Papa Francisc a ajuns sâmbătă după-amiază la Iași, fiind așteptat de zeci de mii de oameni care au înfruntat ploaia torențială. La Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", Suveranul Pontif a binecuvântat sute de bolnavi și bătrâni, pe unii dintre ei îmbrățișându-i. "Vă rog frumos să nu uitați să vă rugați și pentru mine", le-a spus Suveranul Pontif. După plimbarea cu papamobilul prin zona centrală, unde a fost aplaudat și ovaționat, Papa a mers în Piaţa Palatului Culturii, unde s-a adresat mulțimii, de pe o scenă special amenajată, și a ascultat povestea şi problemele unor tineri, dar şi cele ale unor familii simple. El a mers pe scenă de mână cu patru copii orfani. În discursul său, Suveranul Pontif a făcut apel la pace, la dragoste, la credința în Dumnezeu și a recitat chiar și câteva versuri scrise de Mihai Eminescu.

Papa Francisc la IasiFoto: Agerpres

Papa Francisc și-a încheiat astfel cea de-a doua zi a vizitei sale apostolice în România, după ce vineri s-a aflat la București, iar în prima parte a zilei de sâmbătă la Șumuleu Ciuc. Duminică, Papa va merge la Blaj.

Evenimentele de la Iași, LIVETEXT pe HotNews.ro:

18.50 Procesiunea religioasă din faţa Palatului Culturii s-a încheiat. Papa Francisc a părăsit zona centrală a Iașiului, nu înainte de a saluta din nou, din papamobil, miile de pelerini, scrie Ziarul de Iași

18.24 În timpul discursului său, Suveranul Pontif a făcut apel la pace, la dragoste, la credința în Dumnezeu și a recitat câteva versuri scrise de Eminescu.

18.11Papa Francisc se adresează mulțimii, salutând în limba română: Bună seara!

18.00 Elisabeta și soțul ei Ioan, alături de familia cu 28 de membri, i se adresează Papei: “Sunt Elisabeta și sunt alături de soțul meu, Ioan. Am venit dintr-un sătuc de la periferia județului Iași. Acolo, mica noastră comunitate catolică trăiește în armonie și respect cu membrii comunității ortodoxe. Nu am venit singuri, ci împreună cu toți cei 11 copii ai noștri. 7 dintre ei au ales să își întemeieze și ei familii, iar 4 au ales calea consacrării în slujba Domnului. Doi sunt preoți și două sunt surori. Unii dintre ei au venit de peste hotare pentru a fi aici din Belgia, din Italia sau de peste Prut, din Republica Moldova, și azi ne-am adunat cu toții precum odinioară, când în fiecare duminică dimineață luam drumul spre biserica dedicată sfântului nostru ocrotitor Anton de Padova. Îi mulțumim astăzi lui Dumnezeu pentru darul credinței pe care l-am primit și noi de la părinții și bunicii noștri”.

17.54 "Îmi doresc să mă pot realiza în țara mea fără să-mi caut împlinirea în alte colțuri ale lumii", i-a spus Papei, pe scena de la Palatul Culturii, un tânăr student la Informatică.

17.40 “Sfinte părinte, copiii, chiar de ziua lor, 1 iunie, vă înconjoară, tinerii vă spun prin cântarea și entuziasmul lor că vă iubesc și vă sunt recunoscători pentru mărturia vie de iubire pe care le-o oferiți. Bătrânii și bolnavii care v-au întâmpinat în catedrală se simt și ei mângâiați de prezența voastră și se bucură când le amintiți că fără ei tinerii noștri ar fi lipsiți de rădăcini și de speranță pentru viitor. Și familiile Diecezei noastre au dorit să vă întâlnească, multe dintre ele au văzut în această întâlnire o ocazie de a se întoarce din străinătate și pentru a vă mulțumi de grija pe care o purtați celor aflați departe de casa lor. Bine ați venit!”, a spus Episcopul Petru Gherghel. El i-a oferit apoi Suveranului Pontif o replică a icoanei Sfintei Feciore Maria cu pruncul Isus de la Cacica.

17.38La evenimentele publice ale Papei Francisc de la Iași participă 140.000-150.000 de pelerini, anunță Comitetul Interministerial pentru Securitate “Vizită Papa Francisc 2019".

17.37 Suveranul Pontif a ajuns în fața Palatului Culturii, unde pe scena special amenajată vor avea loc ceremoniile principale ale vizitei. S-a strigat momente îndelungate "Vivat Papa"

La coborârea din papamobil, Sfântul părinte a fost întâmpinat cu flori de patru copii orfani, îmbrăcați în costume populare și a mers până la scenă cu ei de mână, prin mulțimea adunată.

17.28 Ceremonia de la catedrală s-a încheiat, Suveranul Pontif merge cu papamobilul Duster la Palatul Culturii, fiind ovaționat și aplaudat: "Vivat Papa".

Sursa foto: Ziarul de Iași

17.22 "Vă mulțumesc mult celor care însoțiți bolnavii și vouă, celor bolnavi, că duceți împreună boala. Vă rog frumos să nu uitați să vă rugați și pentru mine”, le-a spus Papa celor prezenţi la catedrală.

17.08Papa Francisc a ajuns la Catedrala „Sfânta Maria, Regină”, unde trece printre oameni și binecuvântează bătrâni și bolnavi. De asemenea, Suveranul Pontif a sărutat pe frunte și a binecuvântat mai mulți copii bolnavi. După ce a dat mâna cu credincioșii, a urmat un moment de rugăciune al Suveranului Pontif. În catedrală s-au aflat aproximativ 800 de persoane.

17.04 Potrivit evaluării Comitetului Interministerial pentru Securitate "Vizită Papa Francisc 2019”, la evenimentele publice ale Sanctității Sale de la Iași și pe traseele de deplasare se află aproximativ 100.000 de pelerini.

16.43 Papa Francisc a ajuns la Episcopia Romano-Catolică după ce a străbatut centrul Iaşului.

Pe traseul dintre Aeroportul din Iași și Episcopia Catolică au fost mii de oameni, pe trotuare, care l-au salutat pe Papa Francisc.

16.20 Papa Francisc a ajuns pe aeroportul din Iași. Înainte de sosirea Suveranului Pontif, la Iași a avut loc o procesiune cu Icoana Maicii Domnului - Madona Neagră de la Cacica.

Papa a fost întâmpinat pe aeroport de Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, dar şi de primarul municipiului, Mihai Chirica. De acolo a plecat cu un autoturism Dacia Logan spre Catedrala "Sfânta Maria Regina", unde se va întâlni cu aproximativ 800 de bătrâni şi bolnavi.

16.01 Până acum au trecut prin filtrele de securitate peste 35.000 de pelerini. Alți 10.000 așteaptă să intre, potrivit publicației Ziarul de Iași.

15.20 O mare de umbrele acoperă mulţimea adunată în faţa Palatului Culturii.

14.00 La această oră, la Iași plouă torențial, cu grindină, iar mii de pelerini stau la rând să intre în zonele amenajate vizitei, scrie Ziarul de Iași. Organizatorii au pus la dispoziţia credincioşilor 30.000 pelerine de ploaie.

Papa Francisc și-ar putea începe mai devreme vizita programată la Iași. Potrivit programului actualizat de către Administrația Prezidențială, Suveranul Pontif va ajunge la Catedrala "Sfânta Maria Regină” la ora 17.00, inițial ora programată fiind 17.30.

Județul Iași se află sub cod portocaliu de ploi abundente și instabilitate atmosferică accentuată până duminică ora 06.00.

Papa Francisc va ajunge la Iași cu avionul, de la Târgu Mureș.

De la ora 17.00 este programată vizita la Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iași, iar de la ora 17.30 Papa va avea o întâlnire cu tinerii și cu familiile, la Palatul Culturii din Iași. La acest eveniment și-a anunțat prezența și premierul Viorica Dăncilă.

La Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", Suveranul Pontif va întâlni cu aproximativ 800 de bolnavi şi de persoane în vârstă, pe care îi va binecuvânta. Pentru acest moment a fost adusă special icoana făcătoare de minuni de la Cacica, cu o istorie de peste 200 de ani. Papa Francisc se va închina şi va primi o lumânare de la doi preoţi, simbolizând trecutul şi viitorul în slujirea bisericescă: un tânăr care urmează să fie hirotonit la finele acestei luni şi cel mai în vârstă preot din Dieceza de Iaşi, Anton Bişoc, care are 98 de ani şi peste 70 dintre ei a slujit ca preot, scrie Ziarul de Iași.

După această întrevedere, Papa Francisc se va deplasa cu papamobilul spre Piaţa Palatului Culturii pentru a participa la "Întâlnirea mariană cu tinerii şi familiile". De pe scena amplasată în Piaţa Palatului Culturii special pentru acest eveniment, Papa Francisc va susţine un discurs.

Papa va asculta povestea unei familii cu 11 copii plecați prin toate colțurile lumii

Pe scena din centru se vor afla Papa şi invitaţii săi, corul, tinerii şi bătrânii care vor face imaginea de ansamblu a sloganului "Să mergem împreună". Scena va contura profilul Palatului Culturii, ea fiind concepută special pentru vizita Papei de arhitectul ieşean Mihai Codreanu. Tot pe scenă, în fundalul din dreapta, pe mijloc, va fi amplasată o hartă a României în interiorul căreia se văd mai multe simboluri sugestive despre vizita Papei Francisc la Iaşi. În cealaltă parte a scenei, în stânga locului unde se va afla Papa Francisc, va fi corul, iar pe fundal va fi logoul vizitei sale în România - "Să mergem împreună".

Unul dintre elementele speciale ale evenimentului constă în mărturiile unui tânăr şi ale unei familii formate din trei generaţii, ai cărei membri trăiesc în România şi în alte patru ţări. O femeie din comuna ieşeană Şipote, mamă a 11 copii plecaţi fiecare în altă localitate sau colţ de lume, îi va povesti Papei Francisc, cu ocazia vizitei sale la Iaşi, despre ce înseamnă bucuriile unei familii numeroase, dar mai ales despre durerea despărţirii de cei dragi. Elisabeta şi Ioan Balan, din localitatea Iazul Vechi, comuna Şipote, au împreună 11 copii. După ani de zile în care fiecare dintre ei locuieşte în altă localitate sau colţ de lume, cei 11 se vor reîntâlni cu toţii la Iaşi. Familia Balan se va urca alături de 180 de persoane pe scena special amplasată în faţa Palatului Culturii cu prilejul vizitei la Iaşi a Papei Francisc.

Scena va fi decorată cu sute de jardiniere cu 750 flori albe: trandafiri, hortensii şi cale. Scena are 50 de metri lăţime şi o deschidere de 18 metri.

De asemenea, Papa Francisc va binecuvânta şi o bornă cu însemnele Camino de Santiago, bornă care marchează distanţa de 4.500 de kilometri de la Iaşi până la Santiago de Compostela, aceasta fiind amplasată în Piaţa Culturii, pentru a fi punctul de pornire a celor care vor să meargă în pelerinaj de la Iaşi spre localitatea din Spania, unde se află mormântul apostolului Iacob cel Mare.

Accesul pelerinilor în perimetrul întâlnirii cu Papa se va face prin şapte zone securizate

În preajma scenei amenajate special în faţa Palatului Culturii pentru vizita Papei Francisc sunt şapte sectoare în care se vor afla pelerinii. Au fost comandate 61.500 de bilete de acces în zona în care se va afla Papa Francisc, din care 50.500 pentru zonele 1 - 6 din faţa Palatului Culturii, 1.000 pentru zona VIP şi 10.000 pentru zona 7 de pe strada Anastasie Panu, unde accesul se face pe bază de rezervare online. Toţi cei care vor intra în aceste zone vor trece printr-un control de securitate specific.

La ora 16.00 se vor închide porţile de acces în perimetrul securizat. E important să se aibă în vedere că va fi nevoie de mai mult timp pentru a ajunge în zona întâlnirii cu Papa, deoarece se va circula mult mai greu până la Iaşi, dar şi în oraş.

Sursa foto: Ziarul de Iași