Un oficial rus instalat în sudul Ucrainei a declarat că Moscova își va retrage probabil trupele din Herson de pe malul vestic al râului Nipru, și a îndemnat, de asemenea, civilii să plece, semnalizând probabil o retragere care ar fi o lovitură pentru „operațiunea militară specială” a lui Vladimir Putin.

Rusia continuă să trimită soldați nou-mobilizați pe frontul din UcrainaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

08:42Noul material LIVE, cu evenimentele de sâmbătă, poate fi citit aici

Sinteza zilei:

Continuă evacuarea din Herson

  • O stare de asediu de 24 de ore a fost impusă în orașul Herson, care face parte din regiunea ucraineană pe care Rusia a anexat-o în septembrie. Ulterior, autoritățile ruse de ocupație au dat asigurări vineri că nu va fi instituită niciun fel de stare de asediu în orașul Herson din sudul Ucrainei, la câteva minute după ce au anunțat una, potrivit AFP.
  • Putin a avertizat că civilii care încă locuiesc în provincia ucraineană Herson, pe care Rusia a declarat că a anexat-o în septembrie, trebuie să fie "evacuați" din zona de conflict, în contextul în care s-a sugerat că forțele rusești s-ar putea pregăti să abandoneze malul vestic al râului Dnipro.

Lupte grele în Est

  • Forțele ucrainene care au folosit arme capturate de la trupele ruse au tras vineri asupra unor ținte rusești în apropierea orașului cheie Bahmut din estul țării, în timp ce luptele se prelungesc într-o zonă pe care Moscova încearcă din răsputeri să o captureze, potrivit Reuters.
  • În două luni, peste 500 de prizonieri, recrutați de șeful PMC Wagner Prigojin, au murit în Ucraina. The Insider a efectuat propria investigație și a publicat numele și fotografiile acestora
  • Serghei Haidai, șeful administrației militare din regiunea Lugansk, a descris durerea de a vedea ce au lăsat rușii în urmă. El a găsit sate distruse, vite bolnave sau moarte și case goale, potrivit unei postări pe Telegram despre vizita sa.

Tancuri și drone pentru Ucraina

  • Statele Unite oferă asistență militară suplimentară pentru Ucraina în valoare de 400 de milioane de dolari, pachetul de ajutor include 250 de transportoare blindate M1117, 40 de bărci blindate și 1.100 de drone Phoenix Ghost.
  • Dar Ucraina se teme că pierde accesul la rețeaua Starlink după deconectarea a 1300 de unități. Temerile Ucrainei că trupele sale ar putea pierde accesul la serviciul crucial de internet Starlink al lui Elon Musk s-au adâncit în ultima săptămână, după ce 1.300 de unități de satelit ale armatei au fost deconectate, potrivit a două surse familiare cu întreruperea, citate de CNN.

Alte știri:

  • Rusia dorește ca Occidentul să ușureze restricțiile impuse creditorului agricol de stat Rosselkhozbank pentru a facilita exporturile de cereale rusești, potrivit a patru surse familiare cu această solicitare.
  • Alianța militară occidentală a făcut publice imagini de la cel mai recent exercițiu nuclear deasupra Europei de nord-vest, majoritatea exercițiilor sale desfășurându-se la cel puțin 1.000 km de granițele Rusiei, deasupra Belgiei, Mării Nordului și Regatului Unit.
  • Prezentatorul american de talk-show David Letterman s-a deplasat la Kiev pentru a-i lua un interviu președintelui ucrainean, Volodimir zelenski. Netflix a dezvăluit vestea pe Twitter, adăugând că președintele va apărea într-un episod viitor al emisiunii My Next Guest Needs No Introduction with David Letterman.
  • Grupul paramilitar Wagner își deschide primul sediu oficial în Sankt Petersburg, Rusia. Evgheni Prigojin, care a confirmat recent că a fondat grupul ai cărui luptători au fost dislocaţi în Ucraina, precum şi în ţări din America Latină şi Africa, a anunţat săptămâna trecută deschiderea sediului pe pagina de socializare a companiei sale Concord.

Cele mai importante informații de vineri, ziua 254 a războiului din Ucraina, LIVE TEXT:

00:05 Celebrul om de televiziune David Letterman s-a deplasat la Kiev pentru a-i lua un interviu lui Zelenski

Netflix a dezvăluit vestea pe Twitter, adăugând că președintele va apărea într-un episod viitor al emisiunii My Next Guest Needs No Introduction with David Letterman.

23:52 Ucraina afirmă că a doborât 2 rachete de croazieră rusești trase din Marea Neagră

Forțele ucrainene au doborât vineri două rachete de croazieră Kalibr lansate de forțele rusești din Marea Neagră, potrivit Comandamentului aerian "Sud" al Ucrainei din Odesa, informează CNN.

23:20Rușii sunt loviți de ucraineni la Bahmut cu armamentul capturat de la ei

Forțele ucrainene care au folosit arme capturate de la trupele ruse au tras vineri asupra unor ținte rusești în apropierea orașului cheie Bahmut din estul țării, în timp ce luptele se prelungesc într-o zonă pe care Moscova încearcă din răsputeri să o captureze, potrivit Reuters.

23:00 Rusia încearcă să obțină scutiri de sancțiuni pentru o bancă de stat

Rusia dorește ca Occidentul să ușureze restricțiile impuse creditorului agricol de stat Rosselkhozbank pentru a facilita exporturile de cereale rusești, potrivit a patru surse familiare cu această solicitare, făcută în timpul discuțiilor pentru extinderea unui acord privind transporturile de alimente din Ucraina, dezvăluie Reuters.

De ce aviația civilă rusă nu mai poate fi salvată

22:50 A 12-a oară în această lună când loviturile rusești au afectat instalațiile unei firme energetice ucrainene

DTEK Group, care deține centrale termice și de cărbune în diferite părți ale Ucrainei, a raportat vineri cel mai recent atac cu rachete care i-a afectat instalațiile energetice. Acesta a fost al doisprezecelea atac asupra unei instalații DTEK în ultima lună, potrivit AFP.

22:20Moment critic în Ucraina și o nevoie acută de apărare aeriană, spune un consilier al lui Biden

Ucraina are o "nevoie acută" de echipamente de apărare antiaeriană în "acest moment critic" în care Rusia lovește masiv infrastructura sa energetică, a declarat vineri, la Kiev, Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui american Joe Biden, potrivit AFP.

21:50 Țițeiul Brent din Marea Nordului, referința europeană pentru petrol, a terminat în creștere puternică vineri, apropiindu-se de pragul simbolic de 100 de dolari, potrivit AFP.

21:20De ce aviația civilă rusă nu mai poate fi salvată / O mie de piloți concendiați de la aplicarea sancțiunilor

Sancțiunile internaționale au reprezentat o provocare fără precedent pentru aviația civilă rusă. Ca de obicei, Kremlinul vorbește întruna despre înlocuirea importurilor, dar în acest caz, aceasta înseamnă reconstruirea industriei de la zero, potrivit Insider.ro.

21:00 Ucraina: Laborator ADN mobil francez pentru a ajuta rudele să-și găsească morții

Un laborator de testare ADN donat de Franța a fost instalat la Izium, în estul Ucrainei, unde au fost găsite 450 de cadavre într-o groapă comună, pentru a ajuta familiile să-și găsească rudele dispărute fără a trece prin calvarul recunoașterii la fața locului, potrivit AFP.

Herson: Putin ordonă evacuarea populației sub presiunea armatei ucrainene

20:30 În două luni, peste 500 de prizonieri, recrutați de șeful PMC Wagner Prigozhin, au murit în Ucraina. The Insider a efectuat propria investigație și a publicat numele și fotografiile acestora.

20:20 Șeful militar regional din Lugansk descrie devastarea din regiunea estică făcută de ruși

Serghei Haidai, șeful administrației militare din regiunea Lugansk, a descris durerea de a vedea ce au lăsat rușii în urmă. El a găsit sate distruse, vite bolnave sau moarte și case goale, potrivit unei postări pe Telegram despre vizita sa.

19:55Grupul paramilitar Wagner își deschide primul sediu oficial în Sankt Petersburg, Rusia

Evgheni Prigojin, care a confirmat recent că a fondat grupul ai cărui luptători au fost dislocaţi în Ucraina, precum şi în ţări din America Latină şi Africa, a anunţat săptămâna trecută deschiderea sediului pe pagina de socializare a companiei sale Concord.

19:42 Rusia încearcă să îi supună pe ucraineni prin "înghețarea" lor, spune Blinken

Rusia încearcă să compenseze înfrângerile suferite pe câmpul de luptă din Ucraina prin distrugerea infrastructurilor vitale pentru a subjuga țara, făcând populația să "înghețe" iarna, a denunțat vineri, la Münster, șeful diplomației americane, Antony Blinken.

"Aproximativ 40% din infrastructura care furnizează apă caldă și electricitate ucrainenilor este distrusă (...)", a declarat el într-o conferință de presă după o reuniune a G7 în acest oraș din vestul Germaniei.

Ucraina se teme că pierde accesul la rețeaua Starlink

19:14 Herson: Putin ordonă evacuarea populației sub presiunea armatei ucrainene

Vladimir Putin a anunțat vineri continuarea evacuării locuitorilor din regiunea Herson, în sudul Ucrainei, pe care Rusia ar putea să o piardă sub presiunea armatei ucrainene, potrivit AFP.

Kievul a denunțat o politică de "strămutare forțată" și a chemat comunitatea internațională să ia atitudine.

19:05Ucraina se teme că pierde accesul la rețeaua Starlink după deconectarea a 1300 de unități

Temerile Ucrainei că trupele sale ar putea pierde accesul la serviciul crucial de internet Starlink al lui Elon Musk s-au adâncit în ultima săptămână, după ce 1.300 de unități de satelit ale armatei au fost deconectate, potrivit a două surse familiare cu întreruperea, citate de CNN.

18:55 Tancuri și drone pentru Ucraina: SUA anunță o nouă asistență suplimentară de 400 de milioane de dolari

Statele Unite oferă asistență militară suplimentară pentru Ucraina în valoare de 400 de milioane de dolari, pachetul de ajutor include 250 de transportoare blindate M1117, 40 de bărci blindate și 1.100 de drone Phoenix Ghost.

18:32 "Dumnezeu pedepsește Ucraina cu mâinile Rusiei. Rușii sunt doar o armă a lui Dumnezeu, este ca o curea cu care un tată pedepsește un copil", spune un prelat al Bisericii ortodoxe Ruse.

18:20 Rușii se încurcă în minciuni: Autoritățilede ocupație din Herson revin a treia oară asupra stării de asediu

Autoritățile ruse de ocupație au dat asigurări vineri că nu va fi instituită niciun fel de stare de asediu în orașul Herson din sudul Ucrainei, la câteva minute după ce au anunțat una, potrivit AFP.

România a semnat contractul pentru cele 32 de avioane F-16 din Norvegia

17:56Papa Francisc avertizează că lumea este „pe marginea unei prăpastii delicate”

Papa Francisc face apel la lideri, în special din comunitatea religioasă, să evite un nou Război Rece, potrivit CNN.

"După două războaie mondiale teribile, un Război Rece care timp de decenii a ținut lumea în suspans, conflicte catastrofale care au loc în fiecare parte a globului și în mijlocul acuzațiilor, amenințărilor și condamnărilor, continuăm să ne aflăm pe marginea unei prăpăstii delicate și nu vrem să cădem", a spus el în Bahrain, la o conferință privind dialogul Est-Vest.

17:20 G7: Rusia s-ar confrunta cu "consecințe grave" dacă ar fi folosite arme chimice, biologice sau nucleare

Folosirea armelor chimice, biologice sau nucleare de către Rusia ar fi întâmpinată cu "consecințe severe", au declarat vineri miniștrii de externe ai G7 într-o declarație comună, după reuniunile din Germania, potrivit CNN.

"Retorica nucleară iresponsabilă a Rusiei este inacceptabilă", au declarat miniștrii.

16:54 Putin acuză Polonia că „nu a renunțat la visul său de a înghiți o parte din Ucraina”

Președintele Vladimir Putin a declarat vineri că Occidentul a băgat în capul a milioane de oameni prostii istorice, inclusiv în ceea ce privește desfășurarea reală a celui de-al Doilea Război Mondial și rolul Uniunii Sovietice în victoria asupra Germaniei naziste, potrivit AFP

Fără să citeze dovezi, Putin a repetat o afirmație potrivit căreia Polonia nu a renunțat la visul de a prelua părți din Ucraina.

16:30 Incendiu și explozii raportate în jurul aerodromului din apropierea orașului Herson

Videoclipurile de pe rețelele de socializare și canalele locale Telegram indică faptul că au avut loc explozii în apropierea unui aerodrom aflat la nord de orașul Herson- o zonă ocupată de forțele rusești, potrivit CNN.

Videoclipul a arătat o coloană mare de fum negru care se ridica din zona Chornobaivka.

Nu a existat niciun comentariu oficial din partea armatei ucrainene sau a oficialilor numiți de Rusia în zonă.

16:06Între timp, România a semnat contractul pentru cele 32 de avioane F-16 din Norvegia: 388 milioane euro, primele avioane vin în 2023.

Vladimir Putin nu a decis încă dacă va participa la summitul liderilor G20

15:55 Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiy Reznikov, a sugerat că forțele rusești s-ar putea retrage din anumite părți ale regiunii Herson.

În cadrul unei conferințe de presă la Kiev, Reznikov a declarat: „cunoaștem cu toții obiceiul rușilor de a arăta gesturi de bunăvoință" - o referire la retragerea rușilor din nordul Kievului și din Insula Șerpilor, ambele fiind descrise de Rusia ca fiind „gesturi de bunăvoință".

„Cred că sunt potențial pregătiți pentru un astfel de gest de bunăvoință. Dar ei vor trebui să piardă o parte din potențialul lor din cauza acțiunilor forțelor armate ucrainene", a spus el.

15:46 Vladimir Putin nu a decis încă dacă va participa la summitul liderilor G20, a declarat într-un interviu publicat vineri președintele Indoneziei, care găzduiește la jumătatea lunii noiembrie reuniunea celor mai mari economii ale lumii.

Președintele indonezian Joko Widodo a declarat că a avut miercuri o conversație telefonică cu omologul său rus, adăugând că președintele rus „ar dori să participe, dar nu poate decide la acest moment". (AFP)

15:35 Miniștrii de externe ai Grupului celor șapte puteri economice au declarat vineri că orice utilizare a armelor chimice, biologice sau nucleare de către Rusia va avea consecințe grave și au reînnoit apelul către Moscova de a pune capăt războiului din Ucraina.

„Retorica nucleară iresponsabilă a Rusiei este inacceptabilă", au afirmat miniștrii într-o declarație comună. „Astăzi stabilim un mecanism de coordonare al G7 pentru a ajuta Ucraina să repare, să restabilească și să își apere infrastructura esențială de energie și apă", au adăugat ei.

15:29 Rusia dorește ca Occidentul să relaxeze restricțiile impuse băncii agricole de stat Rosselkhozbank pentru a facilita exporturile de cereale rusești, potrivit a patru surse familiare cu această cerere, făcută în timpul discuțiilor pentru prelungirea acordului privind transporturile de cereale din Ucraina, transmite Reuters.

15:10 Bulgaria dă undă verde celei de-a doua comenzi de avioane F-16

Parlamentul bulgar a dat vineri undă verde dublării dimensiunii viitoarei flote militare a țării, o consecință directă a invaziei rusești în Ucraina, potrivit AFP.

15:08Polonia și Lituania analizează cum să mențină pregătirea trupelor ucrainene pe parcursul a ceea ce se așteaptă să fie o iarnă grea, a declarat vineri șeful armatei poloneze.

„Rușii... se pregătesc pentru următoarea fază, așa că ne gândim cum să menținem ritmul de antrenament al armatei ucrainene la diferite niveluri, integrare, logistică", a declarat generalul Rajmund Andrzejczak, șeful Statului Major General al forțelor armate poloneze, citat de agenția de presă de stat PAP.

În octombrie, UE a convenit asupra înființării Misiunii de asistență militară în sprijinul Ucrainei și asupra numirii generalului polonez Piotr Trytek la comanda instrucțiilor, care vor avea loc în principal în Polonia.

Cartierul general al rușilor din Melitopol a fost distrus joi de o lovitură ucraineană

15:02 Președintele finlandez Sauli Niinisto este optimist că Turcia va ratifica cererea Finlandei de aderare la NATO, a declarat vineri reporterilor.

"Sunt optimist că, în cele din urmă, Turcia va ratifica aderarea noastră, sper ca acest lucru să aibă loc cât mai curând posibil", a declarat Niinisto într-o conferință de presă comună cu președintele lituanian Gitanas Nauseda la Vilnius.

14:39Peste 5.000 de civili își părăsesc casele „în fiecare zi" de la reluarea evacuărilor în regiunea Herson, marți, a afirmat vineri Ministerul rus al Apărări.

„Geniștii militari transportă până la 1.200 de vehicule civile, camioane și mașini, precum și peste 5.000 de civili pe malul stâng al râului Nipru în fiecare zi", a susținut Ministerul rus al Apărării pe Telegram.

14:26 Trupele rusești au triplat intensitatea ostilităților în unele zone din Ucraina, a spus comandatul armatei Kievului, generalul Valerii Zalujnîi, potrivit Kyiv Independent.

Liderul forțelor armate ucrainen, a spus comandantului suprem aliat al NATO în Europa că forțele rusești desfășoară 80 de atacuri zilnic în anumite zone de pe linia frontului.

14:11 Cartierul general rusesc din Melitopol, în sudul Ucrainei, a fost atacat și distrus joi, potrivit primarului orașului. „Ieri a fost distrus cartierul general inamic, unde se afla personalul forțelor speciale FSB; există morți și răniți", a declarat Ivan Fedorov.

„Acolo se aflau o cazarmă și echipamente. A fost una dintre cele mai dificile ținte în ceea ce privește atingerea ei, din punct de vedere al apărării aeriene și al locației", a adăugat el. (CNN)

Putin spune că civilii trebuie evacuați din Herson

13:56 Putin a semnat o lege care permite mobilizarea persoanelor care au comis infracțiuni grave, a anunțat vineri agenția de presă RIA. Legea îi exclude pe cei condamnați pentru abuz sexual asupra copiilor, trădare, spionaj sau terorism, a anunțat agenția rusă RIA.

13:27 Vladimir Putin a declarat vineri că civilii din regiunea ucraineană Herson, pe care Rusia a „anexat-o” în septembrie, trebuie să fie evacuați din zona de conflict, a relatat agenția de presă de stat RIA.

„Acum, bineînțeles, cei care locuiesc în Herson ar trebui să fie îndepărtați din zona celor mai periculoase acțiuni, pentru că populația civilă nu trebuie să sufere", a spus el în timpul unei întâlniri cu activiști pro-Kremlin.

Putin a mai spus și că Rusia a mobilizat 318.000 de persoane în forțele sale armate.

13:23 VIDEO T-80BV rusesc, distrus după o ambuscadă de manual: În momentul în care soldatul ucrainean a ieșit din pădure, soarta tancului era deja pecetluită

12:28Miniștrii de externe din Grupul celor Șapte au convenit asupra necesității unui mecanism de coordonare pentru a ajuta Ucraina să repare, să restabilească și să își apere infrastructura esențială de energie și de apă, a declarat vineri un înalt oficial al Departamentului de Stat.

„Acesta este un lucru care va fi un obiectiv central al acestui grup în zilele și săptămânile următoare", a declarat oficialul, care a informat reporterii sub rezerva anonimatului.

El a adăugat că există o „aliniere remarcabilă" între țările G7 în ceea ce privește opiniile și abordările față de China și necesitatea ca G7 să își îmbunătățească coordonarea în ceea ce privește strategia față de Beijing.

Sute de mii de locuințe din Kiev nu au electricitate

12:05 Liderii de la Pentagon intenționează să se întâlnească săptămâna viitoare cu șefii firmelor din industria apărării, a declarat un oficial american pentru Reuters, în contextul în care se așteaptă o creștere a cererii de arme din partea aliaților SUA din cauza invaziei Moscovei în Ucraina.

Secretarul adjunct al Apărării, Kath Hicks, va găzdui o întâlnire confidențială cu principalii antreprenori din domeniul apărării din SUA pentru a discuta despre Strategia națională de apărare, asigurarea lanțurilor de aprovizionare și consolidarea bazei industriale de apărare, inclusiv despre provocările legate de forța de muncă, a declarat purtătorul de cuvânt Eric Pahon.

Pentagonul este tot mai îngrijorat de faptul că principalii furnizori de apărare din SUA se vor confrunta cu o creștere a comenzilor de arme din partea unor națiuni europene precum Germania și Polonia, pe fondul temerilor tot mai mari legate de ambițiile președintelui rus Vladimir Putin în regiune.

11:53 Olaf Scholz s-a dus în China cu un mesaj important pentru Xi Jinping: „I-am spus că este important să își folosească influența asupra Rusiei"

11:31 Aproape o jumătate de milion de locuințe din Kiev sunt fără electricitate vineri, în urma atacurilor rusești asupra infrastructurii civile care au provocat întreruperi de curent în întreaga Ucraină, potrivit primarului capitalei, Vitali Klitschko.

„450.000 de consumatori, adică gospodării din Kiev, nu au curent electric în această dimineață", a afirmat Klitschko pe Telegram.

„Întreruperile de stabilizare se aplică din cauza supraîncărcării unității centrale a sistemului energetic al țării. Îi îndemn pe toți locuitorii orașului să economisească energia electrică cât mai mult posibil, deoarece situația rămâne dificilă".

Noi declarații halucinante ale lui Medvedev

11:24 Papa Francisc a făcut vineri apel la liderii religioși să ajute lumea să revină de pe „marginea prăpastiei delicate" și să se opună unei noi curse de reînarmare, despre care a spus că redesenează sferele de influență din epoca Războiului Rece.

„După două războaie mondiale teribile, un război rece care timp de decenii a ținut lumea sub tensiune, conflicte catastrofale care au loc în fiecare parte a globului și în mijlocul acuzațiilor, amenințărilor și condamnărilor, continuăm să ne aflăm pe marginea unei prăpăstii și nu vrem să cădem", a spus el în curtea de marmură a palatului regal din Bahrain.

10:59 Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat vineri că a convenit cu Vladimir Putin că cerealele trimise în cadrul acordului de export din Marea Neagră ar trebui să ajungă gratuit în țările africane sărace. Erdogan a făcut acest comentariu într-un discurs la Istanbul, după ce Moscova și-a reluat miercuri participarea la acordul privind cerealele negociat de ONU.

10:06Medvedev, noi declarații halucinante: Patria Mamă are misiunea de a-l opri pe Satana / Ne vom trimite dușmanii în focurile Gheenei.

Țările occidentale trebuie să își reducă dependența față de China, dar nu pot pune această țară în aceeași categorie cu Rusia, a declarat vineri șeful diplomației UE.

„Este clar că China își consolidează noua eră a politicii sale externe și, de asemenea, interne, că devine mult mai asertivă, mult mai mult pe un curs de auto-suficiență", a declarat Josep Borrell în marja unei reuniuni cu omologii săi din G7 în orașul german Muenster.

„Este clar că dorim să ne reducem dependențele, dorim să ne abordăm vulnerabilitățile, să ne consolidăm reziliența. Dar, deocamdată, multe state membre au o relație economică puternică cu China și nu cred că putem pune China și Rusia la același nivel", a adăugat el. (Reuters)

Încă o zi cu pierderi mari pentru ruși

09:35 Noua estimare ucraineană indică pierderi mari pentru trupele rusești și în ultima zi: 840 de soldați, 16 tancuri, 28 de blindate de luptă, 17 piese de artilerie, 1 lansator multiplu, un sistem antiaerian, 8 drone și 12 diferite vehicule:

„Inamicul a suferit cele mai mari pierderi în direcțiile Liman și Avdiivka”, a spus Statul Major ucrainean.

09:24 Forțele rusești și-au continuat atacurile împotriva țintelor civile, lansând joi 4 atacuri cu rachete, 28 de lovituri aeriene și peste 45 de atacuri cu lansatoare multiple de rachete , potrivit armatei ucrainene.

Ultimele atacuri au vizat peste 30 de așezări din Zaporojie, Dnipropetrovsk, Donețk, Herson și alte regiuni.

09:06Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că a discutat cu omologul său de la Chişinău Maia Sandu despre problemele legate de alimentarea cu energie şi despre agresiunea rusă: ”Am vorbit astăzi cu preşedintele Republicii Moldova despre provocările energetice. Consecinţele teribile ale agresiunii hibride ruseşti sunt resimţite de toţi europenii, dar şi de cetăţenii Moldovei. Am discutat cu doamna Sandu despre ce putem face împreună în interesul popoarelor noastre şi pentru protecţia ţărilor noastre”.

09:02Nouă drone Shahed-136 de fabricație iraniană au fost doborâte de către forțele ucrainene, conform ultimului bilanț transmis de Armata Ucrainei și citat de The Guardian.

Rușii recurg la „unități de blocaj”

08:37 Evaluarea britanică de vineri dimineață are ca temă „unitățile de blocaj” rusești, o invenție stalinistă:

  • Din cauza moralului scăzut și a reticenței de a lupta, forțele rusești au început probabil să desfășoare „trupe-barieră" sau „unități de blocaj".
  • Aceste unități amenință că vor trage asupra propriilor soldați care se retrag pentru a-i forța să atace și au fost folosite în conflicte anterioare de către forțele rusești.
  • Recent, generali ruși au dorit ca și comandanții lor să folosească armele împotriva dezertorilor, inclusiv, eventual, să autorizeze împușcarea pentru a ucide astfel de dezertori după ce a fost dat un avertisment. De asemenea, generalii au dorit probabil ca soldații să mențină pozițiile defensive până la moarte.
  • Mpsura împușcării dezertorilor atestă probabil calitatea slabă, moralul scăzut și indisciplina forțelor rusești.

Se retrag sau nu rușii din Herson?

08:09Se retrag rușii din Herson? Ce spune Institutul pentru Studiul Războiului. Amplasamentul forțelor aeropurtate rusești rămâne cel mai bun indicator al intențiilor rusești, subliniază ISW.

07:38Toți civilii au fost evacuați din localitatea Mariinka din regiunea Donețk. Poliția națională ucraineană a anunțat că 100% dintre civili au fost evacuați din orașul Mariinka, situat la 33 de kilometri vest de Donețkul ocupat de Rusia. Potrivit poliției, toate locuințele din oraș, unde locuiau cândva aproape 10.000 de rezidenți, au fost avariate sau distruse.

Campania de evacuare este acum în curs de desfășurare în orașul vecin Krasnohorivka, unde au rămas aproximativ 800 de civili. Populația sa de dinainte de război era de aproximativ 16.000 de locuitori. În oraș nu există alimentare cu apă, electricitate sau gaz.

06:43Cum a crescut influența lui Alexandr Dughin asupra lui Putin după uciderea Dariei Dughina.

Scurtă recapitulare, vineri dimineață, a evenimentelor recente:

  • Guvernul de la Kiev și analiștii militari occidentali au rămas prudenți în privința retragerii rusești din Herson, sugerând că Rusia ar putea să întindă o capcană pentru trupele ucrainene care avansează. Anterior, Rusia a negat că forțele sale plănuiesc să se retragă din zonă.
  • Speculațiile au apărut după ce pe internet au circulat fotografii care arătau clădirea administrativă principală din orașul Herson fără steagul Rusiei arborat pe ea. Ucraina a declarat că aceste imagini ar putea fi dezinformări rusești. Forțele ucrainene pot recuceri Hersonul de la trupele rusești, a declarat secretarul american al apărării, Lloyd Austin.
  • Kievul a condamnat deportările cetățenilor ucraineni din două regiuni ocupate de trupele Moscovei, afirmând că acestea „încalcă în mod grosolan dreptul internațional".
  • Aproximativ 4,5 milioane de ucraineni, mai mult de 10% din populația de dinainte de război, au rămas temporar fără energie electrică joi seara din cauza atacurilor rusești, a declarat președintele Volodimir Zelenski.
  • Comandantul unuia dintre cele cinci districte militare rusești, puternic criticat pentru performanțele trupelor sale în Ucraina, își ia o vacanță de trei săptămâni, potrivit agenției de știri regionale Ura.ru.
  • Organismul de supraveghere nucleară al ONU a declarat că nu a găsit niciun semn de activitate nucleară nedeclarată în trei locuri din Ucraina pe care le-a inspectat la cererea Kievului, ca răspuns la acuzațiile Rusiei că se lucrează la o „bombă murdară". Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a subliniat că Rusia „și-a confirmat statutul de cel mai mare mincinos al lumii”.
  • Rusia și Ucraina au realizat un schimb cu 214 prizonieri în cadrul celui mai recent dintr-o serie de schimburi de prizonieri, mulți dintre ucraineni fiind răniți, supraviețuitori ai încercării eșuate de a apăra orașul Mariupol în lunile aprilie și mai.
  • Grupul celor șapte națiuni bogate și Australia au convenit să stabilească un preț fix atunci când vor decide un plafon pentru petrolul rusesc la sfârșitul acestei luni, în loc să adopte un preț variabil, au declarat surse Reuters.
  • Senatorul republican american Rob Portman și colegul său democrat Chris Coons au promis, în timp ce mergeau spre Kiev, că sprijinul bipartizan va continua să fie acordat Ucrainei și după alegerile parlamentare de la mijlocul mandatului de săptămâna viitoare.
  • Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că a transmis un protest ambasadoarei britanice după ce a convocat-o în legătură cu acuzația sa că specialiști britanici au fost implicați într-un atac cu drone ucrainene asupra Flotei rusești din Marea Neagră din Crimeea.
  • Turcia a spus joi că Suedia şi Finlanda nu şi-au îndeplinit încă toate obligaţiile în cadrul acordului care ar trebui să permită ratificarea aderării lor la NATO.
  • Putin a ordonat joi o plată unică de 195.000 de ruble (3.200 de euro) pentru soldații cu contract și pentru cei care au fost mobilizați să lupte în Ucraina.
  • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg: Iranul este pe cale să furnizeze Rusiei rachete balistice, pe lângă dronele pe care le-a livrat deja.
  • Zelenski a spus că nu va participa la summitul G20 ce va avea loc luna aceasta în Indonezia dacă va fi prezent și Putin.
  • Parlamentul de la Sofia a aprobat joi ca Bulgaria să se alăture ţărilor care trimit ajutor militar Ucrainei, o chestiune ce a provocat diviziuni în fosta coaliţie de guvernare bulgară şi care riscă să îngreuneze formarea noului executiv.

-------------------