VIDEO Ultimul moment al vizitei Papei în România - întâlnire cu reprezentanți ai comunității rome din Blaj: Am o greutate pe inimă - cea a discriminărilor și a segregărilor / Vă cer iertare pentru momentele când v-am discriminat, v-am maltratat

de Redactia     HotNews.ro
Duminică, 2 iunie 2019, 15:37 Actualitate | Esenţial


Papa Francisc
Foto: Agerpres
Papa Francisc și-a încheiat duminică vizita istorică, de trei zile, în România. Ultimul moment al vizitei s-a consemnat la Blaj, unde Suveranul Pontif s-a întâlnit cu membri ai comunităţii de romi din localitate, într-un cartier locuit preponderent de aceştia. Papa le-a spus reprezentanților romilor cu care s-a întâlnit că are pe inimă o greutate - "greutatea discriminărilor, a segregărilor și a maltratării suferite" de comunitățile lor și le-a cerut iertare. Sfântul Părinte a mai spus că se întoarce acasă îmbogățit. "Vă binecuvântez, dar mai întâi vă cer o mare favoare: să vă rugați pentru mine", a adăugat Suveranul Pontif.


Papa Francisc și-a încheiat duminică vizita pe care a desfășurat-o în ultimele trei zile (31 mai - 2 iunie) în România. Călătoria apostolică a Papei Francisc în țara noastră a avut loc la 20 de ani după cea efectuată de Sfântul Ioan Paul al II-lea, în 1999, şi s-a desfășurat sub genericul "Să mergem împreună”.

Punctăm în continuare principalele momente ale vizitei istorice desfășurate de Papa Francisc în ultimele trei zile în țara noastră:


Papa Francisc și-a început vizita apostolică în România vineri, când s-a aflat la București. La sosire, el a fost primit de șeful statului Klaus Iohannis, cei doi participând apoi, alături de alte oficialități, la o ceremonie la Palatul Cotroceni. Suveranul Pontif s-a întâlnit apoi cu Patriarhul Daniel, la Catedrala Mântuirii Neamului, unde a transmis un apel la unitate. El a încheiat evenimentele de vineri din Capitală cu o slujbă oficiată la Catedrala Catolică Sfântul Iosif.

În cursul după-amiezii de sâmbâtă, Papa Francisc s-a deplasat la Iași. Aici, la Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", Suveranul Pontif a binecuvântat sute de copii, de bolnavi și bătrâni. Apoi, Papa a mers în Piaţa Palatului Culturii, unde s-a adresat mulțimii, de pe o scenă special amenajată, și a ascultat povestea şi problemele unor tineri sau ale unor familii simple.

Iar duminică, Sfântul Părinte a mers la Blaj, unde a oficiat Sfânta Liturghie pe Câmpia Libertății și ceremonia de beatificare a șapte episcopi greco-catolici care au murit în închisorile comuniste. Acesta a fost unul dintre cele mai importante momente ale vizitei Suveranului Pontif. Ulterior, el s-a întâlnit cu membri ai comunităţii de romi din localitate.
______________Duminică, de la ora 15.45, la Blaj, Papa s-a întâlnit cu membri ai comunităţii de romi din localitate, la biserica din cartierul "Barbu Lăutaru", construită în doar trei luni şi sfinţită în urmă cu două săptămâni. Aceasta poartă hramul Sfântul Apostol Andrei şi Fericitul Episcop Ioan Suciu.

Papa a ajuns în cartierul locuit de romi cu papamobilul, după ce a străbătut orașul în aplauzele a mii de oameni care au ieșit pe străzi.

Papa Francisc a susţinut și acolo un discurs, spunându-le reprezentanților romilor cu care s-a întâlnit că are pe inimă o greutate - cea a discriminărilor și a segregărilor la care au fost supuse comunitățile lor. Sfântul Părinte a afirmat că nici creștinii și nici chiar catolicii nu au fost străini de răul acesta atât de mare, iar pentru aceasta el le-a cerut iertare reprezentanților comunității rome.

"Am totuși o greutate pe inimă. Este greutatea discriminărilor, a segregărilor și a maltratării suferite de comunitățile voastre. Istoria ne spune că nici creștinii, și nici chiar catolicii, nu au fost străini de răul acesta atât de mare. Pentru aceasta aș vrea să vă cer iertare. Cer iertare - în numele Bisericii Domnului și vouă - pentru momentele când, în decursul istoriei, v-am discriminat, maltratat, sau v-am privit într-o manieră greșită, cu privirea lui Cain și nu cu cea a lui Abel, și nu am știut să vă recunoaștem, să vă prețuim și să vă apărăm în specificitatea voastră. Prin indiferență alimentăm prejudecăți și instigăm la ură. De câte ori nu judecăm în mod nechibzuit, folosind cuvinte care rănesc, cu atitudini care seamănă ură și creează distanțe! Când cineva este lăsat în urmă, familia umană nu merge înainte", a afirmat Papa Francisc.

Sfântul Părinte le-a mai spus celor prezenți că se întoarce acasă îmbogățit și le-a cerut să se roage pentru el.

"Aceasta este ultima întâlnire din cadul vizitei mele în România. Am venit în această țară frumoasă și primitoare ca pelerin și frate, pentru a trăi diferite întâlniri. Iar acum mă întorc acasă îmbogățit, luând cu mine locuri și momente, dar mai ales chipuri. Chipurile voastre vor da culoare amintirilor mele și vor fi prezente în rugăciunea mea. Vă mulțumesc și vă duc cu mine. Iar acum vă binecuvântez, dar mai întâi vă cer o mare favoare: să vă rugați pentru mine", a afirmat Suveranul Pontif.

Papa Francisc își încheie vizita de trei zile în România. Suveranul Pontif va părăsi țara la ora 17.20, de pe Aeroportul din Sibiu. Comitetul Interministerial pentru Securitate „Vizită Papa Francisc 2019” a anunțat că, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, traseul de deplasare al Sanctității Sale de la Blaj spre aeroportul din Sibiu s-a modificat, fiind ales planul de rezervă. Astfel, Papa va merge la aeroportul din Sibiu cu mașina, fiindu-i asigurate toate măsurile specifice de securitate. Schimbarea planului nu va afecta programul anunțat inițial, mai precizează sursa citată. Administrația Națională de Meteorologie a emis, duminică, o avertizare nowcasting cod galben de ploi torențiale, vijelii și grindină pentru județul Sibiu, până la ora 17.00.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


17330 vizualizari

 • -4 (36 voturi)    
  romii sunt altfel (Duminică, 2 iunie 2019, 16:30)

  Poiana lui Occam [utilizator]

  Se cearta si se injura toata ziua,
  sunt incapabili sa se organizeze, prefera clanurile,
  nu respecta regulile,
  sunt certati cu legea,
  nu renunta la obiceiurile lor,
  refuza modernitatea,
  lasa mizerie,
  asculta manele.
  Oare chiar sunt minoritari ?
  • +27 (33 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 2 iunie 2019, 17:22)

   [anonim] i-a raspuns lui Poiana lui Occam

   • -13 (25 voturi)    
    Problema este... (Duminică, 2 iunie 2019, 18:50)

    Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui

    ...că atunci unii vor fi la pușcărie în proporții mai mari decât alții, lucru care evident că nu este politic corect.
    • +14 (26 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Duminică, 2 iunie 2019, 20:51)

     [anonim] i-a raspuns lui Nyk1

  • +15 (21 voturi)    
   Discriminearea! - problema care 1st trebui rezolvata (Duminică, 2 iunie 2019, 18:47)

   pakla [utilizator] i-a raspuns lui Poiana lui Occam

   Adevarul este ca in Romania nu prea s-a stiut despre “discriminare” si mai mult nu s-a aplicat legea Asa cum in west este inforce !
   Iar romi sau simtit inlaturati , separatism de alti etc. Ce ne trebuie este applicarea legi in toata forta , ne uitandu-ne la fata omului. Apoi si pentru romi trebuie applicata legea in forta cand sunt vinovati!
  • +7 (13 voturi)    
   Din pacate (Luni, 3 iunie 2019, 6:42)

   emtec [utilizator] i-a raspuns lui Poiana lui Occam

   Din cauza unor asemenea prejudecati sunt inca discriminati. E ca si cum ai zice ca toti moldovenii sunt betivi sau toti ardelenii sunt gospodari sau toti muntenii sunt smecheri. Prejudecati si generalizari care nu rezolva nimic, ba chiar mentin lucrurile in situatia actuala.
 • -6 (30 voturi)    
  Bafta romanilor : (Duminică, 2 iunie 2019, 17:28)

  Observatory [utilizator]

  Sa ai noroc de aceasta minoritate care aduce prejudicii economice și morale poporului.
  Nu degeaba indienii i-au alungat de mult...
 • +11 (31 voturi)    
  Papa vorbește (Duminică, 2 iunie 2019, 18:47)

  utilizator1 [utilizator]

  Dar romanii nu înțeleg nimic. Dovada comentariile de pe HN
 • -14 (26 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 2 iunie 2019, 19:18)

  [anonim]

  • +1 (9 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Duminică, 2 iunie 2019, 20:54)

   [anonim] i-a raspuns lui

   • -4 (12 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Duminică, 2 iunie 2019, 23:07)

    [anonim] i-a raspuns lui

 • -8 (18 voturi)    
  ginte (Duminică, 2 iunie 2019, 19:36)

  Delavale [utilizator]

  Conform istoricilor de origine indiana, tiganii sunt de ,mai multe ginte: romi, tigani, caldarari etc.
  Curios e ca la noi doar primii sunt considerati adevaratii reprezentanti...
 • -7 (25 voturi)    
  cam (neo)marxist acest papa... (Duminică, 2 iunie 2019, 20:50)

  demaGOGU [utilizator]

  ...anti-segregare, anti-discrim, corect politic, pro-refugiati, pro-lgbt, pro-muslim...


  pregateste biserica catolica un nou aggiornamento prin care sa lase in offiside (din nou) biserica ortodoxa?
  • +6 (12 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 3 iunie 2019, 2:20)

   [anonim] i-a raspuns lui demaGOGU

  • +7 (13 voturi)    
   Stupid comentariu (Luni, 3 iunie 2019, 6:48)

   emtec [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Marxistii au discriminat, au segregat, au deportat, au foat incorecti politic. Papa face ce scrie in Biblie. Sau cumva In Biblia scrie sa discriminezi sa segreghezi, sa urasti refugiatii?
 • -4 (20 voturi)    
  rromales (Duminică, 2 iunie 2019, 22:15)

  nalbaroiu [utilizator]

  Punem pe pariu ca asa zisii reprezentanti ai rromulanilor or sa faca petitir in vremea ce va urma sa obtina si ceva money de la papa..nu numai vorbe de duh...ei cu banutul tata..lipit direct pe frunte daca se poate....
 • -3 (15 voturi)    
  :-) (Luni, 3 iunie 2019, 0:03)

  Godzillagrrr [utilizator]

  “Chipurile voastre vor da culoare amintirilor mele... ”

  Am râs cu lacrimi :-)))
 • 0 (4 voturi)    
  De ceangai nu a pomenit? (Luni, 3 iunie 2019, 8:19)

  eucomentez [utilizator]

  Ceangaii de etnie maghiara din Moldova au fost romanizati fortat folosind biserica catolica, au fost intersize slujbele si ceremoniile in limba maghiara. Catolicii romani din Moldova sunt urmasii ceangailor care au fost privati de dreptul de a folosi limba materna.
 • +3 (9 voturi)    
  L-am avut pe Hristos alaturea (Luni, 3 iunie 2019, 8:37)

  Cartisoara [utilizator]

  Am simtit ca l-am avut pe Hristos trei zile printre noi. Si poate chiar l-am avut. El, Omul, ne-a daruit pace, dragoste, afectiune, prietenie, mila, iertare. Hristos a inviat!
 • +3 (7 voturi)    
  am zis ca ma opresc din citit comentarii HN (Luni, 3 iunie 2019, 12:10)

  chillbill [utilizator]

  ce se comenteaza la stirile de genul asta (legate de discriminare de orice fel) arata clar cat de in spate suntem.

  suntem fruntasi in europa la rasism, sexism, antisemitism, homofobie, cu niste cifre care i-ar face invidiosi si pe sauditi.
  nimeni nu accepta ca daca vrem sa avansam ca societate, trebuie sa avansam toti, inclusiv romi, lgbt, femei, evrei. altfel o sa ajungem sa repetam chestii din care altii au invatat multe. (nemtii)


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by