Papa Francisc aduce un „omagiu sacrificiului fiilor și fiicelor României” care au plecat din țară

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 31 mai 2019, 13:50 Actualitate | Esenţial


Papa Francisc
Foto: pixabay.com
Papa Francisc a adus vineri, la București, un „omagiu sacrificiului fiilor și fiicelor României” care au plecat din țară și care acum, „prin cultura lor, cu patrimoniul valorilor și muncii lor, îmbogățesc țările în care au emigrat” și care, în același timp, își susțin și familiile din țară.

Este important să recunoaștem numeroșii pași înainte care au fost făcuți de România, a declarat Papa Francisc, notând apariția unor „obstacole și consecințe inevitabile” în acest proces, precum fenomenul migrației, care a antrenat plecarea din țară a milioane de persoane, „depopularea atâtor sate care în câțiva ani au văzut plecând o parte considerabilă a locuitorilor lor” și „secătuirea celor mai bogate surse culturale și spirituale”.

„Aduc un omagiu sacrificiului atâtor fii și fiice ai României care, prin cultura lor, prin patrimoniul valorilor și muncii lor, îmbogățesc țările în care au emigrat, iar prin roadele efortului lor își ajută familiile rămase în patrie”.

Pentru a înfrunta dificultățile acestei noi faze istorice, pentru a identifica soluții eficiente și puterea de a le pune în aplicare, este nevoie ca toți să meargă împreună și să nu renunțe la vocația cea mai nobilă la care statul trebuie să aspire. Să se îngrijească de binele comun al poporului său, a subliniat Papa, care l-a salutat pe Patriarhul Daniel cu „iubire frățească”.

Papa a pledat pentru susținerea celor mai defavorizați, ca o dovadă a măsurii civilizației unei țări și pentru construcția unei societăți „în care cei mai slabi, cei mai săraci să nu fie văzuți ca indezirabili, ca obstacole care împiedică mașina să meargă înainte”, ci ca „frați”.

Persoana umană și drepturile ei inalienabile trebuie să se afle în centrul preocupărilor societății, a continuat Francisc, care a avertizat că nu este suficient să aplicăm cele mai noi teorii economice și nu sunt suficiente tehnicile și abilitățile profesionale, procese care trebuie să fie concomitente cu „recuperarea și alimentarea inimilor vii”.

„Dorind României prosperitate și pace, invoc asupra Dumneavoastră, asupra familiei Dumneavoastră, asupra tuturor celor prezenți și asupra tuturor locuitorilor acestei țări belșugul binecuvântărilor divine şi protecţia Sfintei Maici a lui Dumnezeu. Dumnezeu să binecuvânteze România!”, și-a încheiat Papa Francisc discursul susținut la Palatul Cotroceni.

Iată mai jos discursul Sfântului Părinte rostit la întâlnirea cu autorităţile, desfăşurată la Palatul Cotroceni (sursa - Vatican News)

„Domnule Președinte,

Doamnă Prim-Ministru,

Preafericirea Voastră,

Onorați Membri ai Corpului Diplomatic,

Stimate Autorități,

Distinși reprezentanți ai diferitelor confesiuni religioase și ai societății civile,

Dragi frați și surori,

Adresez salutul meu cordial și mulțumirile mele Domnului Președinte și Doamnei Prim-Ministru pentru invitația de a vizita România și pentru amabilitatea cuvintelor de bun venit adresate mie și în numele celorlalte Autorități naționale și al iubitului dumneavoastră popor. Îi salut pe Membrii Corpului Diplomatic și pe reprezentanții societății civile adunați aici. Îl salut cu iubire frăţească pe fratele meu Daniel.

Cu deosebit respect adresez salutul meu tuturor

Mitropoliților și Episcopilor Sfântului Sinod, și tuturor credincioșilor Bisericii Ortodoxe Române. Îi salut cu afecțiune pe episcopii, preoții, persoanele consacrate și pe toți membrii Bisericii Catolice, la care vin pentru a-i întări în credință și pentru a-i încuraja în drumul lor de viață și de mărturie creștină.

Mă bucur să mă aflu în frumoasa dumneavoastră țară, la douăzeci de ani de la vizita Sfântului Ioan Paul al II-lea, în momentul în care România – pentru prima dată de când face parte din Uniunea Europeană – deține în acest semestru Președinția Consiliului European.

Momentul acesta este potrivit pentru a avea o privire de ansamblu asupra celor treizeci de ani de când România s-a eliberat de un regim care oprima libertatea civilă și religioasă și o izola de celelalte țări europene și care, pe lângă acestea, dusese la stagnarea economiei și la epuizarea forțelor sale creatoare. În acest timp, România s-a angajat să-și construiască un proiect democratic prin intermediul pluralismului forțelor politice și sociale și prin dialogul lor reciproc, având drept scop recunoașterea esențială a libertății religioase și integrarea deplină a țării în scenariul internațional mai larg. E important să recunoaștem că, în mijlocul unor mari dificultăți și lipsuri, România a făcut mulți pași înainte pe acest drum. Voința de a progresa în diferitele sectoare ale vieții civile, sociale și științifice a descătușat multe energii și inventivitate, a eliberat numeroase forțe creative, altă dată ținute captive, și a dat un nou avânt multor inițiative, împingând țara spre secolul al XXI-lea. Vă încurajez să continuați munca de consolidare a structurilor și a instituțiilor necesare, nu doar pentru a răspunde aspirațiilor legitime ale cetățenilor, dar și pentru a stimula și a crea condițiile ca poporul dumneavoastră să-și manifeste întreg potențialul și ingeniozitatea de care știm că este capabil.

Trebuie să recunoaștem totodată că transformările generate de deschiderea spre o nouă eră au atras cu sine – odată cu beneficiile – și apariția unor inevitabile hopuri de depășit și a unor consecințe nu întotdeauna ușor de rezolvat pentru a păstra stabilitatea socială și pentru buna administrație a teritoriului. Mă refer în primul rând la fenomenul emigrației care a angrenat mai multe milioane de persoane care și-au lăsat casa și patria pentru a căuta noi oportunități de lucru și de viață demnă. Mă gândesc la depopularea atâtor sate care, în câțiva ani, s-au văzut părăsite de o parte considerabilă a locuitorilor lor; îmi închipui consecințele pe care toate aceste fenomene le pot avea asupra calității vieții, în acele locuri, și la slăbirea forţelor celor mai bogate şi mai profunde rădăcini culturale și spirituale ale voastre care v-au întărit la vreme de grea încercare. Aduc un omagiu sacrificiului atâtor fii și fiice ai României care, prin cultura lor, prin patrimoniul valorilor și muncii lor, îmbogățesc țările în care au emigrat, iar prin roadele efortului lor își ajută familiile rămase în patrie. Gândul la fraţii şi surorile aflate în străinătate este un act de patriotism, este un act de fraternitate, este un act de dreptate. Continuate să faceţi aceasta.

Pentru a înfrunta problemele acestei noi faze istorice, pentru a individualiza soluții eficiente și a găsi puterea de a le pune în practică, trebuie să crească colaborarea pozitivă a forțelor politice, economice, sociale și spirituale; e necesar ca toți să meargă împreună, să meargă cu spirit de unitate, și să-și propună cu hotărâre să nu renunțe la vocația cea mai nobilă la care Statul trebuie să aspire: să se îngrijească de binele comun al poporului său. A merge împreună, ca mijloc de construire a istoriei, impune noblețea de a renunța la ceva din viziunea proprie sau din interesul specific personal în favoarea unui plan mai amplu, astfel încât să se creeze o armonie care să permită înaintarea sigură spre țeluri comune. Aceasta este nobleţea fundamentală.

În felul acesta se poate construi o societate care să-i includă pe toți, în care fiecare, punându-și la dispoziție propriile talente și competențe, printr-o educație de calitate și muncă creativă, participativă și solidară (cf. Exort. ap. Evangelii Gaudium, 192), să devină protagonist al binelui comun; o societate în care cei mai slabi, cei mai săraci și cei din urmă să nu fie considerați nedoriți, obstacole care împiedică „mașina” să meargă, ci cetățeni, ca frați care trebuie integrați în totalitate în viața civilă; ba mai mult, sunt văzuți drept cea mai sigură dovadă a bunătății reale a modelului de societate care se construiește. De fapt, cu cât o societate se preocupă mai mult de soarta celor mai dezavantajați, cu atât mai mult se poate numi cu adevărat civilă.

Toate acestea trebuie să aibă un suflet și o inimă și o clară direcție de mers, care să nu fie impusă de rațiuni extrinseci sau de puterea nestăpânită a centrelor financiare la nivel înalt, ci de conștiința centralității persoanei umane și a drepturilor sale inalienabile (cf. ibid., 203). Pentru dezvoltarea armonioasă viabilă, pentru activarea concretă a solidarității și a carității, pentru sensibilizarea forțelor sociale, civile și politice în vederea binelui comun, nu e suficient să actualizăm teoriile economice, nici nu sunt de ajuns abilitățile tehnice și profesionale, atât de necesare de altfel. Odată cu condițiile materiale, este necesar să se dezvolte sufletul poporului vostru, pentru că popoarele au un suflet; au un mod de a înţelege realitatea. Întoarcerea continuă la sufletul propriului popor: aceasta duce mai departe un popor.

În acest sens, Bisericile creștine pot ajuta la recuperarea și alimentarea inimii vii din care să izvorască o acțiune politică și socială întemeiată pe demnitatea persoanei și angajată cu loialitate și generozitate în favoarea binelui comun al colectivității. În același timp, ele se străduiesc să devină un reflex credibil și o mărturie atractivă a acțiunii lui Dumnezeu, şi astfel se promovează între ele o adevărată prietenie și colaborare. Biserica Catolică vrea să se situeze în această matcă, vrea să contribuie la dezvoltarea societății, dorește să fie semn de armonie, speranță și de unitate și să se pună în slujba demnității umane și a binelui comun. Are intenția de a colabora cu autoritățile și cu celelalte Biserici, cu toți bărbații și femeile de bunăvoință, pentru a merge împreună și pentru a-și oferi talanții în slujirea întregii comunități. Biserica Catolică nu este străină, ci e pe deplin părtașă la spiritul național, după cum o arată și participarea credincioșilor săi la formarea destinului națiunii, la crearea și dezvoltarea structurilor de educație integrală și la formele de asistență specifice unui Stat modern. De aceea, ea dorește să contribuie la clădirea societății și a vieții civile și spirituale în acest pământ frumos al României.

Domnule Președinte,

dorind României prosperitate și pace, invoc asupra Dumneavoastră, asupra familiei Dumneavoastră, asupra tuturor celor prezenți și asupra tuturor locuitorilor acestei țări belșugul binecuvântărilor divine şi protecţia Sfintei Maici a lui Dumnezeu.

Dumnezeu să binecuvânteze România!

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9180 vizualizari

 • +5 (7 voturi)    
  Am plecat din nerecunostintza (Vineri, 31 mai 2019, 13:56)

  ruskimushki [utilizator]

  shi de prea mult bine.
  Burta aluia de-l cheama radulescu, precum si randurile de barbii ale unui fotograf de posturi indecente zis shuin o dovedesc din...

  …. plin.
 • -3 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 31 mai 2019, 13:59)

  [anonim]

  • +5 (7 voturi)    
   e un sacrificiu pentru ca ... (Vineri, 31 mai 2019, 15:21)

   olariub2005 [utilizator] i-a raspuns lui

   aceste persoane nu pot munci decent si castiga decent in tara lor. Nu cred ca pleaca aceasta categorie pentru vile si mercedesuri, ci pentru a putea oferi copiilor, parintilor si lor un trai decent.
   • -1 (9 voturi)    
    Explica-i de ce este un erou pentru tine. (Vineri, 31 mai 2019, 15:52)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui olariub2005

    Absurdul asta este recomfortant. Gimnastica metala necesara pentru a trece peste cuvintele unuia direct implicat si ai explica cum el nu are dreptate este fenomentala.
   • +1 (1 vot)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 31 mai 2019, 18:51)

    [anonim] i-a raspuns lui olariub2005

  • +3 (5 voturi)    
   De acord cu tine, dar... (Vineri, 31 mai 2019, 15:29)

   Keni [utilizator] i-a raspuns lui

   Aici nu este vorba doar despre tine. Am rude si prieteni care, efectiv de foame si din lipsa unui loc de munca sau a unei perspective, au plecat acum aproape 20 de ani, pana in Spania pe jos, ca sa aiba un viitor mai bun. Care au indurat batai de la patroni si salarii amanate sau niciodata primite, rasism, ura si resentimente, Sacrificu este si acela cand te dezradacinezi de propria-ti tara ca sa nu mori de foame sau sa te chinui ca un caine.
   • -1 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 31 mai 2019, 18:53)

    [anonim] i-a raspuns lui Keni

  • -2 (8 voturi)    
   Iti apreciez onestitatea. (Vineri, 31 mai 2019, 15:54)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui

   Nu am ceva cu cei plecati, atat timp cat nu imi sunteti scosi in fata ca niste eroi de media sau zice vreunul ca Romania beneficeaza din asta.
   Dar tu ai spus lucrurilor pe nume. Mersi.
   • +2 (2 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 31 mai 2019, 18:54)

    [anonim] i-a raspuns lui Lok

  • +2 (4 voturi)    
   Exagerezi (Vineri, 31 mai 2019, 15:57)

   Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui

   Poate tu nu simti, treaba ta, dar este un sacrificiu, mai mic sau mai mare pentru fiecare; pe total e urias.
   Sacrificiu nu inseamna doar sa-ti dai viata.
   Fiecare s-a rupt de ceva, poate si tu, desi nu crezi sau nu vvrei sa recunosti asta, ca sa suporti mai usor. Poate sacrificiul a meritat fiindca ai castigat mai mult decat ai pierdut. Poate...
   Pe total, este o pierdere. Un exemplu apropiat ar fi si faptul ca peste 3 milioane nu voteaza fiindca nu sunt in tara iar cei ramasi, din ce in ce mai putini, se lupta sa razbeasca o masa inerta acre ramane fixa.
   Si mai rau, acestia nici nu muncesc in tara iar in tara lor sunt adusi la munca straini... halal castig.
   Iar speranta ca va veti intoarce voi in tara sa o faceti dupa modelul pe care l-ati vazut afara, e simpla utopie. Poate doar ca sa va traiti anii de pensie in liniste, dar tot fara folos.
   Stie Papa ce zice. De la el, de sus, se vede mai bine.
  • +2 (2 voturi)    
   o intrebare (Vineri, 31 mai 2019, 16:07)

   val111 [utilizator] i-a raspuns lui

   "nu as accepta sa mi se puna o medalie in piept"
   Este frumos spus...
   Dar am o intrebare :
   - Gasiti normal sa fiti tratat de "tradator" si cu mindrie patriotica sa spune lideri politici ca se "pisha pe dumneavostra" pentru ca faceti parte din "diaspora"" ?
   - Gasiti ca este normal sa vi se retraga dreptul de vot pentru ca nu aveti creierul spalat de televiziunile de propaganda, si sa fiti umiliti daca vreti sa votati pentru viitorul tarii al carui cetatean inca sunteti ?

   P.S. Eu si dumneavoastra avem ceva in comun : suntem tradatori de tara. Si poate ceva ce na diferentiaza : dumneavostra ati plecat... eu am "fugit" (pe vremea aceea se "fugea" ... )
   • +1 (1 vot)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 31 mai 2019, 18:59)

    [anonim] i-a raspuns lui val111

 • +4 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 31 mai 2019, 14:06)

  [anonim]

  • -3 (5 voturi)    
   Mariti fie cei care isi lasa copii orfani... (Vineri, 31 mai 2019, 15:37)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui

   si pleaca spre a-si gasi o viata mai buna, caci a lor are sa fie Uniunea Europeana.
   Cum imi amintesc de la orele de religie.
   • +1 (1 vot)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 31 mai 2019, 19:01)

    [anonim] i-a raspuns lui Lok

    • 0 (0 voturi)    
     Uiti de comunism. (Vineri, 31 mai 2019, 22:13)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui

     Ala care ne-a lasat cu 40 de ani in urma vestului. Daca te uiti la Germania anilor 80 vei gasi ceva foarte similar cu Romania ca dezvoltare economica.
     Daca am trecut la democratie, lumea se asteapta la schimbari peste noapte, dar de fapt recuperarea unui retard economic este foarte lenta si este posibil sa nu ii ajungem vreodata.
     Am avut multe guverne si nici unul nu a facut minuni, pentru ca nu are cu ce.
 • -2 (8 voturi)    
  Sacrificiu pentru cine? Ca pentru tara nu e... (Vineri, 31 mai 2019, 14:06)

  Lok [utilizator]

  Tara asta avea alta clasa politica si alta economie daca nu plecau. UE-ul avea alta crestere fara ei. Asa ca se pune intrebarea.... "sacrificiul" pentru binele cui a fost facut?
  • +2 (4 voturi)    
   banii care vin in tara de la ei ... (Vineri, 31 mai 2019, 15:23)

   olariub2005 [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   cresc economia locala.
   Cunosc pe multi care s-au specializat in afara si s-au intors sa-si valorifice aici specializarea.
   De asemenea care au strans bani si au pornit afaceri aici.
   Mentionez ca lucrez in Romania in corporatie.
   • 0 (8 voturi)    
    Banii care vin in tara sunt un chilipir. (Vineri, 31 mai 2019, 15:31)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui olariub2005

    Aproximativ de 10 ori mai putin decat ar fi produs in tara. Unde ar fi putut veni mai multe firme specializate ce cauta forta de munca sa faca productie si afaceri. Sa vezi ca daca ar fi fost forta de munca am fi avut si mai multe firme si antreprenoriat.
    • +3 (3 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Vineri, 31 mai 2019, 16:16)

     [anonim] i-a raspuns lui Lok

     • 0 (4 voturi)    
      Vezi medicii, vezi inginerii. (Vineri, 31 mai 2019, 16:26)

      Lok [utilizator] i-a raspuns lui

      Cand vine vorba de astia. Te asigur ca migratia de ingineri si medici de la noi nu este o meme.
      Vezi cum corporatiile nu mai deschid aici sedii ca au cam acaparat forta de muca disponibila.
      Vad ca nu vezi valoare in forta de munca a diasporei si ii vezi betivani daca ar fi ramas. Ok. Dar tocmai imi crapa un neuron de la imbarligarea ca un covrig a ideilor tale.
   • +1 (1 vot)    
    Cunosti chiar multi? (Vineri, 31 mai 2019, 16:22)

    Inapasevedeinvers [utilizator] i-a raspuns lui olariub2005

    Cati, mai precis?
    Nu sunt nici macar atatia cati straini - chiar si din vest - care deschid afaceri in Romania.

    Banii trimisi in tara se duc mai ales in consum pentru viata de zi cu zi a celor ramasi, si in TVA aferenta, pentru bugetul de unde ii trage frumusel pzd-ul ; ca orice partid "zocialist" pzd nu se poate mentine la putere decat cu banii altora si doar daca poate sa "dea" nu sa "faca".
 • +7 (11 voturi)    
  gata! (Vineri, 31 mai 2019, 14:22)

  liviu_ [utilizator]

  pentru declaratia asta o sa puna carmenutza jandarmii pe papa!
  cum e posibil sa-i lauzi pe astia care au plecat?! nu-s ei tradatori, drogati, sobolani?!
  • -2 (4 voturi)    
   Dar chiar e o lauda ca au plecat? (Vineri, 31 mai 2019, 15:39)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Adica clar nu e o rusine, dar de ce e o lauda?
   • +1 (1 vot)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 31 mai 2019, 19:48)

    [anonim] i-a raspuns lui LokAbonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by