Dorneanu: Premierul spune de vreun an că suntem compromiși /Politicienii sunt liberi să analizeze modul în care sunt numiți judecătorii CCR/ Ce spune despre decizia CEDO în cazul Kovesi

de I.H.     HotNews.ro
Marţi, 5 mai 2020, 14:58 Actualitate | Esenţial


Valer Dorneanu
Foto: Agerpres
Președintele Curții Constituționale Valer Dorneanu susține că în decizia CEDO în favoarea Laurei Codruța Kovesi nu a văzut "nicio apreciere directă că a greșit CCR" și cere "tuturor care vor să își facă o părere" să citească hotărârea "cu răbdare și cu obiectivitate". Despre declarațiile lui Ludovic Orban că CCR s-a compromis după acestă decizie, Dorneanu a declarat pentru HotNews.ro că premierul "spune de vreun an" că judecătorii Curții sunt compromiși, el susținând că politicienii "sunt liberi să analizeze dacă e bună legea de organizare a CCR și modul în care sunt numiți judecătorii constituționali".

Valer Dorneanu susține că "substanța discuțiilor" vizează referatul care a stat la baza deciziei CEDO și că la baza deciziei Curții Europene nu a stat în niciun caz decizia CCR.

"Îmi păstrez rezerva de a face comentarii la decizie. Eu cer tuturor celor care vor să își facă o părere obiectivă despre decizie să o citească cu răbdare și cu obiectivitate și să vadă în ce măsură ea conține critici la adresa Curții Constituționale sau în ce măsura decizia CCR a stat la baza deciziei CEDO. Și doamna Kovesi face apel la două articole din convenție, cele reținute și de CEDO. Văd diverse reacții, inclusiv ale unor autorități, că e desființată CCR. Vă rog să citiți să vedeți în ce măsură decizia noastră a stat la baza deciziei CEDO", a declarat Dorneanu.

Întrebat ce le răspunde celor care îi cer demisia din funcția de președinte al CCR, Dorneanu a susținut din nou că "substanța discuțiilor" nu ar viza CCR: "Nu am de gând să comentez, nu fac asemenea comentarii. Să vedeți exact care sunt criticile și care sunt motivele care au determinat decizia CEDO. Substanța discuțiilor vizează referatul care s-a făcut (...) Eu nu mă refer la nimic personal, la nicio instituție, ci strict la conținutul deciziei CEDO, în care se vorbește despre sesizare, despre referat, nu se vorbește critic la adresa CCR, nu am văzut nicio apreciere directă că a greșit CCR, că nu i-a dat drept la apărare".

Despre declarațiile lui Ludovic Orban că CCR s-a compromis după acestă decizie, Dorneanu a declarat pentru HotNews.ro că premierul spune de vreun an că judecătorii Curții sunt compromiși: "Premierul a spus de vreun an de zile că suntem compromiși. Nu voi comenta niciodată deciziile unor politicieni. (...) Politicienii sunt liberi să analizeze orice - și dacă e bună legea noastră de organizare, și modul în care sunt numiți judecătorii. Dar să se uite și cum se constituie Consiliul constituțional din Franța, din Italia și din alte democrații consolidate".
Curtea Constituțională a României s-a compromis, spune premierul Ludovic Orban, comentând decizia CEDO prin care se stabilește că revocarea Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA a fost una abuzivă. Liderul PNL mai afirmă că speța Kovesi nu este singura decizie de acest fel a CCR și că hotărârea forului european arată că este nevoie de reanalizarea modului în care este compusă și funcționează instanța constituțională. El mai spune că magistrații trebuie să revizuiască decizia referitoare la obligarea președintelui României de a emite un decret întocmai cum consideră Curtea Constituțională.


În paragrafele 21-23 din hotărârea CEDO sunt amintite deciziile CCR 68/2017 (anchetarea modului de adoptare a OUG 13), 611/2017 (refuzul de a se prezenta în Parlament), pe care ulterior le critică.

De asemenea, critică voalat decizia CCR 358 / 2018. În paragraful 114 din hotărâre, CEDO afirmă că Înalta Curtea trebuia să aibă dreptul de a verifica fondul deciziei de revocare, fapt care contrazice decizia CCR358/2018, care exclude o astfel de prerogativă judiciară.

Concluzia este reluată în paragraful 123 - legislația națională nu exclude controlul judiciar al revocării, în pofida concluziei CCR conform căreia Constituția exclude acest drept al instanței de contencios administrativ.

Ce a decis CEDO în cazul Kovesi:
 • A fost încălcat articolul 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil)) al Convenției europene pentru drepturile omului
 • A fost încălcat articolul 10 (libertatea de exprimare) al Convenției Europene
De notat că Laura Codruța Kovesi nu a solicitat despăgubiri în acest dosar.

Fosta șefă a DNA a contestat la CEDO, la începutul anului 2019, faptul că decizia de revocare a Curții Constituționale a fost luată deși nu a avut calitatea de parte în conflictul soluționat de instanța constituțională, nu a avut posibilitatea de a se apăra și nici de a contesta decizia Curții Constituționale.

"În procedura în care Curtea Constituțională a emis Decizia nr. 358 din 30 mai 2018 nu au fost respectate garanțiile unui proces echitabil sub aspectul accesului la un tribunal, având în vedere că nu există în dreptul intern <<un recurs efectiv>>, un temei de drept și o procedură internă bazată pe criterii obiective care să îmi ofere dreptul la o contestație privitoare la drepturile și obligațiile cu caracter civil referitoare la măsurile disciplinare dispuse de ministrul justiției și decise de Curtea Constituțională printr-o decizie definitivă, fără cale de atac”, afirma atunci Kovesi.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6799 vizualizari

 • -29 (37 voturi)    
  CEDO cred ca e pe langa rau (Marţi, 5 mai 2020, 15:02)

  Je__ [utilizator]

  de cand e curtea constitutionala curte de judecata cu martori, aparari si acuzati?

  pai nenicule, insemna ca desfiintam constitutia de facto, si rugam comisia de la venetia, cedo, OMS, restu comisiilor si comitetelor care mai exista sa ne conduca, sa ne duca de mana in directia care trebuie
  • +12 (14 voturi)    
   hmm (Marţi, 5 mai 2020, 16:21)

   Mawrkuss [anonim] i-a raspuns lui Je__

   face sens ce vrei tu sa zici, numai ca nu ai citit motivarea (sa mai zicem ca a venit impreuna cu decizia, iar la noi dureaza luni de zile sa scrie motivarea...)

   Pune mana si citeste acolo, ca zice cu ce se face vinovata curtea constitutionala din Romania.
   • +4 (6 voturi)    
    Dorneanu este debusolat. (Marţi, 5 mai 2020, 20:37)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Mawrkuss

    Cică premierul spune de vreo-un an .....Nu am auzito pe Viorica Dăncilă să se plângă de Dorneanu,că acum un an ea era premier.Să-l verifice cineva,că Dorneanu pare să fi făcut pe el.
  • +10 (14 voturi)    
   in primul rand nu trebuia sa se ajunga la demitere (Marţi, 5 mai 2020, 16:33)

   t_beriu [utilizator] i-a raspuns lui Je__

   Adica motivele alea imaginare nu trebuiau sa fie luate in considerare de catre ministrul justitiei.
   Apoi CCR ar fi rebuit sa sesizeze problema mentionata mai sus.
   In al treilea rand, demiterea ar fi trebuit sa poata fi contestta intr-o instanta normala, nu sa fie luat in considerare doar dreptul de smeker al ministrului. De fapt asta a si reclamat Kovesi , dar CCR a dat dreptate ministrului, fara sa intrebe si alte parti.
   Cat despre Dorneanu, vad ca se face ca ploua! Ca sa se anakizeze numirile, sa se schimbe alea-alea....adica indivizii care au abuzat se putere lor aproape absoluta sa isi incheie fara jena mandatul de 9 ani la CCR si sa ia pensie speciala? NUUUU! demisii, puscarie! E abuz in serviciu in forma agravata!
 • +26 (28 voturi)    
  Kovesi the Best (Marţi, 5 mai 2020, 15:04)

  Rob Mateut [anonim]

  O palma pe obrazul gros, de mucava, al CCR si al lui Tudorel Toader, "onorabilul" pus rector la Universitatea din Iasi de niste profesori facuti din acelasi aluat ca si el. Aluat de scovergi!
 • +18 (20 voturi)    
  /// (Marţi, 5 mai 2020, 15:05)

  GemstonePig [utilizator]

  ''Noi suntem zei, nu putem fi schimbati, nu puteti schimba constitutia fara noi, practic suntem indestructibili. Si ca sa va aratam ca suntem zei din cand in cand mai des defecam in capul vostru''
 • +19 (21 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 5 mai 2020, 15:13)

  [anonim]

 • +20 (22 voturi)    
  Demisia, golane! (Marţi, 5 mai 2020, 15:16)

  Luk [utilizator]

  Demisia!
  Ai mai incercat si cenzurezi opiniile separate, locul tau e la gunoi!
 • +22 (24 voturi)    
  Trista figura... (Marţi, 5 mai 2020, 15:35)

  Andra99 [utilizator]

  acest Dorneanu, rasarit din tenebrele Revolutiei iliesciene. Din pacate, numai Dumnezeu il va lua din spinarea romanilor si din calea dezvoltarii Romaniei :-(((
 • +18 (20 voturi)    
  m-am intrebat mereu ... (Marţi, 5 mai 2020, 15:36)

  VaseaV [utilizator]

  daca are fata de prost sau de enigmatic ... cred ca e momentul sa incetez a ma mai intreba !
  • +6 (8 voturi)    
   Răspunsul (Marţi, 5 mai 2020, 16:03)

   Heissnachricht [utilizator] i-a raspuns lui VaseaV

   e simplu: DA!
 • +11 (13 voturi)    
  Dati banii inapoi! (Marţi, 5 mai 2020, 16:25)

  L. [utilizator]

  Domnilor judecatori constitutionali,
  Va trebui sa dati inapoi toti banii incasati necuvenit ca salarii, pensii, prime si sub forma de alte beneficii,

  Intrucat nu v-ati facut treaba cu profesionalism sau cu buna credinta, acum a venit nota de plata:
  Nu demisia si contul plin, ci banii inapoi.

  Toti banii primiti de cand lucrati pentru popor!

  Daca nu mai aveti banii, statul va sechestra tot ceea ce aveti, impreuna cu familia si afinii, recuperand tot.
 • +11 (13 voturi)    
  Gros, foarte gros... (Marţi, 5 mai 2020, 17:02)

  juliandumitru [utilizator]

  Gros, foarte gros obrazul lui Dorneanu...
  Vrea să ne prostească-n față, dar nu-i merge.
 • +7 (9 voturi)    
  Decizia CEDO (Marţi, 5 mai 2020, 18:05)

  milache [utilizator]

  "în ce măsură ea conține critici la adresa Curții Constituționale sau în ce măsura decizia CCR a stat la baza deciziei CEDO".

  Dornene mars in clasa a I-a si invata sa citesti:

  "În paragrafele 21-23 din hotărârea CEDO sunt amintite deciziile CCR 68/2017 (anchetarea modului de adoptare a OUG 13), 611/2017 (refuzul de a se prezenta în Parlament), pe care ulterior le critică.

  De asemenea, critică voalat decizia CCR 358 / 2018. În paragraful 114 din hotărâre, CEDO afirmă că Înalta Curtea trebuia să aibă dreptul de a verifica fondul deciziei de revocare, fapt care contrazice decizia CCR358/2018, care exclude o astfel de prerogativă judiciară.

  Concluzia este reluată în paragraful 123 - legislația națională nu exclude controlul judiciar al revocării, în pofida concluziei CCR conform căreia Constituția exclude acest drept al instanței de contencios administrativ."

  Astea nu sunt critici ?
 • +8 (10 voturi)    
  OH. (Marţi, 5 mai 2020, 18:05)

  letsoc [utilizator]

  Bai fratilor , voi nu vedeti ca numai comunistii au dreptate . Astia te impusca si zic ca tu esti de vina ca ai stat in calea glontului.
 • +5 (7 voturi)    
  “Nu cunoasteti legea!” (Marţi, 5 mai 2020, 19:12)

  Alui [utilizator]

  Asta v-a spus CEDO! Dreptul de a lua parte la un proces care te vizeaza si dreptul de apel sunt drepturi fundamentale! E nasol cand i se spune asta unui novice, e o catastrofa cand li se spune asta judecatorilor CCR! De fapt lis se spune ca n-au ce cauta in functia respectiva!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by