Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție cer factorilor responsabili de condamnarea dură suferită de România la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cauza Kovesi să-și asume consecințele acțiunilor lor. Cele două asociații ale magistraților spun că decizia CEDO pune în discuție necesitatea revizuirii legislației privind desemnarea judecătorilor Curții Constituționale și a legislației pentru numirea și revocarea procurorilor de rang înalt.

Instanta de judecataFoto: pixabay.com

Cele două asociații amintesc că CEDO a concluzionat că statul român a afectat esența dreptului de acces al fostei șefe a DNA la o instanță, din cauza limitărilor specifice pentru o analiză judiciară a cauzei (contestarea motivelor pentru care a fost revocată din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție), impuse prin decizia Curții Constituționale asupra cererii de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre ministrul justiției și președintele României.

De asemenea, Curtea a apreciat în sensul încălcării dreptului la libertatea de exprimare al fostei șefe a DNA, revocarea reprezentând o ingerință în exercitarea acestui drept, procedura fiind derulată după ce Laura Codruța Kovesi a criticat propunerile legislative de modificare a ”legilor justiției”, din perspectiva consecințelor asupra sistemului judiciar și independenței acestuia, precum și, în special, asupra luptei împotriva corupției, mai arată sursa citată.

Cele două asociații ale magistraților mai spun că, neîndoielnic, pronunțarea acestei hotărâri istorice este de natură să întărească independența sistemului judiciar, independența procurorilor, dar și să încurajeze participarea magistraților la dezbaterile privind independența și modernizarea justiție în România.

  • "Totodată, hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului face necesar ca toți factorii responsabili de condamnarea dură suferită de România să-și asume consecințele acțiunilor lor și să se retragă din funcțiile publice deținute.
  • Este inadmisibil ca efectele unei decizii pronunțate în majoritate de o curte constituțională a unui stat pretins democratic să încalce în atare mod drepturile și interesele legitime ale unui procuror, dar și independența justiției, aspecte reținute astăzi de CEDO, mai ales în contextul în care toate organismele europene și internaționale relevante au constatat în ultimii ani reculul statului de drept în România.
  • Soluția Curții Europene a Drepturilor Omului pune în discuție necesitatea revizuirii legislației privind desemnarea judecătorilor Curții Constituționale a României, dar și a unora dintre competențele și procedurile derulate de acest organism constituțional, având în vedere și numeroasele trimiteri preliminare aflate pe rolul Curții de Justiție a Uniunii Europene.
  • De asemenea, se impune imediat revizuirea cadrului legislativ pentru numirea și revocarea procurorilor de rang înalt, în vederea limitării competențelor puterii executive și a întăririi rolului Consiliului Superior al Magistraturii – Secția pentru procurori, așa cum Comisia de la Veneția, Comisia Europeană sau GRECO au solicitat succesiv în ultimii ani", adaugă asociațiile de magistrați.