un preț al petrolului Urals de aproximativ 70,1 dolari pe baril, deși principalul sortiment exportat de Rusia se tranzacționează în prezent la sub 50 de dolari pe baril.