Blocul politic intern al administrației prezidențiale ar organiza în ultima vreme întâlniri cu filosofi și istorici ultraconservatori pentru a discuta probleme ideologice, iar la aceste conversații sunt invitați în primul rând Alexandr Dughin, Alexander Prohanov și Vardan Baghdasarian, potrivit unor surse apropiate Administrației Prezidențiale citate de Meduza. Potrivit surselor Meduza, până de curând președintele rus era familiarizat doar superficial cu opiniile celui care era supranumit ideologul lui Putin, însă totul s-ar fi schimbat după uciderea fiicei lui Dughin, Daria, la sfârșitul lunii august 2022.

Alexandr DughinFoto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Întâlnirile de la Kremlin cu aceste figuri ultraconservatoare au ca scop crearea unor schițe ideologice și teze concrete pe care Vladimir Putin le folosește în discursurile publice.

Cine sunt cei trei ideologi ai Kremlinului

  • Alexandr Dughin este un filozof eurasiatic, politolog, unul dintre cei mai proeminenți ideologi ai „lumii ruse”. De la începutul anilor 2000, el susține ideea de a crea o Uniune Eurasiatică, care ar trebui să includă toate țările fostei URSS. Una dintre principalele sale teorii este construită în jurul confruntării dintre Rusia și „Occidentul colectiv”. Mulți gânditori îl acuză pe Dugin că are, de fapt, opinii fasciste.
  • Alexander Prohanov - scriitor „patriotic”, redactor-șef al ziarului „Zavtra”. În 1991 a fost susținător al Comitetului de Stat pentru situații de Urgență . Autorul conceptului de „Ortodoxie atomică” - un stat care combină trăsăturile stalinismului sovietic și Rusiei țariste ortodoxe. Susținător al imperialismului.
  • Istoricul Vardan Baghdasarian este mai puțin cunoscut publicului larg decât Dugin și Prohanov. El face parte din grupul de colaboratori ai ziarului stalinisit Zavtra al lui Prohanov și a fost anterior în strânsă legătură - și chiar a publicat cărți comune - cu fostul șef al Căilor Ferate Ruse, Vladimir Yakunin.
  • Bagdasarian scrie adesea despre confruntarea civilizațiilor și el numește Donbass „frontiera civilizațională a Rusiei”.
  • În plus, potrivit surselor lui Meduza, Kremlinul a început să se „consulte” cu fondatorul canalului Tsargrad, „oligarhul ortodox” Konstantin Malofeev.

Potrivit interlocutorilor apropiați ai Kremlinului, Malofeev, Dughin, Prohanov și Bagdasarian ar trebui să ajute Kremlinul „să simtă câteva contururi ale unei noi ideologii”.

Atât șeful blocului politic Kremlinului, Serghei Kirienko, cât și apropiații săi, de exemplu, Alexandr Haricev, șeful Departamentului pentru afaceri al Consiliului de Stat, și Serghei Novikov, șeful Departamentului pentru proiecte publice, se întâlnesc cu „ideologi”.

Putin a devenit „serios interesat” de persoana lui Dughin după moartea fiicei acestuia

Potrivit unei surse apropiate conducerii partidului Rusia Unită, Dughin și Prohanov au mai colaborat cu Kremlinul înainte, spre exemplu, la sfârșitul anilor 2000, când blocul politic al Administrației Prezidențiale era condus de Vladislav Surkov. Dar în ultimii ani aceste contacte au fost neregulate.

Dar acum, potrivit surselor Meduza, lui Dughin și Prohanov li s-a dat acum un nou rol. Dacă mai devreme, ar fi trebuit să lucreze pentru un anumit public (ultra-conservator), acum ei ajută la formularea ideologiei rusești de principiu.

„Acum vocabularul lui Dughin și Prohanov este în gura lui Putin”, a spus unui apropiat al Kremlinului.

El a adăugat că înainte de mass-media exagera adesea influența lui Alexandr Dughin. De exemplu, publicațiile occidentale l-au numit în mod repetat principalul ideolog sau chiar „creierul” lui Putin. Cu toate acestea, potrivit surselor lui Meduza, până de curând președintele rus era familiarizat doar superficial cu opiniile filosofului. Totul s-a schimbat din cauza uciderii fiicei lui Dugin, Daria, la sfârșitul lunii august 2022.

Potrivit surselor Meduza, Putin a devenit „serios interesat” de figura lui Dughin – i-a transmis filosofului o telegramă de condoleanțe și aprobă ferm contactele AP cu eurasiaticul. La o lună de la asasinarea lui Dariei Dugina, pe 30 septembrie, Putin a folosit pentru prima dată într-un discurs public unul dintre termenii preferați ai lui Dughin - „anglo-saxoni”.

Reamintim că filosoful ​Aleksandr Dughin a declarat în primul său discurs susținut după înmormântarea fiicei sale, Daria Dughina, că Rusia se confruntă în Ucraina cu diavolul în timp ce ea luptă de partea Arhanghelului Mihail.