Trupele ruse au continuat bombardamentele în ziua 35 a invaziei în jurul Kievului și le-au intensificat asupra Cernihivului în ciuda anunțului de marți privind reducerea operațiunilor în acea regiune, ”retragere” considerată de Ucraina și de aliații săi drept o manevră pentru a se regrupa din cauza pierderilor grele. Unele forțe sunt însă mutate spre est, unde încearcă să încercuiască forțele ucrainene, iar trupele de invazie bombardează aproape toate orașele de pe linia frontului cu regiunile separatiste.

Razboi in UcrainaFoto: Colaj foto

Cele mai importante evenimente de miercuri privind invazia sunt LIVETEXT pe HotNews.ro:

01:21Ucraina acuză forţele ruse că au tras miercuri cu obuze cu fosfor asupra unui oraș din estul țării.

00:37Volodimir Zelenski a mai declarat miercuri seară că nu crede în promisiunile Rusiei de a reduce activitatea militară și că armata sa se pregătește pentru noi lupte în estul țării.

00:27„Nu renunţăm la nimic. Şi vom lupta pentru fiecare metru din pământul nostru, pentru fiecare dintre oamenii noştri” - a transmis preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, miercuri seară, în mesajul său zilnic.

23:58Celebra soprana rusă Anna Netrebko condamnă războiul și revine pe scenă în luna mai / Opera din NY nu e convinsă de declarațiile ei și așteaptă o dezicere mai clară

22:55Rușii încep să se retragă de la centrala nucleară de la Cernobîl (Pentagon)

22:29Gen Tod Wolters: Armata americană din Europa trebuie să se „schimbe” după invazia Rusiei în Ucraina / Trupe suplimentare în Europa de Est (BBC)

22:27Franța nu vede mari progrese în negocierile ruso-ucrainene. „Războiul continuă” - spune ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian.

21:40Putin i-a spus lui Scholz că Europa poate plăti gazul în euro.. încă

Guvernul german a declarat că președintele rus Vladimir Putin l-a asigurat miercuri pe cancelarul Olaf Scholz că Europa ar putea continua să plătească pentru gazul rusesc în euro și nu în ruble, așa cum a ordonat recent Moscova, potrivit AFP.

20:06Dialogul ireal dintre un soldat rus care a jefuit o locuință ucraineană și soția sa:„Am furat produse cosmetice și adidași de firmă pentru tine...”, potrivit Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), care publică conversații interceptate ale invadatorilor ruși pe canalul lor de Telegram. Soția soldatului rus i-a mai cerut acestuia un laptop și un costum de sport, potrivit Ukrainska Pravda.

20:01ONU acuză Rusia de 24 de atacuri cu bombe cu dispersie în Ucraina

20:00Germania ar urma să trimită armamente și echipamente militare Ucrainei în valoare de 300 de milioane de euro. Drone, mortiere, arme automate, blindate 4x4 - aproape 200 de tipuri diferite de echipamente militare, potrivit cotidianului german Süddeutsche Zeitung, citat de Nexta.

19:39Rușii se pregătesc să reia operațiunile ofensive - Ministerul Apărării din Ucraina

19:20Protest în Georgia, în fața Parlamentului din Tbilisi unde 145 de perechi de încălțăminte de copii au fost puse într-o piață publică, în amintirea celor cel puțin de 145 de copii ucraineni care ar fi murit până acum în războiul din Ucraina.

18:45Aproximativ două milioane de copii au fost forțați să fugă din Ucraina, de la invazia Rusiei, reprezentând jumătate din toți refugiații din război, în timp ce alți peste 2,5 milioane de copii au fost strămutați în interiorul Ucrainei, conform informațiilor transmise miercuri de UNICEF.

Peste 1,1 milioane de copii au ajuns în Polonia iar restul în România, Republica Moldova, Ungaria, Slovacia și Cehia.

UNICEF a avertizat cu privire la un risc crescut de exploatare și trafic pentru copiii care fug din calea războiului.

18:25Președintele american Joe Biden vorbește acum cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, potrivit unui oficial de la Casa Albă, citat de CNN.

Apelul vine la o zi după ce Biden și alți oficiali americani și-au exprimat prudența extremă față de declarațiile Rusiei că își reduce operațiunile militare în apropierea Kievului, spunând că așteaptă să vadă semne mai puternice de detensionare înainte de a face o evaluare a intențiilor Moscovei. "Vom vedea dacă vor respecta ceea ce spun", a afirmat marți Joe Biden, spunând că, între timp, SUA vor continua să „mențină sancțiunile puternice” și „să ofere armatei ucrainene capacități de a se apăra”.

18:14Negociatorul-șef al Rusiei spune că Ucraina este dispusă să accepte „cerințele fundamentale” ale Kremlinului

17:42Ruptură între Vladimir Putin și consilierii săi de top din apărare. Explicația oficialilor americani

SUA consideră că președintele rus Vladimir Putin este „dezinformat” de către consilierii săi despre cât de prost aționează armata rusă în Ucraina și despre impactul sancțiunilor asupra economiei Rusiei, a declarat un oficial american pentru CNN.

17:15Putin a devenit persoana cu cea mai proastă reputaţie din istoria internetului

16:26Ucraina acuză Rusia că eliberează în Marea Neagră mine preluate din stocurile ucrainene din Crimeea

15:59”Ucraina cere Statelor Unite să aprobe transferul tuturor armelor defensive sovietice vechi care se află în țările fostului Pact de la Varșovia”, a declarat un important consilier al ministerului ucrainean de interne

”În special sistemele (de rachete antiaeriene) BUK. Așteptăm cu nerăbdare o acțiune rapidă și concretă! În fiecare zi mor oameni”, a adăugat acesta într-un mesaj pe Twitter

China va duce relațiile cu Rusia la un nou nivel, într-o nouă eră

15:52Delegația ucraineană care a negociat cu rușii la Istanbul marți a rămas acolo pentru a purta miercuri discuții cu guvernul turc pe tema cooperării "tehnico-militare", a spus negociatorul ucrainean David Arakhamia.

Turcia a jucat un rol de intermediar între Ucraina și Rusia de la invazia rusă. Anterior, Turcia a colaborat îndeaproape cu Rusia în domeniul energiei, comerțului și apărării, dar a și vândut drone Bayraktar TB-2 Kievului, ceea ce a provocat furia Moscovei.

15:47Norvegia și restul Europei ar trebui să-și închidă porturile maritime pentru navele rusești, a declarat miercuri președintele ucrainean Volodimir Zelenski în parlamentul norvegian.

"Uniunea Europeană, și sper că și Norvegia, trebuie să introducă interdicția ca navele rusești să folosească porturile europene la acest moment, în timp ce ei ne blochează porturile", a spus Zelenski într-o intervenție video din Ucraina.

15:43Beijingul anunță, după vizita lui Lavrov, că ”duce legăturile cu Rusia la un nivel și mai înalt, într-o nouă eră”

15:15FSB anunță că a arestat în Rusia zeci de „teroriști” dintr-o organizație ucraineană de care n-a auzit nimeni

Ucraina vrea să-și exporte produsele agricole prin portul Constanța

15:02O clădire a Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) a fost vizată de un bombardament rusesc la Mariupol. "Ocupanții au bombardat în mod deliberat o clădire a CICR în Mariupol", a scris pe Telegram Lyudmyla Denissova, responsabilă cu drepturile omului în parlamentul ucrainean.

"Avioanele inamice și artileria au bombardat clădirea, marcată cu o cruce roșie pe fond alb, ceea ce echivalează cu prezența unor răniți, civili sau materiale umanitare", a continuat ea

14:46Ucraina vrea să-și exporte produsele agricole prin Constanța din cauză că porturile sale sunt blocate de marina rusă, Kievul discutând cu Bucureștiul în acest sens

14:35Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va vorbi în Parlamentul României

14:28Norvegia a donat Ucrainei o nouă încărcătură de armament pentru a o ajuta să se apere împotriva invaziei Rusiei, a anunțat miercuri ministerul norvegian al Apărării.

Cel mai recent transport, care a fost deja finalizat, este de 2.000 de arme antitanc M72, ceea ce ridică numărul total de M72 donate de Norvegia la 4.000, a precizat ministerul.

Ultimatumul privind plata în ruble a gazelor, îndulcit de Kremlin

14:17VIDEO O fabrică de bere din Ucraina a trecut la producerea de cocktailuri Molotov și mâncare pentru refugiați

14:08Ultimatumul lui Putin privind plata în ruble a gazelor rusești a fost nuanțat miercuri de Peskov, care a spus că nu se va întâmpla ”de mâine”

13:08Discuțiile purtate marți la Istanbul între delegațiile rusă și ucraineană nu au dus la nimic "foarte promițător" și nici la vreun "pas decisiv", a declarat miercuri Kremlinul, reducând speranțele privind un progres deosebit în negocieri. "În acest moment nu putem anunța nimic foarte promițător sau vreun avans decisiv. Mai este mult de lucru", a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov.

Amintim că și ieri șeful delegației ruse a subliniat că mai este cale lungă până la un acord între Moscova și Kiev în condiții reciproc acceptabile.

12:52Sir Richard Shirreff, fostul comandant suprem adjunct al NATO în Europa, spune că, "la fel ca majoritatea oamenilor", are suspiciuni profunde cu privire la angajamentul Rusiei de a-și reduce atacurile asupra Kievului și Cernihivului.

"Aceasta este aproape sigur o recunoaștere a faptului că încercarea de a avansa pe mai multe axe a eșuat și este foarte probabil să prevestească o concentrare de forțe într-o altă zonă. De asemenea, nu aș exclude nici o formă de viclenie", spune acesta.

"Cât timp Putin se află la Kremlin, nu poate exista pace în Europa", spune Sir Richard, descriindu-l ca pe un "autocrat pătat de sânge".

Rusia spune că, împreună cu China, „se îndreaptă spre o ordine mondială multipolară, dreaptă și democratică”

12:46 Forțele ruse ar fi înființat un depozit de muniție în apropierea centralei de la Cernobîl - vicepremierul Ucrainei

12:35Pierderile estimate ale rușilor, potrivit armatei ucraine:

(Ca întotdeauna, subliniem că acest conflict este dublat și de un război informațional, așa că orice bilanț trebuie tratat cu precauție)

12:27Germania a activat miercuri prima fază a planului de urgenţă destinat garantării aprovizionării cu gaze naturale, în contextul în care există ameninţarea opririi livrărilor ruseşti, a anunţat ministrul german al Economiei, Robert Habeck.

12:08Serghei Lavrov le-a spus chinezilor că Rusia, împreună cu ei, „se îndreaptă spre o ordine mondială multipolară, dreaptă și democratică”

11:54FOTO Înainte și După: Cum arată Mariupolul după o lună de „operațiune militară specială” / Imagini comparative din satelit

Bombardamente lângă Kiev și în Cernihiv

11:51Reporterul de război al Kyiv Independent spune că în cadrul armatei ucrainene a fost înființată o legiune cu voluntari ruși:

11:44Numărul ucrainenilor care fug în străinătate se ridică în prezent la 4.019.287, a anunțat miercuri Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR).

11:40Oficialii ucraineni au raportat miercuri bombardamente în jurul capitalei Kiev și în regiunea de nord a Cernihiv, în ciuda promisiunii Moscovei de a reduce operațiunile militare acolo, scrie Reuters.

De asemenea, forțele ruse bombardau aproape toate orașele de pe linia frontului care separă teritoriul controlat de guvernul ucrainean de zonele deținute de separatiștii susținuți de ruși din regiunea Donețk, a spus guvernatorul regional. Lupte grele s-au dus în continuare și în orașul-port Mariupol.

Oleksiy Arestovych, un consilier al președintelui Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia transferă forțe din nordul Ucrainei în zonele de est pentru a încerca să încercuiască trupele ucrainene acolo.

11:32Cât le oferă Rusia luptătorilor sirieni ca să meargă pe front în Ucraina / Ce spune un sirian care a acceptat oferta Moscovei

Oficial din Cernihiv: „Credem în promisiunea rușilor? Desigur că nu"

11:27Polonia intenționează să nu mai folosească petrol rusesc până la sfârșitul anului 2022 și să nu mai importe cărbune din Rusia până cel târziu în luna mai, a declarat miercuri premierul polonez.

"Vom impune un embargou total asupra cărbunelui rusesc și sper că până în aprilie, cel târziu în mai, vom fi ieșit complet din cărbunele rusesc. Vom face totul pentru a nu mai folosi petrol rusesc până la sfârșitul acestui an", a spus Mateusz Morawiecki într-o conferință de presă.

11:24VIDEO Rusia se laudă cum folosește în război modelul de dronă care a picat și în România și despre care ministrul român al Apărării zicea că e „o jucărie de dronă”

10:31„Credem în promisiunea rușilor? Desigur că nu". Atacurile aeriene au continuat în Cernihiv - guvernator

10:14Rusia și China au decis să-și extindă cooperarea, transmite Interfax, în condițiile în care Lavrov face o vizită în China

Ucraina cere retragerea Rusiei din zona Cernobîl: Muniția trupelor ruse care ocupă centrala nucleară ar putea exploda

10:07Forţele armate ucrainene afirmă că există un risc de explozie a unor muniţii la centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl şi că forţele ruse care ocupă uzina trebuie să se retragă din zonă, a declarat miercuri vicepremierul Irina Vereşciuk, potrivit Reuters.

"Cerem Consiliului de Securitate al ONU să ia imediat măsuri pentru demilitarizarea zonei de excludere de la Cernobîl şi să trimită o misiune specială a ONU acolo pentru a elimina riscul repetării unei catastrofe nucleare", a afirmat ea.

Directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, se află în această săptămână în Ucraina pentru discuţii cu guvernul de la Kiev în legătură cu garantarea siguranţei şi securităţii instalaţiilor sale nucleare.

10:01Sirenele de raid aerian au sunat miercuri dimineață în mai multe regiuni din Ucraina, inclusiv în regiunea Kiev, și au fost auzite mai multe explozii. Viceprimarul capitalei Ucrainei, Mykola Povoroznyk, spune că au existat în continuare lupte în jurul Kievului, dar capitala nu a fost bombardată de forțele ruse.

„Noaptea a trecut relativ calm, cu sunetul sirenelor și sunetul artileriei de la bătăliile din jurul orașului, dar nu au existat bombardamente în capitală”, a declarat Povoroznyk pentru televiziunea națională, conform Reuters.

09:54Britanicii sunt sceptici privind promisiunea rușilor că vor reduce amploarea operațiunilor militare: ”Nu se poate avea încredere în ceea ce iese pe gura mașinii de război a lui Putin”

09:49Cel puțin 145 de copii au fost uciși, iar alți 222 au fost răniți de la invazia Rusiei în Ucraina, conform datelor transmise de Procuratura Generală a ucrainei, scrie The Kyiv Independent.

Ultima evaluare britanică a războiului

09:47VIDEO Noi imagini cu care se laudă Rusia: Atac asupra blindatelor ucrainene cu elicopterele de luptă

09:36Au făcut ucrainenii praf un depozit de muniții din Rusia? Cauza exploziilor care au zguduit Belgorodul tot nu este neclară

09:04Ultima evaluare a situației, făcută de serviciile militare secrete britanice:

  • Unitățile rusești ce au suferit pierderi grele au fost nevoite să se întoarcă în Belarus și în Rusia pentru a se reorganiza și a se aproviziona.
  • O astfel de activitate exercită o presiune suplimentară asupra logisticii rusești, care se află deja la limită, și demonstrează dificultățile pe care le întâmpină Rusia în reorganizarea unităților sale în zonele avansate din Ucraina.
  • Rusia va continua probabil să compenseze capacitatea sa redusă de manevră la sol prin atacuri masive de artilerie și rachete.
  • Afirmația Rusiei că se va concentra asupra unei ofensive în Donețk și Luhansk este probabil o recunoaștere tacită a faptului că are probleme în a susține mai mult de o axă semnificativă de avansare.

08:34Ministrul chinez de externe, Wang Yi, s-a întâlnit miercuri cu omologul său rus, Serghei Lavrov, în provincia Anhui din estul Chinei, a relatat postul public de televiziune CGTN. Potrivit anunțurilor oficiale, Lavrov și diplomați din alte țări urmează să aibă miercuri discuții găzduite de China pe tema Afganistanului.

08:22Ambasadorul ucrainean la ONU Serghei Kisliţia, declarație sfidătoare la adresa Moscovei în Consiliul de Securitate:

"Pentru început, aș dori să vă informez că demilitarizarea Rusiei realizată de armata ucraineană și susținută de întregul popor ucrainean este în plină desfășurare".

08:15Războiul lui Putin schimbă ordinea geopolitică a lumii, iar în centrul noii table de șah globale stă China

08:04O legătură interesantă făcută de publicația The Hill între cauzele invaziei ruse în Ucraina și cazul Colectiv

Noi explozii în mai multe orașe

07:47Mai multe explozii au fost auzite miercuri dimineață în Kiev. Sirenele de raid aerian au sunat în dimineața zilei de 28 martie în mai multe oblasturi din țară, inclusiv în regiunile Kiev, Zhytomyr, Harkiv, Dnipro și Poltava. (The Kyiv Independent)

07:40Rafael Mariano Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a mers în Ucraina, vizita nefiind anunțată anterior public, pentru discuții urgente privind siguranța instalațiilor nucleare din această țară

07:31Ambasadorul chinez la ONU a vorbit despre situația umanitară din Ucraina, spunând că există "informații îngrijorătoare privind situația de la fața locului" și a făcut apel la protejarea vieților civile și la respectarea dreptului umanitar internațional.

Dai Bing a declarat că sporirea sancțiunilor împotriva Rusiei va "da naștere la noi probleme umanitare", inclusiv afectarea piețelor energetice, alimentare, economice, comerciale și financiare globale.

07:22Volodimr Zelenski se va adresa joi seară parlamentului australian prin intermediul unei legături video la ora 17:30 (09.30 ora României). Australia a furnizat echipamente de apărare și bunuri umanitare Ucrainei, precum și a impus o interdicție asupra exporturilor de alumină și minereuri de aluminiu către Rusia.

În total, a impus 476 de sancțiuni împotriva a 443 de persoane, inclusiv oameni de afaceri apropiați președintelui rus Vladimir Putin, și a 33 de entități, inclusiv cea mai mare parte a sectorului bancar rus și toate entitățile responsabile pentru datoria suverană a țării.

Scurtă recapitulare, miercuri dimineață, a principalelor știri recente

  • Negocierile de marți au avut loc într-un palat din Istanbul la mai bine de o lună de la cel mai mare atac asupra unui stat european de după al Doilea Război Mondial, care a ucis sau rănit mii de oameni, a forțat aproape 4 milioane să fugă în străinătate și a atras sancțiuni economice asupra Rusiei.
  • Invazia a fost oprită pe majoritatea fronturilor de luptă de rezistența puternică a forțelor ucrainene care au recucerit teritorii chiar dacă civilii sunt prinși în orașele asediate.
  • Statul major al forțelor armate ucrainene a spus că promisiunea Rusiei de a reduce operațiunile militare în unele zone înseamnă, probabil, doar ”o rotație” a unităților de luptă, individuale și are ca scop inducerea în eroare”.
  • Armata rusă a acuzat forțele ucrainene din orașele atacate că au folosit încetarea focului pentru a-și relua pregătirile pentru luptă, scrie agenția de presă Interfax.
  • „Ar trebui să fim pregătiți să vedem o ofensivă majoră împotriva altor zone ale Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, la un briefing de presă.
  • Autoproclamata Republică Populară Doneţk, susţinută de Moscova, ar putea lua în considerare aderarea la Rusia. Kievul a spus că orice astfel de solicitare nu ar avea niciun temei legal.

Rusia, acuzată la ONU că a provocat o criză alimentară mondială

06:30Departamentul de Stat al SUA și-a avertizat cetățenii să nu călătorească în Ucraina sau Rusia, întrucât riscă să fie hărțuiți sau chiar arestați, iar capacitatea Ambasadei SUA din cele două state de a-și ajuta cetățenii este limitată.

05:58​Ministerul Transporturilor al Rusiei a elaborat un proiect de lege care impune serviciilor de taxiuri, atât celor clasice cât și celor în sistem ride-sharing, să ofere principalului serviciu de informații, FSB (fostul KGB) „acces automat la distanță” la sistemele lor de informații.

05:00Președintele ucrainean Volodimr Zelenski se va adresa parlamentului Australiei joi prin legătură video, potrivit Reuters. Ministrul australian al Muncii, Stuart Robert, a declarat că discursul lui Zelenski va avea loc la ora locală 17.30 (7.30 GMT).

03:00​În faţa Consiliului de Securitate al ONU, Rusia a fost acuzată marţi că a provocat o "criză alimentară mondială" şi că a generat riscul apariţiei "foametei" prin declanşarea unui război împotriva Ucrainei, "grânarul Europei".

02:30Parlamentul ucrainean are un mesaj pentru Putin despre războiul său: „Viața continuă, noi continuăm să trăim”, potrivit CNN.

„Îi spunem că viața continuă, continuăm să trăim. Războiul vostru, lupta voastră împotriva noastră este acum în fundal – și vom continua să luptăm atâta timp cât va trebui, dar vom continua să trăim în același timp”, i-au transmis aleșii de la Kiev.

00:33Ucraina va dezvălui numărul militarilor săi ucişi doar după încheierea războiului.

00:15Peste 10 milioane de ucraineni, inclusiv mai mult de jumătate din populația copiilor din Ucraina, și-au părăsit casele de la începutul războiului luna trecută, a declarat marți un reprezentant al ONU pentru Afaceri Umanitare, în timp ce s-a adresat Consiliului de Securitate al ONU.

Dintre aceștia, 6,5 milioane sunt strămutați în interior și 3,9 milioane au trecut granițele către țările învecinate, a declarat Joyce Msuya, coordonatorul adjunct pentru situații de urgență a ONU pentru afaceri umanitare.

Msuya a spus că ajutorul umanitar crește în fiecare zi și că acum peste 1.230 de angajați ai Națiunilor Unite se află în țară, lucrând cu peste 100 de organizații umanitare din Ucraina.

Cum arată cele 10 propuneri ale Ucrainei în urma negocierilor de marți de la Istanbul

  • 1. Declararea Ucrainei ca stat neutru, în conformitate cu garanțiile juridice internaționale pentru punerea în aplicare a statutului de stat nealiniat și nenuclear. Posibile state garante: Rusia, Marea Britanie, RPC, SUA, Franța, Turcia, Germania, Canada, Italia, Polonia, Israel. Și alte state vor putea adera la tratat.
  • 2. Garanțiile internaționale de securitate ale Ucrainei în temeiul tratatului nu se vor aplica în Crimeea, Sevastopol și în părți din Donbas. Părțile vor trebui să definească granițele acestor zone sau să fie de acord ca fiecare parte să le înțeleagă în felul său.
  • 3. Ucraina nu va adera la nicio alianță militară, nu va staționa baze sau contingente militare străine și va efectua exerciții militare internaționale numai cu acordul statelor garante. La rândul lor, statele garante își confirmă intenția de a facilita aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.
  • 4. Statele garante și Ucraina convin că, în cazul unei agresiuni, al unui atac armat împotriva Ucrainei sau al unei operațiuni militare împotriva Ucrainei, fiecare dintre statele garante, în urma unei consultări urgente și imediate între ele (care va avea loc în termen de cel mult trei zile), în exercitarea dreptului de autoapărare individuală sau colectivă recunoscut la articolul 51 din Carta Organizației Națiunilor Unite, va acorda asistență Ucrainei (ca răspuns și pe baza unei cereri oficiale din partea Ucrainei) în calitate de stat permanent neutru. Acest lucru se va realiza prin punerea imediată în aplicare a unor acțiuni individuale sau comune care pot fi necesare, inclusiv închiderea spațiului aerian deasupra Ucrainei, furnizarea armelor necesare și utilizarea forței armate pentru a restabili și apoi a menține securitatea Ucrainei ca stat permanent neutru.
  • 5. Orice astfel de atac armat (orice operațiune militară) și toate măsurile luate ca urmare a acestuia vor fi raportate imediat Consiliului de Securitate al ONU. Astfel de măsuri vor înceta odată ce Consiliul de Securitate a luat măsurile necesare pentru a restabili și menține pacea și securitatea internațională.
  • 6. Mecanismul de punere în aplicare a garanțiilor de securitate pentru Ucraina, în urma unor consultări suplimentare între Ucraina și statele garante, va fi reglementat în tratat, ținând seama de protecția împotriva unor posibile provocări.
  • 7. Tratatul se aplică cu titlu provizoriu de la data semnării sale de către Ucraina și de către toate/majoritatea statelor garante. Tratatul intră în vigoare după ce statutul Ucrainei de stat permanent neutru va fi aprobat printr-un referendum în toată Ucraina și după ce modificările relevante vor fi aduse la constituția ucraineană și ratificate de parlamentele Ucrainei și ale statelor garante.
  • 8. Tratatul propune să stabilească voința părților de a rezolva problemele legate de Crimeea și Sevastopol prin negocieri bilaterale între Ucraina și Rusia în termen de 15 ani. De asemenea, a propus să se stabilească faptul că Ucraina și Rusia nu vor rezolva militar problema Crimeei și a Sevastopolului, ci vor continua eforturile politice și diplomatice pentru a rezolva problema.
  • 9. Părțile vor continua consultările (cu implicarea altor state garante) pentru a pregăti și a conveni asupra dispozițiilor Tratatului privind garanțiile de securitate pentru Ucraina, asupra modalităților de încetare a focului, retragerea trupelor și a altor formațiuni paramilitare, deschiderea și asigurarea funcționării în siguranță a coridoarelor umanitare în mod permanent, precum și asupra schimbului de corpuri ale persoanelor decedate și eliberarea prizonierilor de război și a civililor internați.
  • 10. Părțile consideră că este posibil ca președinții Ucrainei și Rusiei să se întâlnească pentru a semna un tratat și/sau pentru a lua decizii politice cu privire la problemele rămase nerezolvate. (sursa: Armand Goșu, pe contul său de Facebook)