Un laborator de testare ADN donat de Franța a fost instalat la Izium, în estul Ucrainei, unde au fost găsite 450 de cadavre într-o groapă comună, pentru a ajuta familiile să-și găsească rudele dispărute fără a trece prin calvarul recunoașterii la fața locului, potrivit AFP.

Groapă comună în orașul IziumFoto: Juan BARRETO / AFP / Profimedia

Aproximativ 50 de persoane s-au prezentat vineri pentru a participa la campania ADN, care a avut loc în parcarea unei clădiri comerciale, relatează AFP.

„Îl caut pe tatăl meu, Anatoli Matișko. Potrivit vecinilor săi, acesta a fost ucis pe 10 martie și îngropat în grădina sa. El a fost exhumat și dus la morga din Harkov, dar un alt cadavru a fost găsit în aceeași grădină”, a declarat Inna Kuprianovа pentru AFP.

„Așa că am venit să dau o probă ADN pentru a mă asigura că tatăl meu este identificat și pentru a-l putea îngropa cum se cuvine", a declarat ea.

Persoanele care au o legătură genetică cu ruda lor dispărută sau posibil exhumată petrec câteva minute în micul camion mobil alb pentru a oferi o mostră de salivă, iar altele un obiect personal, în mod ideal o periuță de dinți a persoanei iubite.

Acest "LAB'ADN" este un dispozitiv dezvoltat de Institutul de cercetare criminalistică al Jandarmeriei franceze (IRCGN), care permite efectuarea rapidă a analizelor genetice pe o cantitate mare de probe biologice.

Acest prim laborator a fost donat în iulie de Franța, care urmează să livreze Ucrainei un al doilea laborator până la sfârșitul anului, potrivit ambasadorului Franței în Ucraina, Etienne de Poncins.

Câteva sute de morminte și o groapă comună au fost descoperite la jumătatea lunii septembrie într-o pădure de la marginea orașului Izium, un oraș care a fost sub ocupație rusă timp de aproape șase luni înainte de a fi recucerit de forțele ucrainene.

După exhumare, 450 de cadavre au fost trimise la morga din Harkov pentru identificare, a declarat vineri pentru AFP un purtător de cuvânt al biroului procurorului regional din Harkov.