Ministrul de externe al Turciei a declarat joi că Suedia şi Finlanda nu şi-au îndeplinit încă toate obligaţiile în cadrul acordului care ar trebui să permită ratificarea aderării lor la NATO şi trebuie să ia în continuare măsuri concrete, relatează Reuters, citat de News.ro.

Mevlut CavusogluFoto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Declaraţia a fost făcută de şeful diplomaţiei de la Ankara, Mevlut Cavusoglu, într-o conferinţă de presă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a venit la Istanbul.

„Suedia şi Finlanda au respectat cererile pe care Turcia le-a stabilit pentru aderarea lor la NATO şi a venit timpul să le primim în Alianţă”, a reacţionat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. „În aceste vremuri periculoase, este şi mai important să finalizăm aderarea lor, pentru a preveni orice neînţelegere sau calcul greşit la Moscova”, a subliniat şeful NATO în declaraţiile de presă susţinute alături de ministrul turc de externe.

Suedia şi Finlanda au semnat în iunie, la summitul de la Madrid, un memorandum cu Turcia, ţară membră NATO, pentru ca Ankara să nu se mai împotrivească aderării lor la Alianţa Nord-Atlantică.

Cele două ţări au cerut să adere la NATO după ce Rusia a invadat Ucraina, dar Turcia a pus condiţii suplimentare, cerându-le să nu mai acorde azil militanţilor kurzi.

Pentru ca o ţară să fie acceptată în NATO este nevoie de unanimitatea statelor membre. După aceea, protocolul aderării la NATO trebuie ratificat de toate ţările Alianţei înainte ca aderarea să devină efectivă.

Şeful diplomaţiei turce, Mevlut Cavusoglu, a spus joi că a observat că noul guvern al Suediei, condus de premierul Ulf Kristersson, face „paşi decisivi” în ceea ce priveşte îndeplinirea obligaţiilor.

Potrivit agenţiei turce Anadolu, premierul suedez este aşteptat săptămâna viitoare, marţi, la Ankara, pentru a se întâlni cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Kristersson i-a trimis o scrisoare preşedintelui Erdogan la 20 octombrie, în care a declarat că este gata să vină Ankara pentru a discuta despre procesul de aderare a Suediei la NATO. În prealabil, o delegaţie a Ministerului suedez al Justiţiei a avut o întâlnire cu oficiali din ministerul omolog de la Ankara în perioada 5-6 octombrie.