Parlamentul bulgar a dat vineri undă verde dublării dimensiunii viitoarei flote militare a țării, o consecință directă a invaziei rusești în Ucraina, potrivit AFP.

Avioane F-16 ale forțelor NATOFoto: DreamsTime

Cu 162 de voturi pentru, 49 împotrivă și 11 abțineri, deputații au aprobat achiziționarea a opt avioane de luptă F-16 Block 70, care vor fi livrate în 2027, de la compania americană Lockheed Martin, lider mondial în domeniul apărării și securității.

Această nouă comanda de 1,3 miliarde de dolari plătibili până în 2023 vine după o comandă similară din 2019 pentru primele 8 avioane F-16.

Acesta reprezintă cel mai mare contract militar destinat modernizării armatei pentru cea mai săracă țară a Uniunii Europene, care a fost în trecutul ei în mod tradițional pro Moscova, spune AFP.

Membră a NATO din 2004, Bulgaria are în dotare în prezent mai multe avioane Mig-29 de fabricație sovietică, o flotă tot mai costisitoare din cauza mentenanței nesigure și greu de asigurat după 2023, spune guvernul bulgar.

Având în vedere că linia de producție a suferit întârzieri, Sofia speră să ia primul F-16 în 2025 și caută să umple între timp golul cu avioane franceze sau suedeze la mâna a doua.

În prezent, țara se bazează pe poliția aeriană a Alianței Atlantice pentru a-și asigura suveranitatea.

Foto: Dreamstime