USL se pregateste sa treaca prin Parlament o noua lege a votului uninominal. Surse parlamentare au declarat pentru Hotnews.ro ca liderii USL intentioneaza sa propuna o noua legea a votului uninominal si chiar sa amane alegerile parlamentare. De altfel, reprezentantii Puterii au depus luni la Senat o cerere pentru organizarea unei sesiuni extraordinare in perioada 3-6 iulie si au declarat public ca vor sa discute legea votului uninominal. Introducerea votului uninominal la alegerile parlamentare este o miza foarte mare pentru USL pentru ca un astfel de sistem de vot ar dezavantaja PDL care ar risca sa nu depaseasca pragul de 10%.

Surse parlamentare au declarat pentru Hotnews.ro ca liderii USL intentioneaza sa propuna o noua lege a votului uninominal si sunt dispusi chiar sa amane alegerile parlamentare pentru a rezolva aceastaproblema. "Daca in motivarea Curtii se va regasi prevederile comisiei de la Venetia conform careia legea nu poate fi schimbata cu sase luni inaintea alegerilor, Constitutia ne permite si putem amana data alegerilor parlamentare", au explicat sursele citate.

Potrivit articolul 63, alineatul 2 din Constitutie, alegerile pentru Camera Deputatilor si pentru Senat se desfasoara in cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.

In urma deciziei CCR de respingere a votului uninominal si in lipsa unei noi legi, alegerile parlamentare din toamna trebuie sa se desfasoare pe sistemul din 2008 care prevede votul mixt, proportional. Sursele citate sustin a sistemul actual avantajeaza PDL si partidul lui Dan Diaconescu, care, conform simularilor facute de social democrati, ar obtine un procent de 10% la alegerile parlamentare.

De altfel Adriean Videanu a recunoscut public ca adoptarea votului uninominal pur propus de USL ar fi "spulberat" PDL. Videanu a declarat pentru site-ul Gandul.info ca simularile PDL pe legea votului uninominal aratau ca la parlamentare PDL nu depasea pragul de 10%.

Senatorul Ilie Sirbu a depus luni la Biroul Permanent al Senatului o cerere din partea senatorilor USL pentru organizarea unei sesiuni extraordinare in perioada 3-6 iulie. Motivul oficial invocat in cerere este discutarea proiectelor de legi nefinalizate, dar si legea votului uninominal.

Biroul Permanent al Senatului a aprobat propunerea USL ca sesiunea extraordinara a Senatului sa se desfasoare marti, de la ora 16:00. Vicepresedintele Senatului, Ioan Chelaru, a declarat ca daca pana la sedinta de plen motivarea Curtii Constitutionale cu privire la Legea uninominalului va fi publicata in Monitorul Oficial, atunci proiectul va fi inclus pe ordinea de zi a sedintei.

Victor Ponta a declarat la sedinta grupurilor parlamentare ale PSD si PNL ca trebuie sa fie pregatiti pentru decizia motivata a Curtii Constitutionale privind legea votului uninominal pentru a vedea ce este de indreptat la acest act normativ.

"Avem acum sesiune extraordinara. Asteptam motivarea Curtii. Cred ca e un lucru foarte rau ca oamenii - vorbesc de romani - sa nu stie cum voteaza. Si-au votat primarii, si-au votat presedintii de Consilii Judetene prin vot uninominal, vor sa-si voteze si parlamentarii prin vot uninominal. Asteptam decizia motivata a Curtii ca sa putem sa vedem ce avem de indreptat", a declarat Ponta, la finalul sedintei cu grupurile parlamentare PSD si PNL.

Totodata, senatorul PSD, Ioan Chelaru a declarat pentru Hotnews.ro ca exista doua posibilitati: inlocuirea textelor declarate neconstitutionale, dar si posibilitatea promovarii unui proiect nou.

Miron Mitrea: "Legea votului uninominal ar putea intra in dezbaterea sesiunii extraordinare a Parlamentului, probabil vineri, in cazul in care Curtea Constitutionala va publica motivarea respingerii proiectului. Asteptam si noi de la Curtea Constitutionala (...) sa vedem care sunt motivele pentru care au declarat legea neconstitutionala. Banuiesc ca nu votul uninominal pur, pentru ca in Anglia functioneaza de vreo 250 de ani si cred ca Anglia este destul de democratica Votul in sine nu este neconstitutional. Numai daca fac un abuz, care nu cred ca este posibil".

Pe 27 iunie Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a admis contestatia PDL si a decis ca Legea votului uninominal pur este neconstitutionala in intregime. Decizia CCR a fost luata cu unanimitate de voturi.

Camera Deputatilor adoptase in 22 mai proiectul de lege privind introducerea votului uninominal majoritar intr-un tur. Legea a fost adoptata cu 180 de voturi pentru, 30 de voturi impotriva si 26 de abtineri (deputatii UDMR).

Proiectul respins de Curtea Constitutionala prevedea ca alegerile parlamentare sa se desfasoare in sistem uninominal majoritar intr-un singur tur, astfel incat sunt declarati invingatori cei care reusesc sa obtina cele mai multe voturi in colegiile in care candideaza.

Totodata, legea declarata neconstitutionala majoreaza numarul de parlamentari cu maxim 10 prin introducerea unui amendament care prevede ca in judetele unde exista comunitati minoritare cu reprezentare mai mare de 7%, minoritatea respectiva sa primesca un mandat de parlamentar in plus. Proiectul de lege a fost initiat de liderii USL Victor Ponta si Crin Antonescu.