Temerile Ucrainei că trupele sale ar putea pierde accesul la serviciul crucial de internet Starlink al lui Elon Musk s-au adâncit în ultima săptămână, după ce 1.300 de unități de satelit ale armatei au fost deconectate, potrivit a două surse familiare cu întreruperea, citate de CNN.

Antenă a sistemului prin satelit Starlink, donată de miliardarul american Elon Musk, în Izium, regiunea HarkovFoto: Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia

Antenele de satelit mici și ușor de utilizat, fabricate de SpaceX, compania privată de rachete a lui Musk, au fost salutate de toată lumea ca fiind o sursă de comunicare care a schimbat jocul pentru armata ucraineană, permițându-i să lupte și să rămână online chiar dacă rețelele de telefonie mobilă și de internet au fost distruse în războiul cu Rusia.

Dar recent au crescut îngrijorările cu privire la fiabilitatea SpaceX, după ce au fost dezvăluite discuții despre finanțare și au fost raportate întreruperi în apropierea liniilor de front.

Deconectarea a început la 24 octombrie și a fost descrisă de o persoană informată despre situație ca fiind o „problemă uriașă” pentru armata ucraineană. Terminalele fuseseră deconectate, a spus această persoană, din cauza lipsei de finanțare.

Întreruperea a afectat un bloc de 1.300 de terminale pe care Ucraina le-a cumpărat de la o companie britanică în luna martie și care au fost folosite pentru operațiuni legate de luptă.

SpaceX percepea armatei ucrainene 2.500 de dolari pe lună pentru a menține conectate fiecare dintre cele 1.300 de unități, ceea ce a dus costul total la aproape 20 de milioane de dolari până în septembrie, a precizat persoana informată în acest sens. În cele din urmă, aceștia nu și-au mai putut permite să plătească.

Discursul dublu al lui Musk

CNN a relatat că SpaceX a trimis o scrisoare în septembrie Pentagonului în care susținea că a cheltuit aproape 100 de milioane de dolari pentru finanțarea Starlink în Ucraina și că nu mai poate continua să facă acest lucru.

Scrisoarea cerea ca Departamentul Apărării să preia o mai mare parte din finanțarea pentru armata ucraineană, care, potrivit calculelor, ar costa zeci de milioane de dolari pe lună.

La câteva zile după raportul CNN, Musk a părut să schimbe discursul, susținând că SpaceX a retras cererea.

"La naiba cu ea", a scris Musk pe Twitter, "vom continua să finanțăm gratuit guvernul Ucrainei".

Negocierile dintre SpaceX și Departamentul Apărării continuă, în ciuda afirmației lui Musk potrivit căreia SpaceX și-a retras cererea, potrivit unui înalt oficial din domeniul apărării.

"Negocierile sunt în plină desfășurare. Toată lumea din clădirea noastră știe că îi vom plăti", a declarat oficialul de rang înalt al Pentagonului pentru CNN, adăugând că departamentul este nerăbdător să aibă angajamente în scris "pentru că ne facem griji că se va răzgândi".

Miercuri, Musk a participat la o ceremonie pentru US Space Force, la care au participat și secretarul Apărării, Lloyd Austin, și generalul Mark Milley, președintele Statului Major Întrunit.