Primii pasi pentru votul uninominal anunta vesel un articol din Evenimentul Zilei. Mai precis, Asociatia Pro Democratia a reusit sa-i adune in jurul unei mese pe reprezentantii a trei partide (PSD, PD si PNL) pentru a-i convinge sa discute macar despre introducerea votului uninominal.

Stiu, e o scena exemplara din comedia absurda care se joaca de ani de zile pe scena noastra politica. Vorbim aici de oameni care au discutat deja ore intregi despre votul uninominal. Ore intregi de tocsouri, interviuri si conferinte de presa. Intre ei n-au ajuns inca sa discute; se pare ca e un exercitiu dificil, risca sa esueze in fapte. Insa riscul e destul de mic.

Nu vreau sa para ca ironizez initiativa APD, din contra mi se pare o initiativa cat se poate de necesara si de bine intentionata, si as zice chiar realista, tinand cont de circumstante. Insa n-am sperante prea mari.

De exemplu primii pasi care s-au facut astazi reprezinta consensul reprezentantilor celor trei partide asupra a doua principii pe care se va construi noua lege: “circumscriptia uninominala si repartizarea proportionala a mandatelor”.

Perfect. Singura problema este ca nu vad cum s-ar putea vorbi de vot uninominal fara astfel de circumscriptii. Adica nu vad ce castig in directia intelegerii reprezinta formularea acestui principiu pentru niste partide care spun ca sustin introducerea votului uninominal.

E ca si cum partidele ar fi ajuns la un acord de principiu asupra faptului ca noua lege electorala trebuie sa prevada ca se fac alegeri. Ce-i drept, este si asta un lucru bun; poate ca este intradevar un pas inainte. Asta pentru ca, la modul in care a fost si este tratata toata chestiunea, nu m-as fi mirat sa aflu ca exista partide care sustin votul uninominal fara circumscriptii uninominale.

Nu m-as fi mirat de vreme ce vad sustinuta sustinuta ca principiu repartizarea proportionala a mandatelor. Nu intru aici in discutie asupra avantajelor/dezavantajelor proportionalitatii. Insa este un principiu incompatibil cu votul uninominal (definit ca alegeri in care fiecare circumscriptie alege un singur demnitar), care este dispropotionat prin definitie.

Proportionalitatea repartizarii mandatelor este un principiu dupa care se ghideaza sistemul in vigoare; este un principiu care poate fi respectat si intr-un sistem mixt; insa nu poate fi respectat de un sistem uninominal.

Dupa ce au reusit sa ajunga la un consens exceptional asupra acestor doua sublime principii, reprezentantii partidelor au cerut un time-out, probabil pe motiv de extenuare. Prea multe compromisuri si negocieri de detaliu pentru o singura zi. Pana la urmatoarea intalnire vor trece aproximativ zece zile, si atunci, zice-se, vor reveni cu un mandat politic de la partid pentru textul de lege.

Nu e clar ce fel de mandat aveau astazi, daca aveau vreunul. Comunicatul APD spune ca, in felul acesta, proiectul ar putea fi asumat de acea Comisie speciala si intra in dezbaterea Senatului inainte de vacanta de Pasti. Eu, unul, ma tem sa nu cumva sa intre in dezbatere inainte de pastile cailor.

Asta pentru ca vad ce se intampla cu referendumul cerut de presedinte pe aceeasi tema, referendum pe care mai multe partide s-au grabit sa-l declare inutil; referendum pe care seful Camerei Deputatilor suspecteaza ca presedintele il va declansa odata cu alegerile europene, adica in octombrie.

Ceea ce ma face pe mine sa suspectez ca dl Olteanu (participant la intrunirea APD pomenita mai sus), nu crede sau poate chiar nu doreste ca un nou sistem de vot sa fie adoptat pana atunci. Intre timp, insa, parlamentul trebui sa dea avizul sau consultativ. N-a reusit sa faca asta, timp de o luna. Prima versiune a cazut la vot.

Urmatoarea n-a mai fost votata, a fost trimisa la Comisiile juridice pentru un punct de vedere. Iar comisiile, in infinita lor intelepciune, au raspuns, ca legendarul Harun al Rasid, ca toata lumea are dreptate:

“au adoptat o hotarare din care rezulta ca organizarea unui referendum este oportuna si necesara, iar din a doua hotarare, ca nu este oportuna si necesara”. [Romania Libera]

Iar toata lumea din Biroul Permanent (ma rog, aproape toata lumea) a hotarat oportun si necesar sa le retrimita proiectul de hotarare, pe motiv ca punctul de vedere astfel exprimat “nu este foarte clar”. Sigur ca nu e clar, e dublu. Si e foarte posibil ca saptamana viitoare cele doua comisii, ascultand cuminti apelul sefilor parlamentari, sa si-l schimbe cu 180 de grade.

Comenteaza acest articol pe blogul lui Doc