FSB, serviciul de informații al Rusiei, a anunțat că a desfășurat o operațiune de amploare pentru arestarea a zeci de susținători ai unei grupări neo-naziste despre care spune că susține Ucraina dar care în realitate nu ar exista.

Tanar retinut la Moscova dupa ce a participat la un protest anti-razboiFoto: Vyacheslav Prokofyev / TASS / Profimedia

FSB a anunțat că a arestat în Rusia 60 de susținători ai organizației neo-naziste M.K.U. („Maniacii. Cultul ucigașilor”).

„Eforturile coordonate din 23 de regiuni ale Federației Ruse au dus la arestarea a 60 de susținători ai grupului de tineret neo-nazist ucrainean 'MKU', creat sub controlul serviciilor speciale ucrainene”, anunță serviciul rus de informații, citat de Interfax.

FSB afirmă că a arestat neo-naziști finanțați de Ucraina

Ofițerii FSB spun că aceștia au fost reținuți sub suspiciunea că ar fi plănuit „acte teroriste, masacre și crime extremiste în Rusia”, susținând că la adresele acestora au fost confiscate „arme de vânătoare și muniție fără permise, arme de foc și arme cu tăiș”.

Kremlinul susține că gruparea MKU a fost fondată de Iehor Krasnov, un cetățean ucrainean născut în 2000, și că aceasta a acționat inițial în Ucraina după care s-a extins în Rusia.

FSB a anunțat de la începutul anului trecut mai multe valuri de arestări privind „membri ai comunității radicale ucrainene a M.K.U” în diferite regiuni ale Rusiei.

M.K.U, organizația fantomă de care au auzit doar Kremlinul și FSB

O investigație făcută de BBC Rusia anul trecut nu a găsit însă nicio dovadă privind existența acestei organizații.

BBC afirmă în schimb că serviciul de informații al Rusiei a început să rețină „supținătorii” mișcării după ce Alexei Navalnîi s-a întors în țară, încercând să demonstreze că protestele izbucnite pentru susținerea acestuia sunt controlate din străinătate.

Până pe 30 ianuarie 2021, un astfel de grup ucrainean nu fusese niciodată menționat în presa rusă sau de autoritățile de la Moscova.

Este posibil ca noul val de rețineri să aibă acum legătură cu protestele izbucnite în Rusia împotriva „operațiunii militare speciale” ordonate de președintele Vladimir Putin, manifestații reprimate prin arestări masive de către forțele de ordine ale țării.

BBC a citat mai mulți experți independenți din Rusia care spun că M.K.U. nu există și a intervievat inclusiv grupuri de naționaliști ruși care spun că nu au nicio legătură cu organizația.

Urmărește ultimele evoluții din a 35-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.