Premierul britanic Rishi Sunak va trimite o companie de tancuri în Ucraina înaintea unei ofensive de primăvară, scrie The Sun.

Tancuri Challenger 2 britanice în cadrul unui exercițiu militarFoto: Martin Hibberd / Alamy / Alamy / Profimedia

Premierul îl va informa sâmbătă pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu privire la acest plan, subliniind că „vrem ca acțiunile noastre să fie mai grăitoare decât cuvintele", a declarat pentru publicația britanică o sursă din Downing Street.

Un grup de patru tancuri Challenger 2 va fi livrat imediat, urmând ca restul să fie livrate la scurt timp după aceea.

Sunak a purtat discuții cu șefii din domeniul apărării și al securității în această săptămână, spunându-le că trebuie să fie o prioritate operațională trimiterea tancurilor în Ucraina, mai notează The Sun.

Anunțul, dacă va fi confirmat, va veni după câteva săptămâni de discuții despre furnizarea unui număr de tancuri Challenger II ale armatei britanice.

Finlanda a anunțat joi că ar putea dona Ucrainei un număr mic de Leopard 2 de fabricație germană, dacă un grup mai mare de națiuni europene ar decide de asemenea să trimită și ele tancuri principale de luptă.

Kievul a solicitat vehicule militare grele precum Leopard 2, dar unele țări ezită.

Polonia a spus că ar trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina dacă ar exista o coaliție mai mare de țări care să facă acest lucru, în timp ce Germania a spus că nu va face acest lucru, dar răspunsul nu este final și s-ar putea modifica, mai ales dacă, așa cum scrie presa, ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, va demisiona.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a alăturat marţi susţinătorilor livrării de tancuri germane Leopard către Ucraina: „Cred că Ucraina trebuie să primească tot echipamentul militar de care are nevoie şi pe care îl poate utiliza pentru apărarea patriei”.