Una dintre cele mai mari soprane ale lumii din toate timpurile, rusoaica Anna Netrebko, criticată pentru că nu a denunțat războiul din Ucraina, a condamnat „clar” miercuri invazia rusă și a anunțat că la sfârșitul lunii mai își va relua concertele în Europa, într-un mesaj publicat miercuri pe Facebook.

Anna Netrebko, premiata de PutinFoto: Rodionov Vladimir / TASS / Profimedia

„Regret că acțiunile sau declarațiile mele din trecut ar fi putut fi interpretate greșit”, a scris celebra artistă în vârstă de 50 de ani care locuiește la Viena. "Condamn expres războiul împotriva Ucrainei. Poziția mea este clară", a adăugat ea, precizând că va relua concertele "la sfârșitul lunii mai, primul în Europa", potrivit AFP.

Site-ul său menționează trei date: 25 mai la Paris, 27 mai la Scala din Milano, apoi 5 iunie la Lucerna, Elveția.

Dar nu este anunțat nici un spectacol pe scena Metropolitan Opera din New York, unde Anna Netrebko a fost retrasă de pe afișele spectacolelor din aprilie și mai, precum și în sezonul următor.

„După ce am citit declarația Annei, nu suntem pregătiți să ne schimbăm poziția”, a declarat directorul acesteia, Peter Gelb, într-un e-mail pentru AFP, spunând că ar fi „gata să discute”, „dacă Anna arată că s-a disociat cu adevărat și complet de Putin pe termen lung”.

Chiar dacă nu și-a proclamat deschis sprijinul pentru președintele rus, ea este acuzată că a călătorit la Donețk în decembrie 2015 pentru a poza acolo cu steagul rebelilor separatiști pro-ruși.

De asemenea, a stârnit controverse atunci când a înmânat un cec de un milion de ruble (aproximativ 15.000 de euro) liderului ucrainean pro-rus Oleg Țarev.

Anna Netrebko s-a apărat explicând că dorește să sprijine artele, și mai ales Opera Donețk, pentru care Ucraina a tăiat toate finanțările.

Citește ultimele evoluții din a 35-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.