Saga votului uninominal la romani. Cine l-a propus, cine l-a sustinut si cum l-au calificat politicienii de-a lungul vremii

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Vineri, 14 decembrie 2012, 13:08 Alegeri 2012 | Alegeri Parlamentare


Sistemul de vot uninominal intr-un singur tur cu distributie proportionala a mandatelor a adus in Parlament 117 parlamentari in plus fata de legislatura trecuta si a readus in discutie introducerea votului uninominal pur. Sustinut de Traian Basescu in 2007 si respins vehement atunci de PSD si PNL, proiectul votului uninominal pur a fost luat din nou in calcul de PNL in 2010, pentru ca in mai 2012 Victor Ponta si Crin Antonescu sa sustina introducerea votului uninominal majoritar intr-un singur tur.

Istoria votului uninominal pur in dezbaterile partidelor politice

Traian Basescu
Foto: Presidency.ro
Introducerea votului uninominal la alegerile parlamentare a fost unul dintre cele mai importante subiecte dezbatute de-a lungul anului 2007. In acest an au fost aduse in discutie propunerile legislative pe tema schimbarii sistemului electoral depuse in Parlament de PSD, PNL si PC inca din 2002 (Vezi aici o sinteza a propunerilor celor trei partide), iar Traian Basescu avansa ideea unui vot uninominal pur in doua tururi.

Tot in 2007 a fost adus in discutie si proiectul propus de Asociatia Pro Democratia privind votul uninominal. Acesta prevedea un sistem de votare mixt, in care jumatate din parlamentari sunt alesi in mod direct, iar restul mandatelor sunt impartite la nivel regional, judetean sau local. Proiectul aducea ca noutate colegiul uninominal. Vezi aici pe larg despre acest proiect

Cristian Parvulescu
Foto: Agerpres
Asociatia Pro Democratia a invitat in repetate randuri partidele politice la discutii pe aceasta tema, iar rezultatul negocierilor a fost votul uninominal mixt prin compesare.

In iulie 2007, liderii PSD si-au nuantat pozitia fata de acest proiect. Mircea Geoana s-a declarat "suporterul modelului german, adica alegerea Senatului prin vot majoritar in doua tururi si a Camerei Deputatilor prin vot mixt. Victor Ponta se retrage din comisia electorala declarandu-se partizanul votului uninominal pur, iar Cristian Diaconescu ne informeaza ca e buna si varianta Pro Democratia, in lipsa de altceva", scria presa la acea vreme.

Dupa intensificarea "razboaielor intre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria", Traian Basescu a abandonat proiectul Pro Democratia, spunand ca acesta nu va duce la o schimbare semnificativa a clasei politice. Basescu a anuntat ca sustine introducerea votului uninominal majoritar in doua tururi de scrutin si a semnat decretul pentru organizarea unui referendum pe aceasta tema, referendum care a avut loc pe 25 noiembrie 2007, in aceeasi zi cu alegerile europarlamentare.

Calin Popescu Tariceanu
Foto: AGERPRES
Referendumul sustinut de Traian Basescu in 2007 a fost invalidat, pentru ca la urne au fost prezenti doar 26,45% dintre alegatori, in timp ce legea spunea ca referendumul din seria din care face parte uninominalul este validat numai daca la urne se prezinta jumatate plus unu din totalul electorilor.

Calin Popescu Tariceanu, prim-ministru in 2007, s-a declarat impotriva referendumului pentru votul uninominal. In paralel cu demersul presedintelui, Guvernul si-a asumat raspunderea - in octombrie 2007 - pentru proiectul propus de Asociatia Pro Democratia, iar Parlamentul a adoptat aceasta lege in aceeasi luna (Sursa). 

Pe scurt, uninominalul propus de Traian Basescu prevedea urmatoarele:
 • Pentru a fi declarat castigator, un candidat trebuie sa obtina o majoritate absoluta in primul tur de scrutin.
 • Daca nu obtine majoritatea absoluta, se organizeaza un al doilea tur intre primii doi clasati.
 • Castigator este cel care aduna cele mai multe voturi in urma celui de-al doilea tur.
 • Acest proiect introduce circumscriptiile electorale uninominale, adica cu un singur mandat de deputat sau senator.
Pe scurt, uninominalul propus de Pro Democratia si sustinut de Calin Popescu Tariceanu:
 • Este vorba despre un sistem uninominal cu compensare pe liste si care are ca pion principal un singur tur de scrutin
 • Jumatate dintre mandate se distribuie in mod direct la nivelul circumscriptiilor uninominale
 • Celelalte mandate se repartizeaza la nivelul circumscriptiei electorale
 • Obiectivul: asigurarea unei relatii proportionale intre suportul electoral de care beneficiaza un partid la nivel de circumscriptie si numarul de mandate care ii revin din circumscriptia respectiva
Pe 21 noiembrie 2007, Traian Basescu a contestat la Curtea Constitutionala legea asumata de Guvern si a anuntat ca refuza sa o promulge pana la decizia finala a CCR (Sursa).

Crin Antonescu
Foto: captura Antena 3
La acea vreme, Crin Antonescu spunea despre sistemul uninominal mixt ca "are avantajul unei formule echilibrate, care introduce si alegerea directa de catre cetateni, in vot uninominal, salvand in acelasi timp si criteriul reprezentativitatii, adica evitand situatia in care partide care iau 15-20% si, teoretic, chiar mai multe dintre voturile cetatenilor romani sa nu fie reprezentate in parlament" (Sursa).

In decembrie 2007, Curtea Constitutionala a admis contestatia presedintelui si a decis ca trei articole din Legea privind alegerile parlamentare, pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea, sunt neconstitutionale. Potrivit judecatorilor CCR, doua articole "instituie posibilitatea atribuirii unui mandat de parlamentar unor candidati nominalizati pe liste suplimentare fara ca acestia sa fi primit votul exprimat direct, nemijlocit de catre alegatori (Sursa).

Legea s-a reintors in Parlament unde in martie 2008 partidele politice, in special printr-o intelegere intre PNL si PSD, au schimbat legea introducand sistemul uninominal de vot intr-un singur tur cu distributie proportionala a mandatelor (Sursa).

Reactii politice dupa adoptarea Legii Uninominalului, in martie 2008

Anghel Stanciu
Foto: Agerpres
Anghel Stanciu, PSD
"Este o zi importanta in Parlament, pentru PSD si pentru mine, care, impreuna cu colegul Voicu, suntem artizanii acestui vot. Romania ar fi a cincea tara din UE ce nu mai are vot pe lista. Sistemul nu este perfect, dar ofera sanse egale tuturor. Toti sunteti pe primul loc la start, regret ca nu s-a gasit o solutie prin care sa fiti pe primul loc toti si la linia de sosire".


Bogdan Olteanu
Foto: Rompres
Bogdan Olteanu, PNL
"Sper sa nu se mai caute chitibusuri constitutionale acolo unde probabil nu sunt, sper ca presedintele sa promulge legea cat mai repede."

Cristian Radulescu
Foto: AGERPRES
Cristian Radulescu, PD-L
"PD-L vede acum plecat vaporul acestui sistem uninominal. Este un prim pas, vor mai fi, evident, niste modificari pe parcurs, oricum este foarte important ca proiectul a fost votat in acest moment. Mai devreme sau mai tarziu ajungeam aici. Sa trecem la aplicarea legii asa cum este cat mai curand".

Marton Arpad, UDMR
Foto: AGERPRES
Marton Arpad, UDMR
"UDMR  s-a abtinut de la vot pentru ca prin acest sistem nu isi alege poporul reprezentantii, ci niste sisteme matematice.  98% dintre romanii din strainatate raman fara drept de vot si ma refer aici la cei care nu lucreaza cu acte legale in strainatate si nu au acel tip de pasaport de cetatean roman cu domiciul in strainatate".


Dragos Dimitriu
Foto: Agerpres
Dragos Dumitriu, PC
"Vreau sa-mi felicit colegii pentru tenacitatea cu care au militat pentru o lege curata. Am remarcat ca legea a fost adoptata la 31 de ani de la marele cutremur din 1977. De atunci Ceausescu a innebunit. Sa fim foarte atenti pentru ca daca nu vom colabora toti riscam sa o luam intr-o directie la fel de periculoasa".

Discutiile despre uninominal au reinceput dupa alegerile parlamentare din 2008. Atunci sistemul uninominal mixt si-a aratat lacunele, fiind parlamentari care nu au intrat in Parlament desi luasera primul loc.
In 2010, PSD si UDMR pledau pentru trecerea la sistemul mixt (uninominal cu compensare pe lista de partid), in timp ce PNL sustinea uninominalul majoritar in doua tururi - sistemul propus de Basescu in 2008 si refuzat de liberali la acea vreme (Sursa).

Reactiile liderilor politici in 2010 referitor la uninominal (Sursa)

Cristian Radulescu, PDL
A criticat actualul sistem de vot, introdus la alegerile parlamentare din 2008, pe motiv ca "niciodata n-au fost atatea cheltuieli ca atunci, cand a proliferat fenomenul coruptibilitatii acceptate". "Partidele au perceptia ca sistemul actual nu este foarte grozav. Putem sa dam o sansa sistemului uninominal, sa vedem cum se slefuieste. Sunt si altii, o pondere destul de insemnata, care doresc intoarcerea la sistemul de liste".

Mihai Voicu
Foto: AGERPRES
Mihai Voicu, PNL
"Cred ca trebuie sa incercam sa avem o mai mare coerenta in utilizarea sistemelor electorale in Romania" (anterior acestei declaratii, PNL decisese la sedinta Delegatiei Permanente sa sustina modificarea Legii electorale in sensul introducerii votului uninominal majoritar in doua tururi pentru Parlament - n.red.). "S-ar putea sa fim nevoiti sa facem o alegere care sa nu aiba cale de mijloc, poate. Noi admitem la PNL ca nu vom modifica de capul nostru sistemul elecotral, si nici o majoritate nu e bine sa o faca, ci pe baza consensuala. Dar o dezbatere trebuie inceputa".

Marton Arpad, UDMR
A criticat sistemul de vot introdus in 2008, pe motiv ca "s-a deteriorat dezbaterea parlamentara" si ca "problema majora a acestei legi este ca are un sistem mixt cu o compensare inadecvata". "Este un sistem ruleta. Partidul nu poate concepe, si nici electoratul, asupra a ceea ce va intra in Parlament. Daca mergem pe sistemul mixt, atunci compensarea sa se faca pe lista. Sa existe o proportie de colegii uninominale, care sa fie luate ori prin sistemul majoritar, in doua tururi, si compensarea pe lista".

Adrian Nastase
Foto: Hotnews
Adrian Nastase, presedintele Consiliului National PSD in 2010
"Am constatat toti falimentul acestui sistem electoral". "Parlamentul s-a deprofesionalizat, au venit multi oameni lipsiti de experienta politica, au devenit masa de manevra. (...) Lista de compensare de care vorbea Marton Arpad este absolut esentiala. Ne indreptam mai curand spre un sistem mixt, care sa asigure prin acest mecanism de vot uninominal, dar compensat cu lista nationala (...) Nu ne putem intoarce la vot pe lista fara oprobiul opiniei publice. Varianta oarecum acceptata va fi acest sistem mixt, de vot compensatoriu pe lista."

Victor Ponta
Foto: Consiliul European
Victor Ponta, PSD
Sistemul in vigoare a permis "fauda multipla" si "a iesit mult mai rau decat propusese domnul Parvulescu", din cauza fraudelor de informare, de organizare si a fraudelor din Parlament. "Ce a spus domnul Nastase e cel mai important. Daca procesul electoral va fi doar o licitatie in care cine da mai multi bani castiga voturile, atunci vom ajunge la partid unic si parlament unic".

La inceputul anului 2012, HotNews.ro scria ca modificarea sistemului de vot si redesenarea colegiilor uninominale sunt printre marile provocari ale acestui an. "La nivel oficial, PDL si UNPR au sustinut votul uninominal pur, dar neoficial merg pe varianta sistemului mixt, adica revenirea partiala la liste. UDMR a insistat pe fata introducerea unui sistem mixt: jumatate vot uninominal, jumatate pe lista de partid. (...) Si PSD este direct interesat de sistemul mixt, chiar daca la nivel oficial a evitat sa se pronunte in acest sens, din cauza aliantei cu PNL. In timp ce liberalii resping din start votul mixt, pledand pentru un vot uninominal pur, Adrian Nastase si Victor Ponta pledau inca de acum un an pentru prima varianta", se arata in analiza HotNews.ro.

In aprilie 2012, cand PDL era inca la putere, democrat-liberalii au dezbatut in interiorul partidului avantajele si dezavantajele introducerii unui sistem uninominal pur, concluzia fiind ca PDL sustine mentinerea actualului sistem electoral, pentru ca exista riscul ca alegerea uninominala sa le diminueze sansele semnificativ, scria atunci HotNews.ro.
22 mai 2012: Legea votului uninominal majoritar intr-un singur tur a fost adoptata de Parlament

In 2012, dupa caderea guvernului Ungureanu, PSD a reluat tema introducerii votului uninominal pur, intr-un singur tur de scrutin. In 22 mai 2012, Parlamentul a adoptat - cu 180 de voturi "pentru", 30 de voturi "impotriva" si 26 de abtineri (deputatii UDMR) - proiectul de lege "Ponta-Antonescu" privind introducerea votului uninominal majoritar intr-un tur.

Conform proiectului initiat de liderii USL Victor Ponta si Crin Antonescu, ar fi fost declarati invingatori cei care ar fi reusit sa obtina cele mai multe voturi in colegiile in care candidau. Totodata proiectul de lege majora numarul de parlamentari cu maximum 10 prin introducerea unui amendament conform caruia in judetele unde exista comunitati minoritare cu reprezentare mai mare de 7%, minoritatea respectiva sa primeasca un mandat de parlamentar in plus.

Proiectul elimina si pragul electoral de 5%, fapt care le-ar fi permis candidatilor independenti sa intre in Parlament pe baza voturilor obtinute si sa nu depinda de un partid. "De aceasta modificare este direct avantajat UNPR care la nivel national nu ar fi reusit sa treaca pragul electoral", scria HotNews.ro.

"Legea Ponta-Antonescu" a fost criticata de reprezentantii societatii civile. Aproximativ 50 de reprezentanti ai unor ONG-uri au cerut respingerea proiectului USL. Printre cei care au participat la protestul impotriva legii Ponta-Antonescu s-au numarat reprezenanti ai Asociatiei Pro Democratia, APADOR CH, ActiveWatch, Agentia de Monitorizare a Presei si Centrul pentru Jurnalism Independent.

Reactiile liderilor politici

Crin Antonescu
Foto: Agerpres
Crin Antonescu, presedintele PNL:
Votul uninominal pur "ofera sansa unei majoritati solide in viitor si este practicat de tari cu democratie veche si eficienta precum Marea Britanie". "In legatura cu acest proiect pe care l-am initiat impreuna cu dl deputat Victor Ponta exista deja o discutie publica destul de incinsa (...) Este o formula de vot practicata de Marea Britanie de foarte multa vreme, fara ca cineva sa puna vreodata la indoiala soliditatea si eficienta democratiei parlamentare britanice".


Mircea Toader
Foto: Agerpres
Mircea Toader, PDL:
"PDL va vota proiectul de lege privind votul uninominal majoritar intr-un singur tur de scrutin daca se accepta introducerea pragului electoral de 5% si reducerea numarului de parlamentari la 300. Daca aceste amendamente sunt introduse noi vom vota proiectul de lege cu toate problemele lui".
 


Kelemen Hunor
Foto: Agerpres
Kelemen Hunor, UDMR:
"Functiona foarte bine acel vot pe lista care pana in 2008 a asigurat o reprezentare parlamentara in Romania. Dintr-o demagogie intinsa pana la limita ati schimbat acest sistem parlamentar si ati adoptat un sistem mai prost, mai putin functional decat era pana in 2008. Acum propuneti un sistem care va fi si mai prost si mai rau ca toate."


Varujan Pambuccian
Foto: AGERPRES
Varujan Pambuccian, minoritati nationale:
"De data asta o sa votam proiectul asta de lege pentru ca este foarte bine sa ducem lucrurile pana la ultima lor consecinta, ca dupa aceea sa intelegem ca poate ar trebui sa regandim sistemul, sa cautam o cale echilibrata in care puterile din stat sa se poata amenda in mod real unele pe celelalte, in care partidele sa devina institutii puternice, in care politica sa devina o chestiune facuta cu mult profesionalism".
Pe 31 mai, PDL a contestat legea la Curtea Constitutionala legea privind votul uninominal (Sursa).

Pe 27 iunie, Curtea Constitutionala a admis in unanimitate contestatia PDL si a decis legea votului uninominal pur neconstitutionala. (Sursa) In aceeasi zi, Curtea Constitutionala a decis si ca presedintele reprezinta tara la Consiliul European si ca modificarea Legii Educatiei Nationale care facilita desfiintarea universitatilor private de catre fondatori si trecerea patrimoniului in mainile acestora este neconstitutionala.

Doi lideri marcanti ai PSD au atacat imediat Curtea Constitutionala. Primul a fost Victor Ponta, care i-a acuzat pe judecatorii CCR ca indeplinesc ordinele lui Basescu. Al doilea a fost ministrul Justitiei, Titus Corlatean, care a declarat la Romania TV ca Augustin Zegrean si Iulia Motoc, judecatori la CCR, ar fi incompatibili (Sursa).

Pe 1 iulie, Victor Ponta declara la Antena 3 ca decizia CCR pe uninominal este "de neinteles". "O prostie mai mare din partea PDL nu cred ca au facut pana acum. Principalul partid de opozitie nu va fi PDL, va fi PP-DD", sustinea prim-ministrul (Sursa).

A doua zi, senatorul PSD Ilie Sirbu a depus la Biroul Permanent al Senatului o cerere din partea senatorilor USL pentru organizarea unei sesiuni extraordinare in perioada 3-6 iulie. Surse parlamentare au declarat pentru Hotnews.ro ca liderii USL intentionau sa propuna o noua legea a votului uninominal si chiar sa amane alegerile parlamentare (Sursa).

9 decembrie 2012 - Alegeri parlamentare: USL obtine o victorie zdrobitoare, ARD obtine un singur mandat de parlamentar cu majoritatea voturilor, iar UDMR a fost la limita sa nu treaca de pragul de 5%

Alegerile din 9 decembrie aduc in Parlament in legislatura 2012-2016 un numar de 588 de parlamentari, cu 117 parlamentari mai mult decat in legislatura trecuta. USL a obtinut o victorie zdrobitoare impotriva ARD si PPDD la alegerile parlamentare in aproape toate judetele din tara, ARD nu a castigat nici un colegiu, iar Eugen Tomac este singurul candidat ARD care a obtinut mandatul de parlamentar fara sa astepte redistribuirea.

UDMR a obtinut cel mai slab scor din istoria Uniunii, la limita ratarii Parlamentului, iar liderii PDL, inclusiv presedintele Vasile Blaga, au intrat in Parlament prin redistribuire.

In urma rezultatului care a dus la majorarea numarului de parlamentari, prim-ministrul Victor Ponta a declarat in repetate randuri ca "CCR nu ne-a lasat sa micsoram numarul de parlamentari". Joi, 13 decembrie, premierul a declarat la Bruxelles ca "am votat o lege care trimitea in Parlament doar pe cei care au castigat colegiile. CCR nu ne-a lasat. Este obligatoriu sa reducem numarul de parlamentari, de asta m-a speriat comunicatul CCR, daca nu sunt fix 300 nu ne lasa?"

Ponta a facut referire la comunicatul Curtii Constitutionale din aceeasi zi, in care judecatorii CCR au amintit argumentele pentru care, in luna iunie, au declarat neconstitutionala legea uninominalului pur. Legea sustinuta de Ponta si Antonescu prevedea majorarea numarului de parlamentari cu aproximativ 10, iar Curtea a argumentat ca acest lucru este contrar vointei exprimate de popor la referendumul din 2009, cand majoritatea a votat pentru reducerea numarului de parlamentari la 300.

Joi, prim-ministrul Victor Ponta a declarat urmatoarele:

"In sesiunea februarie - iunie trebuie facut un forum parlamentar, cu specialisti, care sa vina cu o propunere, iar in cazul legii electorale, e clar ca trebuie sa renuntam la legea actuala, si sper sa ne lase CCR, si atunci trebuie sa renuntam de acum si sa adoptam unul dintre cele trei sisteme: lista, foarte hulita, ori facem uninominal pur, majoritar, dar acolo PDL nu va accepta, ori facem sistemul mixt cu jumatate colegii, jumatate pe lista.

Si in sistemul mixt german se dubleaza colegii, cu opt, ultima data, daca nu ma insel. E clar ca in primavara trebuie sa decidem care e sistemul, cel actual s-a dovedit un esec, nimeni nu s-a asteptat sa ajungem la situatia din 2012, cand ne-am dat seama ce se intampla. Nu ne-a lasat CCR.  Nu pretind ca au stiut ce o sa se intample, dar ei nu ne-au lasat sa micsoram numarul de parlamentari".

Traseul Legii nr. 35/2008 in Parlament

Proiectul de lege pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului a fost inregistrat la Senat in august 2007 avandu-i ca initatori, printre altii, pe Victor Ponta, Valeriu Zgonea (PSD), Mihai Voicu (PNL), Adrian Valentin Iliescu (PDL) si Sergiu Andon (PC). In decembrie 2007 proiectul a fost adoptat de Senat, in martie 2008 a fost adoptat de Camera Deputatilor si tot in martie a fost promulgat de presedintele Traian Basescu. Vezi aici Traseul proiectului legislativ in Parlament pana la transformarea lui in Legea nr. 35/2008  si citeste aici modificarile care au fost aduse in timp acestei legi.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8380 vizualizari

 • +10 (12 voturi)    
  Alegeri... (Vineri, 14 decembrie 2012, 13:59)

  predel [utilizator]

  ...mergand pe aceeasi linie a rationamentului CCR ar trebui ca alegerile sa nu fie validate, pentru ca au fost desfasurate in baza unei legi ce contravine referendumului din 2008.
 • +12 (12 voturi)    
  Mda (Vineri, 14 decembrie 2012, 14:59)

  electron [utilizator]

  De ce a aparut nevoia de uninominal, pentur ca pe liste in capul listei erau tot timpul aceleasi fete obosite de care ne-am saturat sa le vedem cum devin mai grase si mai tupeiset o data cu fiecare mandat. Am zis ca bagam uninominalul si gata le-o dam in barba si nu ii mai votam. Si da uninominalul le da un pic de fiori "bosilor" din partide si fiecare isi cauta un loc caldut inainte de aleger nu care cumva sa nu intre (vezi Antonescu).
  Bun si unde este eroarea? Eroarea este ca cei care voteaza sunt romani, probabil ca intr-o alta tara civilizata sistemul chiar ar functiona, la noi cand romanul are de alea intre Voiculescu si un anonim il voteaza pe Voiculescu, are de ales intru unu cercetat penal dar din partidul care trebuie il voteaza pe ala in loc sa il voteze pe cel din partdul "rau" dar care macar nu il paste puscaria. Si uite asa avem in parlament persoane condamndate cu suspendare, persoane urmarite penal , persoane cu eticheta colaborator al securitatii.
  Deci puteti sa teoritezati cat vreti ca nu neaparat sistemul ii de vina, de vina sunt aia care pun stampila
  • +2 (8 voturi)    
   tot votul pe liste este mai bun (Vineri, 14 decembrie 2012, 17:28)

   tolok [anonim] i-a raspuns lui electron

   Uninominalul le da putere mare baronilor si baroneilor locali, primarilor, retelelor locale - inclusiv interlopi - care mobilizeaza votul si pe deasupra risipeste multi bani pe campanii insipide locale. Uninominalul pur este si mai aberant. USL ar fi avut 95% din locurile din parlament la aceste alegeri daca CCR n-ar fi respins uninominalul pur.
   Romania nu e tara de facut experimente democratice cu ea. De moment in Europa cel mai bine functioneaza votul pe liste si la asta ar fi trebuit sa ramanem.
   • -1 (1 vot)    
    Asta face si votul pe liste (Sâmbătă, 15 decembrie 2012, 9:47)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui tolok

    Cand te duci la vot, daca e uninominal pur, poti da vina doar pe propria prostie daca votezi cu un baron local. Daca se voteaza pe liste insa, si mai ales pe sistemul actual, care e o amestecatura de liste si uninominal, ai doua efecte nedorite: pe de-o parte, la redistribuire sefii de partide, fara sa dea socoteala in fata nimanui, pot impinge in fata oameni care de fapt n-au ce cauta in parlament - vezi cazul lu' Crin Antonescu, care a intrat in parlament de pe pozitia a treia, in legislatura ce tocmai s-a terminat, si doi, nu exista nici o posibilitate de control asupra parlamentarilor de catre cei pe care se presupune ca-i reprezinta. Daca un parlamentar ajunge in parlament cu peste 50% din voturile din circumscriptia sa, se poate si e corect si justificat sa poata fi scos din parlament cu voturile a 50% plus unu din voturile acelorasi alegatori, la fel cum presedintele poate fi demis prin referendum. Daca un parlamentar ajunge in parlament numit direct de catre seful partidului, de pe pozitia a doua sau a treia, cine tre' sa voteze ca sa-l demita? Si in plus, el pe cine reprezinta?
    • +1 (1 vot)    
     ARD asa a intrat acum in parlament! (Sâmbătă, 15 decembrie 2012, 16:47)

     gazania [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

     Daca s-ar elimina redistribuirea cred ca ARD nu avea nici un parlamentar, din pacate.
 • -1 (3 voturi)    
  exista o inadvertenta (Vineri, 14 decembrie 2012, 17:28)

  rollotoma [utilizator]

  Chiar si din materialele la care face referire prezentul articol rezulta ca sistemul de vot actual nu a fost propus de Pro Democratia. Pro Democratia a propus un sistem in care jumatate din membrii Parlamentului sunt alesi in colegii uninominale, cel care ia cele mai multe voturi castigand mandatul, restul mandatelor fiind alocate in functie de repartizarea facuta in regiunea de dezvoltare din care face parte. Motivul pentru care Hotnews a ales sa insereze sintagma "uninominalul propus de Pro Democratia si sustinut de Calin Popescu Tariceanu" imi scapa.
 • +5 (5 voturi)    
  intrebare pt d-na Pantazi (Vineri, 14 decembrie 2012, 17:34)

  nellino [utilizator]

  chiar nu a comentat aproape nimeni pe acest subiect?
  dupa patru zile in care s-a demonizat incontinuu pe forumul Hotnews uninominalul ca fiind o unealta a Rusiei pentru a prelua controlul asupra Parlamentului, chiar nu mai carteste nimeni?

  eu va multumesc pentru ca ati aratat ca in mocirla legii electorale, a parlamentului mono- sau bi-cameral, a celor 300 sau 588 de parlamentari, am reusit sa ne bagam cu totii: 1 Presedinte, 4 Guverne, 470 de parlamentari si 18 milioane de gura casca.
 • +8 (8 voturi)    
  Dupa douăzeci (și doi) de ani (Vineri, 14 decembrie 2012, 18:14)

  Fisherman [utilizator]

  S-au scurs două decenii de la revolta din Decembrie 1989 și statul România încă nu are un set coerent de legi normale. În schimb are un set coerent și închegat de infractori cu imunitate.
  Nici Constituția, nici Legea Electorală și nici Legile care trebuie sa susțină independența Justiției nu au ajuns la formele care pot da impulsul spre eliberarea din sfera de influență a sistemului clepto-oligarhic.
  Instituțiile statului de drept continuă să fie niște biete palisade ”blindate” cu lut și asediate ziua în amiaza mare precum și (mai ales) noaptea de către cei care știu ce numar de telefon are Judecătorul care trebuie să pronunțe o decizie în dosarul infracorului Cutărescu.
  Exista modele matematice care descriu cu maximă acuratețe cum ar trebui să decurgă un proces electoral echitabil.
  Există sisteme de vot care reduc nivelul fraudării până la nivelul conștiinței individuale (mai clar, este vorba despre un sistem în care baronul nesătul trebuie să intre efectiv în casa fiecărui elector pentru a se convinge cu ochii lui că plicul cu votul este inchis și trimis în forma fraudată; în câte case își poate trimite baronul, în cele șaisprezece ore de vot, haidamacii ?).
  Și totuși, în țara care se laudă cu serii după serii de olimpici internaționali la matematică, nimeni nu este capabil să surclaseze Teorema Șobolanului Rozaliu: ”-Un popor care nu se respectă merită să fie mințit cu nerușinare și exploatat la sânge !”
  Care trebuie să fie atitudinea unui individ care se respectă, acea atitudine care să intimideze pe acei bully care abia așteaptă să depisteze semnele ”complexului de inferioritate” pentru a-și însuși profitul nemeritat ?
  Care trebuie să fie atitudinea celui care l-a surprins pe hoțul strecurat la miezul nopții în căminul său, acolu unde Constituția declară că oricine este stăpânul suprem ?
  Această lege Electorală este ca o casă cu ușile și ferestrele larg deschise, la orice oră, avân și un anunț atârnat la intrare:
  -Intrați și furați tot !
 • +4 (6 voturi)    
  MAXIMUM DOUA MANDATE (Vineri, 14 decembrie 2012, 20:40)

  dincannes [utilizator]

  300 de parlamentari si o singurà camerà, este deja decis, prin referendum, trebuie legiferat.
  Pentru desemnarea acestor 300, trebuie impàcati cit mai multi oameni.
  - O parte sà fie votati nominal, din niste liste ale partidelor (nu toatà lista).
  - O altà parte sà fie votati uninominal pur, in douà tururi, fàrà influenta partidelor.
  - O altà parte sà fie trasà la sorti, din niste liste de jurati, fàrà de partid.
  - Minoritàtile nu trebuie sà fie privilegiate.
  • +1 (1 vot)    
   Ar trebui legiferat . (Sâmbătă, 15 decembrie 2012, 9:45)

   banateanul. [utilizator] i-a raspuns lui dincannes

   dar acesti banditi care nu pot trai fara o IMUNITATE, nor sa fie de acord in veci ! Fosta lozinca **Ultima solutie inca o REVOLUTIE ** ar fii timpul sal punem in aplicatie !
 • +1 (1 vot)    
  Atata timp (Sâmbătă, 15 decembrie 2012, 10:54)

  Gabi M [utilizator]

  cat acest popor(alegatorii) nu are o minima constiinta civica cred ca orice sistem de vot va fi influentat de primari,retele de interese economice,de mituire si furt de voturi.Dar neaparat trebuie sa fie numai 300 de parlamentari si parlament unicameral.
 • +1 (3 voturi)    
  sistemul din SUA nu este cumva mai bun ?! (Sâmbătă, 15 decembrie 2012, 12:33)

  PSD-erbedeul [utilizator]

  sistemul electoral din SUA nu este cumva mai bun ?!
  Mi se pare ca acolo se ai poate evita ocul ioritic ”s-a-ntalnit HOTUL cu PROSTUL ”
  • -1 (1 vot)    
   Evident ca este mai bun, cand votezi acolo ! (Duminică, 16 decembrie 2012, 11:37)

   MiticaPalarierul [utilizator] i-a raspuns lui PSD-erbedeul

   Well ... este evident ca sistemul american de vot este mai bun, mai ales cand votezi acolo !

   Dupa performantele recente ale pedeleprelor si dupa performantele mai putin recente ale uslamistilor, romanii votează acţiunea ... bâşti !

   Fuga in America pare cea mai bună soluţie.

   "Patria şi Dreptul Meu!"
   .


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by