Zeci de mii de ruși au ieșit sâmbătă în stradă, la îndemnul opozantului Alexei Navalnîi, care a fost încarcerat săptămâna aceasta, după revenirea sa în țară. Manifestațiile au început în Orientul Îndepărtat și s-au desfășurat în zeci de orașe din țară până în capitala Moscova, acestea punând la încercare sprijinul popular pentru regimul Putin, acuzat de otrăvirea lui Navalnîi și vizat de tot mai multe sancțiuni occidentale.

Proteste în RusiaFoto: Profimedia Images / Evgeny Odinokov / Sputnik

Navalnîi a făcut apel la proteste contra arestării sale și împotriva clasei politice ruse. Mai mulți dintre colaboratorii săi au fost arestați în ultimele zile, iar autoritățile au cerut ca postările de pe rețelele sociale care promovează manifestațiile să fie șterse, acțiunile de protest fiind considerate „ilegale”.

Principalele proteste au avut loc la Moscova şi Sankt Petersburg, unde au manifestat zeci de mii de oameni.

Forțele de ordine au intervenit deseori cu violență pentru a-i dispersa pe protestatari, reținând și băgând în dube mii de persoane.

Imagini cu forțele de ordine care îi lovesc cu brutalitate pe manifestanți au fost distribuite masiv pe internet.

Și Iulia Navalnaia, soţia disidentului Alexei Navalnîi, a fost arestată pentru câteva ore în timpul protestului de la Moscova.

În total, peste 3.000 de manifestanţi au fost arestaţi în cursul protestelor de sâmbătă din Rusia, potrivit ONG-ului de specialitate OVD-Info.

Uniunea Europeană, apoi Statele Unite, au condamnat reprimarea violentă a protestelor. „SUA condamnă ferm utilizarea unor metode brutale împotriva manifestanților şi a jurnaliştilor în acest weekend în oraşe din Rusia”, a transmis într-un comunicat noua administrație a președintelui Joe Biden.

Imagini LIVEVIDEO din Moscova, via Radio Europa Liberă:

Imagini din Moscova sunt transmise în direct pe youtube și Ruptly, un serviciu de furnizare de materiale video controlat de statul rus:

Desfășurarea evenimentelor de sâmbătă din Rusia, LIVETEXT pe HotNews.ro:

----------------

22.45 Peste 3.000 de manifestanţi au fost arestaţi în cursul protestelor de sâmbătă, potrivit ONG-ului de specialitate OVD-Info.

21.50 SUA cer Rusiei să-i elibereze pe protestatarii reținuți și condamnă „metodele brutale” ale forțelor de ordine

Statele Unite au cerut autorităților ruse să îi elibereze pe manifestanții și jurnaliștii reținuți în întreaga Rusie în cursul demonstrațiilor organizate sâmbătă în sprijinul opozantului Alexei Navalnîi, condamnând totodată „metodele brutale” folosite împotriva lor.

„Facem apel la autorităţile ruse să îi elibereze pe toţi cei care au fost arestaţi pentru exercitarea drepturilor lor fundamentale şi să îl elibereze imediat şi necondiţionat pe Alexei Navalnîi”, a transmis într-un comunicat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

20.45 Poliția rusă a reținut 2.501 persoane în cursul protestelor desfășurate în țară, dintre care 945 în Moscova, informează Reuters citând monitorizarea OVD-Info.

20.20 Uniunea Europeană reacționează la evenimentele din Rusia: șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a denunţat „arestările masive” şi „folosirea disproporţionată a forţei” în cursul manifestaţiilor de sâmbătă.

„Vom discuta luni despre viitoarele etape cu miniştrii de externe din UE”, a adăugat el într-o postare pe Twitter.

UE cere eliberarea lui Alexei Navalnîi, iar această reuniune ar urma să prilejuiască o reflecţie asupra măsurilor care pot fi luate pentru a sprijini această cerere.

19.55 Protestatarii au ajuns la Matrosskaya Tishina, închisoarea de maximă securitate unde este deținut Navalnîi.

Aceștia au scandat „Libertate!” în fața acestei închisori situate în nordul capitalei ruse, scrie AFP.

La scurt timp, poliția a început să-i lovească pe manifestanţi cu bastoane pentru a-i dispersa, fiind efectuate apoi numeroase arestări.

19.29Imagini filmate la protestele din Rusia, în care forțele de ordine îi lovește cu brutalitate pe manifestanți, au fost distribuite masiv pe internet

19.00 Cel puțin 2.250 de oameni au fost reținuți în cursul protestelor, în 107 orașe din țară, 855 dintre arestări fiind efectuate numai în Moscova, potrivit celei mai recente raportări a site-ului independent de monitorizare a activității poliției OVD-Info.

18.29 Un video filmat la protestele desfășurate în Sankt Petersburg arată cum un membru al forțelor de ordine lovește violent o femeie în abdomen, doborând-o la pământ, după ce aceasta a întrebat „De ce îl arestați?”.

Potrivit relatărilor martorilor, femeia a fost luată ulterior cu ambulanța.

18.20 Leonid Volkov, mâna dreaptă a lui Navalnîi, spune că echipa sa încearcă să organizeze noi proteste masive și weekendul următor.

18.10 OVD-Info: Numărul manifestanților arestați în întreaga țară a urcat la 1.908

18.02 Unii protestatari din Moscova au început să mărșăluiască spre Matrosskaya Tishina, închisoarea de maximă securitate unde e deținut Navalnîi.

17.55 Iulia Navalnaia, soția lui Alexei Navalnîi, a fost eliberată din arest, informează MBKh Media. Ea a fost reținută de poliție timp de aproximativ 3 ore.

17.47 Agenția de stat rusă RIA Novosti relatează că manifestanții din Moscova au atacat o mașină ce părea să aparțină serviciilor de securitate, iar șoferul mașinii a necesitat spitalizare, fiind rănit la ochi.

17.40 Peste 1.600 de persoane au fost reținute, anunță OVD-Info. TASS informează că 40 de ofțeri din rândul forțelor de ordine au fost răniți.

17.30 Redactorul-șef al site-ului rusesc de investigații iStories, Roman Anin, a fost și el reținut, a anunțat publicația într-un tweet.

16.50 Rusia acuză Ambasada SUA la Moscova că publică locurile și rutele marșurilor de protest planificate în sprijinul lui Navalnîi și cere explicații diplomaților americani.

16.35 Protestatarii continuă să mărșăluiască pe străzile din centrul Moscovei, în timp ce forțele de ordine rețin oameni la întâmplare, potrivit relatărilor de pe rețelele sociale. Imagini postate arată protestatari aruncând cu bulgări de zăpadă spre polițiști și strigând „Fasciștii!”

16.09 OVD-Info: Numărul celor arestați a urcat la 1.338 / Cel puțin 4 jurnaliști au fost răniți în Moscova, potrivit postului de radio Ekho Moskvy

15.56 Proteste au loc și în enclava Kaliningrad:

15.46 Reuters estimează numărul protestatarilor din Moscova la 40.000. Continuă confruntările dintre manifestanți și ”scutieri”. Poliția a eliberat piața Pușkin, iar protestatarii s-au împrăștiat pe străzile de lângă centrul orașului

15.35 Au fost ridicate de poliție cel puțin 1090 de persoane - OVD-Info

15.29 Aproape 10.000 de oameni protestează și în Nijni Novgorod, al cincilea oraș ca mărime din Rusia, potrivit Novaia Gazeta:

În Moscova au loc confruntări izolate între protestatari și polițiști, scrie VTimes, iar în Sankt Peterburg manifestanții au străpuns baricadele poliției:

14.49 Cel puțin 863 de persoane au fost arestate în zeci de orașe din Rusia, potrivit monitorizării OVD-Info

14.46 Soția lui Navalnîi, Iulia, a fost ridicată de forțele de ordine, ea postând o imagine din interiorul unei dube de poliție:

14.13 Manifestanții din capitala rusă au plecat în marș spre Kremlin. La protest participă și soția lui Navalnîi, Iulia:

13.55 Potrivit trimisului Reuters, în Moscova sunt cel puțin 10.000 de protestatari. Ministerul rus de interne, citat de TASS, a spus că sunt doar circa 4.000.

Potrivit OVD-Info, cel puțin 369 de oameni au fost ridicați de forțele de ordine în toată țara.

13.44 Mii de manifestanți au ieșit în stradă și în orașul Krasnodar:

13.35 Câteva mii de persoane sunt în piața Pușkin din Moscova și continuă să vină protestatari, în ciuda mesajelor difuzate de megafoanele poliției care avertizează contra participării la un protest neautorizat.

13.09 Cel puțin 100 de oameni au fost arestați înaintea protestului. Poliția a ridicat-o și pe avocata Lyubov Sobol, una dintre colaboratoarele lui Navalnîi, dar și pe bloggerul llya Varlamov.

Printre cei arestați se numără și copii, potrivit imaginilor postate pe rețelele de socializare:

12.14 Poliția din centrul Moscovei a început să intre în grupurile de oameni și să ridice oameni din Piața Pușkin, unde, la ora 14.00 (13.00 ora României) urmează să înceapă protestul. Forțele de ordine au pus baricade în jurul Pieței Pușkin și au fost aduși muncitori care să schimbe pavajul, o încercare evidentă de a încurca demonstrația ce urmează să aibă loc acolo.

În zonă sunt raportate probleme cu funcționarea internetului.

12.09 Oleg Stepanov, șeful biroului lui Navalnîi din Moscova a fost ridicat din biroul său.

Protestele au început și în Ekaterinburg – unde sunt minus 30 de grade celsius, dar și în Ufa, Chelyabinsk și alte orașe din Rusia Centrală

12.04 Cel puțin 15.000 de persoane au participat la protestele din Siberia și Orientul Îndepărtat, potrivit estimărilor corespondenților MBKh, iar peste 174 de persoane au fost reținute până acum în 25 de orașe, transmite OVD-Info

----------------

Protestele au început în Orientul îndepărtat, zeci de persoane fiind deja arestate, potrivit Moscow Times.

Forțele de ordine au început să-i rețină pe cei care au ieșit în stradă în Novosibirsk, potrivit postului online independent Dozhd.

De asemenea, autoritățile au eliberat străzile din Vladivostok, unde, la momementul publicării acestui articol este aproape ora 19.00.

Potrivit Novaya Gazeta se intervine în forță contra mulțimii, iar cel puțin o persoană a fost dusă la dubă în stare de inconștiență. În Siberia, în afară de Novosibirsk, al treilea cel mai mare oraș rus, proteste mai au loc și în Tomsk, Omsk, Ulan-Ude, Kemerovo și alte localități.

Ce se întâmplă în Tomsk, orașul unde a fost otrăvit Navalnîi:

”Nu plecăm”, se scandează la manifestația masivă din Irkutsk:

Până la 10.00 (ora României) cel puțin 48 de persoane fuseseră ridicate de forțele de ordine în 13 orașe, potrivit site-ului independent de monitorizare a activității politice OVD-Info.

Un mic protest a fost ținut și în orașul Yakutsk, în ciuda unor temeraturi de aproximativ minus 50 de grade Celsius.

În fața mobilizării prevăzute pentru sâmbătă, Kremlinul, Parchetul și ministerul de Interne au avertizat de zilele trecute asupra riscurilor de participare la manifestații „ilegale”.

După arestarea sa, duminică, Alexei Navalnîi a ripostat marți prin difuzarea unei anchete privind o imensă și somptuoasă proprietate de care ar beneficia președintele Vladimir Putin, la țărmul Mării Negre, și a cărei construcție ar fi costat peste un miliard de euro.

Vineri dimineața, videoclipul de aproape două ore avea peste 54 de milioane de vizualizări pe YouTube, un record pentru o anchetă a lui Navalnîi.

Opozantul a fost arestat în 17 ianuarie, când revenea în Rusia din Germania, unde a fost tratat după o otrăvire cu agentul neurotoxic Noviciok.