Curtea Constituţională vine cu o reacție după decizia de marți a Curții Europene a Drepturilor Omului, care a dat câștig de cauză fostei șefe DNA Laura Codruța Kovesi în procesul în care aceasta a contestat la CEDO revocarea sa din funcție. Într-un comunicat difuzat miercuri, CCR susține că CEDO nu a judecat - și că, de altfel, nici nu avea competenţa să o facă - asupra „raţionamentului juridic şi soluţia pronunţată de Curtea Constituţională”.

Valer Dorneanu, presedintele CCRFoto: Agerpres

În comunicatul CCR se menționează că această reacție a fost dată publicității cu o „majoritate de voturi” a plenului CCR, fără a se preciza însă care au fost judecătorii constituționali care au votat 'pentru', care sunt opiniile separate și de ce nu au fost publicate aceste opinii.

Curtea Constituţională afirmă în comunicat că CEDO a stabilit încălcarea dreptului la un proces echitabil în cazul Kovesi „prin raportare la un cadru juridic distinct, anterior şi fără legătură” cu cel analizat de CCR în urma căruia a pronunțat decizia din 2018.

Potrivit Curții, ea a decis atunci, „cu caracter general obligatoriu şi pentru viitor, care sunt raporturile constituţionale între ministrul Justiţiei şi preşedintele României, precum şi natura actelor acestora, în procedura revocării procurorului-şef al DNA”. „Decizia astfel pronunţată nu poate fi cenzurată de nicio altă autoritate”, susține CCR.

„Doamna Kövesi nu a fost parte şi nici nu putea fi parte în procedura de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională (...) Aşadar, Curtea Constituţională nu putea să încalce dreptul la un proces echitabil al unei persoane fizice pentru simplul motiv că în procedura în faţa Curţii Constituţionale s-a examinat un alt aspect care a vizat, în mod exclusiv, competenţele autorităţilor publice”, mai spune CCR.

Astfel, Curtea Constituţională îi acuză pe președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban că, în discursul lor public, „folosesc argumente/ motive incomplete şi inexacte”, „ceea ce pune la îndoială comportamentul constituţional loial al autorităţilor publice la adresa Curţii Constituţionale”.

„Îndemnarea publică la revizuirea deciziilor Curţii Constituţionale este o atingere extrem de gravă adusă independenței Curţii Constituţionale şi a judecătorilor săi”, spune CCR în comunicat.

Redăm integral comunicatul remis miercuri de Curtea Constituţională:

Având în vedere Hotărârea Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) din 5 mai 2020, pronunţată în cauza Kövesi împotriva României, Plenul Curţii Constituţionale a României, cu majoritate de voturi, face următoarele precizări:

  • 1. Deşi comentariile din spaţiul public au promovat ideea încălcării de către Curtea Constituţională a dreptului la un proces echitabil al doamnei Kövesi şi a invalidării Deciziei Curţii Constituţionale nr.358/2018, se constată că CEDO nu a efectuat un control cu privire la raţionamentul juridic şi soluţia pronunţată de Curtea Constituţională. De altfel, nici nu avea competenţa să o facă.
  • 2. Hotărârea CEDO a stabilit încălcarea dreptului la un proces echitabil prin raportare la un cadru juridic distinct, anterior şi fără legătură cu cel analizat prin decizia Curţii Constituționale. Acest cadru juridic se referă la aspecte pur legale, reglementate prin Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, şi nu la cel vizat prin decizia Curţii Constituționale, respectiv art.94 lit.c) şi art.132 alin.(1) din Constituţie.
  • 3. În decizia menţionată Curtea Constituţională a decis cu caracter general obligatoriu şi pentru viitor care sunt raporturile constituţionale între ministrul justiţiei şi Preşedintele României, precum şi natura actelor acestora, în procedura revocării procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în baza unei atribuţii prevăzute de Constituţie. Decizia astfel pronunţată nu poate fi cenzurată de nicio altă autoritate.
  • 4. Doamna Kövesi nu a fost parte şi nici nu putea fi parte în procedura de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională prevăzută de art.146 lit.e) din Constituţie, care vizează exclusiv raporturile dintre autorităţile publice cu privire la exercitarea competenţelor lor constituţionale, şi nicidecum judecarea unor raporturi juridice care implică persoane fizice. De altfel, în toate legislaţiile statelor care prevăd în competenţa curţilor constituţionale soluţionarea conflictelor de competenţă dintre autorităţile publice, instanţele constituţionale nu analizează drepturi şi libertăţi fundamentale.
  • 5. Aşadar, Curtea Constituţională nu putea să încalce dreptul la un proces echitabil al unei persoane fizice pentru simplul motiv că în procedura în faţa Curţii Constituţionale s-a examinat un alt aspect care a vizat, în mod exclusiv, competenţele autorităţilor publice.
  • 6. În discursul lor public, autorităţile publice, şi anume Preşedintele României şi prim-ministrul Guvernului, folosesc argumente/ motive incomplete şi inexacte, fără a corobora natura, conţinutul şi obligaţiile rezultate din cele două acte jurisdicţionale [Decizia Curţii Constituţionale şi Hotărârea CEDO], ceea ce pune la îndoială comportamentul constituţional loial al autorităţilor publice la adresa Curţii Constituţionale.
  • 7. În spaţiul public sunt transmise unele informaţii care nu prezintă problema de drept în ansamblul său. Curtea Constituţională recomandă citirea celor două hotărâri cu bună-credinţă şi comentarea acestora pe baza argumentelor juridice cuprinse în cele două hotărâri.
  • 8. Deciziile Curţii Constituţionale sunt general obligatorii şi nu sunt supuse procedurii revizuirii, bucurându-se de autoritate de lucru judecat.
  • 9. Îndemnarea publică la revizuirea deciziilor Curţii Constituţionale este o atingere extrem de gravă adusă independenței Curţii Constituţionale şi a judecătorilor săi.
  • 10. Legiuitorului îi revine obligaţia de a da curs Hotărârii CEDO, în măsura în care devine definitivă, prin identificarea soluţiei legislative corespunzătoare în considerarea cadrului juridic vizat de această hotărâre, şi nu a celui vizat prin Decizia Curţii Constituţionale nr.358/2018.

Citește pe acest subiect:

Kovesi câștigă la CEDO procesul prin care a contestat decizia de revocare de la șefia DNA

Valer Dorneanu, după decizia CEDO care i-a dat câștig de cauză lui Kovesi: Nu am niciun sentiment, nici de bucurie, nici de nimic

Klaus Iohannis: Decizia CEDO în cazul Kovesi, fără precedent, nu poate rămâne fără consecințe / CCR are obligația de a revizui de îndată hotărârea legată de revocarea acesteia, dar și alte decizii

Orban, despre victoria lui Kovesi la CEDO: Curtea Constituțională s-a compromis, din cauza unor indivizi în permanentă complicitate cu PSD. Trebuie reanalizat modul în care funcționează CCR

Dorneanu: Premierul spune de vreun an că suntem compromiși /Politicienii sunt liberi să analizeze modul în care sunt numiți judecătorii CCR/ Ce spune despre decizia CEDO în cazul Kovesi

Reacția lui Tudorel Toader, cel care a propus demiterea lui Kovesi, după decizia CEDO: Președintele nu a revocat-o în baza propunerii mele, ci decizia CCR se execută

Ministerul Justiției propune Guvernului eliberarea lui Tudorel Toader din funcția de membru al Comisiei de la Veneția, după decizia CEDO în cazul Kovesi

Kovesi: Hotărârea CEDO consolidează statutul tuturor magistraților din Europa / Sper să reprezinte o reparație simbolică pentru toți magistrații hărțuiți în ultimii ani

Avocata Laurei Codruța Kovesi: Am fost singura persoană care i-a spus că are șanse la CEDO / A fost primul reclamant din viața mea care nu a dorit nicio sumă de bani

Ambasadorul SUA: Decizia CEDO în cazul Kovesi este un semnal de alarmă împotriva intervenției politicului în justiție

Procurorul general: Decizia CEDO în cazul Kovesi creează premisele regândirii procedurilor de revocare din funcție a procurorilor

Procurorii din CSM, după decizia CEDO în cazul Kovesi: Este necesară modificarea urgentă a legislației privind numirile și revocările procurorilor de rang înalt

Asociația procurorilor AMASP cere demisia de onoare a membrilor CCR care au votat decizia care a impus președintelui să emită decretul de revocare a lui Kovesi

Asociații ale magistraților: Decizia istorică a CEDO în cazul Kovesi pune în discuție necesitatea revizuirii legislației privind desemnarea judecătorilor Curții Constituționale

Ce scrie presa internațională despre decizia CEDO în cazul Kovesi, „procurorul antifraudă al UE demis pe nedrept din funcția de la DNA-ul român”