Papa Francisc a oferit, sâmbătă, Sanctuarului Fecioarei Maria de la Şumuleu Ciuc, Trandafirul de aur, simbol al Învierii Domnului Isus Hristos și unul dintre cele mai vechi şi mai nobile daruri pe care suveranii pontifi le fac marilor sanctuare ale lumii.

Papa Francisc Foto: Agerpres

Suveranul Pontif a aşezat Trandafirul de aur la picioarele statuii făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.

Trandafirul de aur, simbol al Învierii Domnului Isus Hristos, este o distincție oferită de suveranii pontifi încă din secolul a XI-lea unor biserici, personalități regale sau locuri de pelerinaj drept recunoaștere a serviciilor aduse Bisericii Catolice. În pontificatul său, Papa Francisc a mai oferit încă patru trandafiri de aur unor sanctuare închinate Fecioarei Maria din Mexic, Polonia, Portugalia și Brazilia.

La ceremoniile de la Sanctuarul marian de la Șumuleu Ciuc, unde Papa a oficiat Sfânta liturghie, au luat parte aproximativ 100.000 de oameni.

Până în 1922, un astfel de trandafir se oferea şi unei persoane pe care Sfântul Părinte o respecta în mod deosebit, dar de atunci acest dar se face doar acelor locuri de pelerinaj dedicate Fecioarei Maria, a declarat pentru Agerpres părintele Veres Stelian, membru în comisia de organizare a vizitei papale.

La Şumuleu Ciuc există o statuie considerată făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, sculptată în lemn de tei, cu o înălţime de 2,27 metri, cea mai mare de acest fel din lume, care are vechime de peste 500 de ani. În mod excepţional, cu ocazia vizitei Papei aceasta a fost scoasă din biserica franciscană pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial, fiind adusă la altarul de unde Suveranul Pontif a oficiat Sfânta Liturghie.

De obicei, la pelerinajul catolic de Rusalii care are loc la Şumuleu în fiecare an este expusă o replică a acesteia.

Cunoscută şi ca "Femeia îmbrăcată în soare" sau "Madona care plânge", statuia făcătoare de minuni o reprezintă pe Fecioara Maria învăluită în razele soarelui, având sub picioare globul pământesc şi luna şi purtând în jurul capului o coroană formată din 12 stele. În mâna dreaptă a Fecioarei Mariei se află sceptrul împărătesc, iar pe braţul stâng îl poartă pe Pruncul Iisus, amândoi au capetele încoronate.

CITEȘTE ȘI: Papa Francisc, îndemn la pace între români și maghiari: Evenimentele triste din trecut nu trebuie uitate, dar nici nu pot să împiedice o mult râvnită convieţuire fraternă