​Pe fondul războiului pornit de Rusia în Ucraina, guvernul german se pregătește pentru o deteriorare semnificativă a aprovizionării cu gaze. Ministrul federal al Economiei, Robert Habeck (Verzi), a anunțat, miercuri, la Berlin, activarea primei faze a planului de urgenţă destinat garantării aprovizionării cu gaze naturale.

Livrari gaze rusestiFoto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia

Acest lucru este în scop de precauție. Securitatea aprovizionării este însă garantată. Conform planului de urgență, există trei niveluri de criză. În caz de urgență, clienții casnici ar fi deosebit de protejați.

Trei niveluri pot fi declarate de guvernul federal în caz de urgență: timpuriu, de alertă și de urgență. În ultima fază apare o lipsă acută de gaz, prin urmare statul intervine și reglementează alocarea resurselor.

Statul nu a intervenit încă. Comercianții și furnizorii de gaze, operatorii de sisteme de transport și distribuție iau măsuri „bazate pe piață” pentru a menține aprovizionarea cu gaze. Potrivit ministerului Economiei, acestea includ utilizarea flexibilităților pe partea de achiziții, utilizarea instalațiilor de stocare a gazelor și optimizarea fluxurilor de încărcare.

Momentan fără blocaje

„În prezent, nu există blocaje în aprovizionare”, a explicat Habeck. „Cu toate acestea, trebuie să creștem măsurile de precauție pentru a fi pregătiți în cazul unei presiuni din partea Rusiei”. O echipă de criză s-a reunit când a fost declarat nivelul de avertizare timpurie.

„Echipa de criză analizează și evaluează situația aprovizionării, astfel încât - dacă este necesar - să poată fi luate măsuri suplimentare pentru a crește securitatea aprovizionării. Guvernul federal face tot posibilul pentru a garanta în continuare securitatea aprovizionării în Germania", a precizat ministrul Economiei.

Potrivit acestuia, aprovizionarea totală a tuturor consumatorilor germani de gaz este în prezent garantată. „Cu toate acestea, de acum încolo fiecare consumator de gaze – de la afaceri la gospodării private – este, de asemenea, obligat să-și reducă consumul pe cât posibil”.