Luptătorilor sirieni li s-ar oferi aproximativ 6.500 de dolari (5.000 de lire sterline) pe lună pentru a lupta în prima linie pentru Rusia în războiul împotriva Ucrainei, scrie BBC. Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului anunța recent că Moscova ar fi întocmit liste cu 40.000 de luptători din armata siriană și din milițiile aliate, gata să fie dislocați în Ucraina.

HotNews.roFoto: Hotnews

Un soldat sirian care s-a oferit voluntar să lupte în Ucraina a spus pentru BBC că crede că Rusia face un masacru în Ucraina, dar că, de asemenea, aceasta îi ajută pe sirienii săraci care nu îşi permit să îşi cumpere alimente.

El spune că s-a oferit voluntar să lupte pentru Rusia pentru banii oferiți - contracte pentru 6.500 de dolari (5.000 de lire sterline) pe lună. Familia lui nu ar fi vrut ca el să plece, dar i s-a spus că rudele ar primi 48.000 de dolari (37.000 de lire sterline) dacă el ar fi ucis pe front.

Voluntarul sirian a mai spus că ştie despre cel puţin 200 de persoane care ar fi acceptat oferta Rusiei de a lupta pe front în Ucraina.

14 centre de recrutare în toată Siria

Guvernul ucrainean și un important ONG sirian spun că au fost înființate 14 centre de recrutare în toată Siria.

Aliat al regimului lui Bashar al-Assad din Siria, Rusia a anunțat în 11 martie că voluntarii, inclusiv cei din Siria, sunt bineveniți să lupte în Ucraina alături de armata rusă care a invadat țara vecină în 24 februarie.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului, ofițerii ruși, în coordonare cu armata siriană și milițiile aliate, au deschis birouri de înregistrare în zonele deținute de regimul de la Damasc.

„Până acum s-au înregistrat peste 40.000 de sirieni pentru a lupta alături de Rusia în Ucraina”, declara Rami Abdel Rahman, directorul OSDO, un ONG cu sediul în Marea Britanie, cu o rețea vastă de surse în Siria, o țară aflată în război din 2011.

Ofițerii ruși, dislocați în Siria ca parte a intervenției militare a Moscovei în 2015 pentru a sprijini regimul Assad, au aprobat candidatura a 22.000 dintre ei, potrivit sursei citate.

Acești luptători provin fie din unități ale armatei siriene, fie din miliții pro-regim antrenate de ruși cu experiență de luptă în mediul urban, potrivit OSDO.

Alți aproximativ 18.000 de oameni s-au înregistrat la Partidul Ba'ath, aflat la guvernare, și vor fi selectați de Grupul Wagner, o companie paramilitară rusă privată cu legături cu Kremlinul, potrivit OSDO.

--------------------------