Știrea că România a încălcat drepturile fostei șefe a DNA Laura Codruța Kovesi, prin revocarea sa în 2018, a făcut înconjurul presei internaționale. Politico, New York Times, AFP, Reuters au preluat decizia CEDO, amintind de presiunile fostului guvern social-democrat de a ”scăpa” de Kovesi, văzută în România ca ”un simbol al luptei împotriva corupției”.

Kovesi, în Comisia LIBEFoto: Facebook

Astfel, AFP titrează că România a fost condamnată pentru demiterea unui magistrat anticorupție, detaliind ulterior că țara noastră a fost condamnată de CEDO din cauză că fosta șefă a DNA a criticat reformele legislative și care de atunci a devenit primul șef al Parchetului European Antifraudă.

AFP, care se referă la Kovesi ca la un ”simbol al luptei împotriva corupției” în România, scrie că acesteia i-a fost încălcat dreptul la libertatea de exprimare și că demiterea a fost ”contrară chiar scopului menținerii independenței judiciare”, citând judecătorii CEDO.

Agenția subliniază că ”executivul social-democrat a făcut totul pentru a scăpa de acest magistrat”, în timp ce Kovesi a opus rezistență împotriva reformei controversate a sistemului judiciar.

Reuters scrie, la rândul său, într-un articol cu titlul ”Procurorul Antifraudă al UE demis pe nedrept din funcția de la DNA-ul român”, că cea mai înaltă curte a Europei a spus că demiterea lui Kovesi a ”sfidat chiar însuși scopul menținerii independenței judiciare” și că a avut ”un efect de relaxare” asupra abilității magistraților de a se angaja în dezbateri publice cu privire la reformele legislative.

”Toți știm că demiterea mea a fost parte a unei campanii de intimidare a sistemului judiciar, o încercare de a descuraja lupta împotriva corupției”, a declarat Kovesi pentru Reuters.

”Această decizie (a CEDO, n.r.) consolidează statutul tuturor magistraților europeni și îi protejează de ingerința discreționară a politicului din alte puteri ale statului într-un moment în care independența celor care investighează cazurile de corupție sau infracțiuni grave când le este pusă la îndoială în mai multe moduri”, a mai spus Kovesi, în articolul Reuters preluat și de New York Times.

Totodată, agenția de presă subliniază rolul lui Tudorel Toader, fostul ministru al Justiției, care a acuzat-o pe Kovesi că și-a depășit rolul prin criticarea reformei judiciare a guvernului social-democrat.

Nu în ultimul rând, Reuters notează că România este unul dintre cele mai corupte state membre UE și că Bruxelles-ul a monitorizat sistemul judiciar al țării noastre de la aderarea sa în blocul comunitar în 2017.

Articolul Reuters a fost preluat, de asemenea, și de Guardian.

Și Politico, la rândul său, punctează pe site-ul său că CEDO a stabilit că autoritățile din România au încălcat dreptul la un proces corect și libertatea de exprimare, într-un articol despre cum prin demiterea șefei DNA i-au fost încălcate drepturile.

Citește: