Rusia dorește ca Occidentul să ușureze restricțiile impuse creditorului agricol de stat Rosselkhozbank pentru a facilita exporturile de cereale rusești, potrivit a patru surse familiare cu această solicitare, făcută în timpul discuțiilor pentru extinderea unui acord privind transporturile de alimente din Ucraina, dezvăluie Reuters.

Război în Ucraina: depozit de cereale distrus în regiunea Zaporojie după un atac cu rachete a forțelor ruseFoto: Dmytro Smolyenko / Avalon / Profimedia Images

Moscova și-a suspendat participarea la coridorul securizat de cereale din Marea Neagră la sfârșitul lunii octombrie, dar a revenit după patru zile, atenuând temerile legate de noi întreruperi ale exporturilor de cereale din Ucraina, furnizor cheie, într-o perioadă de inflație alimentară globală galopantă.

Președintele Vladimir Putin și-a rezervat dreptul de a întrerupe din nou acordul mediat de Națiunile Unite, în timp ce șeful ONU, Antonio Guterres, face presiuni asupra Moscovei pentru a accepta să prelungească pactul dincolo de data de expirare programată pentru 19 noiembrie.

Rusia nu și-a detaliat public cererile în afara apelurilor de deblocare a îngrășămintelor rusești blocate în porturile și depozitele europene și de reluare a exporturilor de amoniac, un ingredient important în îngrășăminte, prin intermediul unei conducte Rusia-Ucraina.

Cele patru surse, care au refuzat să fie identificate din cauza caracterului sensibil al subiectului, au declarat că Rusia cere țărilor occidentale să permită creditorului de stat Rosselkhozbank să își restabilească relațiile cu băncile corespondente, în ciuda sancțiunilor occidentale.

Acest lucru ar permite băncii, care nu a avut până acum un rol major în comerțul internațional cu cereale, să proceseze plăți pentru cereale rusești și alte produse alimentare, au adăugat două dintre surse. Înainte de ultimele sancțiuni, astfel de plăți erau gestionate de bănci internaționale și de filiale ale altor bănci rusești din Elveția.

Sursele nu au precizat ce răspuns a primit Rusia, dacă a primit vreunul, la propunerile sale.

O sursă ONU, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat că facilitarea plăților pentru alimente și îngrășăminte rusești prin Rosselkhozbank este discutată cu Uniunea Europeană și cu alte părți.

Rusia a declarat că sancțiunile impuse după începerea a ceea ce ea numește operațiunea sa militară specială în Ucraina îngreunează activitatea comercianților ruși de cereale și îngrășăminte în ceea ce privește procesarea plăților și accesul la nave, asigurări și porturi, chiar dacă alimentele sunt scutite de sancțiuni.

ONU a declarat că "își menține angajamentul de a elimina obstacolele rămase în calea exporturilor de alimente și îngrășăminte rusești".