Forțele ruse și ucrainene au dus lupte aprige în jurul orașului Avdiivka din estul Ucrainei, după ce Moscova a lansat săptămâna aceasta una dintre cele mai mari ofensive militare din ultimele luni. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că forțele ucrainene își mențin pozițiile în a treia zi de luptă, dar oficialii locali au declarat că atacurile rusești au fost necruțătoare.

Soldați ruși în regiunea HersonFoto: Pavel Lisitsyn / Sputnik / Profimedia

SINTEZA ZILEI

  • Zelenski a vizitat Odesa împreună cu Rutte: „Vom reconstrui cu siguranţă tot ceea ce Rusia a distrus” / Acord cu R. Moldova/ Președintele Volodimir Zelenski și premierul olandez Mark Rutte s-au întâlnit la Odesa și au discutat despre livrarea de rachete Patriot olandeze către Ucraina
  • Vladimir Putin a declarat vineri că Republica Moldova „îşi pierde identitatea” din cauza politicilor promovate de actuala conducere, afirmând, printre altele, că „elitele acestei ţări în general cred că nu sunt moldoveni, se numesc români”.
  • Coreea de Nord a livrat "peste o mie de containere" de echipamente militare și muniții Rusiei în ultimele săptămâni, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Casei Albe, asigurând că aceste echipamente vor fi folosite în Ucraina, potrivit AFP.
  • Politico: Piloții ucraineni sunt așteptați să înceapă săptămâna viitoare antrenamentele pentru F-16 în SUA
  • Josep Borrell, cel mai înalt diplomat al UE aflat în vizită oficială la Beijing, a cerut Chinei să sprijine formula de pace din Ucraina și să își folosească influența asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului.
  • Trei avocați care lucrează pentru opozantul încarcerat Alexeï Navalnîi au fost percheziționați vineri de serviciile de securitate ruse, iar unul dintre ei a fost reținut, a anunțat echipa sa
  • Seismologi din țările scandinave și baltice au anunțat că au detectat duminică unde de șoc atribuite unei explozii la gazoductul Balticconnector înainte ca presiunea acestuia să scadă brusc, dar că datele nu sunt suficient de puternice pentru a stabili dacă au fost folosiți explozibili.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 597, LIVETEXT:

00:08Zelenski a vizitat Odesa împreună cu Rutte: „Vom reconstrui cu siguranţă tot ceea ce Rusia a distrus” / Acord cu R. Moldova

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, vineri, într-un nou discurs, că Ucraina va reconstrui cu siguranţă tot ce a distrus Rusia. Alături de premierul Ţărilor de Jos, Mark Rutte, Zelenski a fost la Odesa, unde a fost informat cu privire la situaţia din regiune şi la eforturile de reconstrucţie, potrivit News.ro.

23:28Politico: Piloții ucraineni sunt așteptați să înceapă săptămâna viitoare antrenamentele pentru F-16 în SUA

Piloții ucraineni sunt așteptați să înceapă antrenamentul pe avioane de luptă F-16 la o bază aeriană din Tuscon, Arizona, în cursul săptămânii viitoare, a relatat Politico, citând patru oficiali americani.

22:44Președintele Volodimir Zelenski și premierul olandez Mark Rutte s-au întâlnit la Odesa și au discutat despre livrarea de rachete Patriot olandeze către Ucraina, a anunțat biroul președintelui la 13 octombrie.

"Suntem conștienți de faptul că, odată cu apropierea iernii, Rusia va dori să provoace cât mai multe daune Ucrainei. Prin urmare, Olanda va trimite rachete Patriot suplimentare Ucrainei", a declarat Rutte.

Coreea de Nord a livrat "peste o mie de containere" de echipamente militare și muniții Rusiei

22:02Borrell cere Chinei să susțină formula de pace din Ucraina

Josep Borrell, cel mai înalt diplomat al UE aflat în vizită oficială la Beijing, a cerut Chinei să sprijine formula de pace din Ucraina și să își folosească influența asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului.

„Acest război trebuie să se termine. Și pentru a termina războiul, trebuie să existe negocieri pentru pace”, a declarat Borrell la o conferință de presă comună cu ministrul chinez de externe Wang Yi.

„Cea mai bună modalitate de a duce aceste negocieri (mai departe) este formula de pace din Ucraina - și contăm pe China pentru a susține acest lucru”, a spus el, potrivit Kyiv Independent.

21:10Membrii CIO din Rusia nu au legături cu armata şi nu susţin războiul din Ucraina, spune Thomas Bach

Foştii campioni olimpici Elena Isinbayeva şi Şamil Tarpişev - cei doi membri ruşi ai Comitetului Internaţional Olimpic - nu au legături contractuale cu armata ţării şi nu au susţinut invadarea Ucrainei, a declarat vineri preşedintele CIO, Thomas Bach, potrivit Reuters.

Bach a vorbit la o zi după ce comitetul executiv al CIO a suspendat Comitetul Olimpic Rus pentru că a recunoscut organizaţiile regionale din patru teritorii anexate de la Ucraina.

Întrebat de ce membrii CIO din Rusia nu au fost şi ei suspendaţi, Bach a spus că o anchetă internă de etică nu a arătat niciun motiv pentru a face acest lucru, citează News.ro.

20:16Coreea de Nord a livrat "peste o mie de containere" de echipamente militare și muniții Rusiei în ultimele săptămâni, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Casei Albe, asigurând că aceste echipamente vor fi folosite în Ucraina, potrivit AFP.

El a precizat că, în schimb, Coreea de Nord încearcă de asemenea să obțină echipamente militare rusești, în special rachete și vehicule blindate.

20:02 Rusia: Avocatul lui Navalnîi a fost reținut, alte persoane au fost percheziționate

Trei avocați care lucrează pentru opozantul încarcerat Alexeï Navalnîi au fost percheziționați vineri de serviciile de securitate ruse, iar unul dintre ei a fost reținut, a anunțat echipa sa, într-un caz de „extremism” pasibil de pedepse grele, potrivit AFP.

Vladimir Putin a declarat vineri că Republica Moldova „îşi pierde identitatea”

18:49Seismologi din țările scandinave și baltice au anunțat că au detectat duminică unde de șoc atribuite unei explozii la gazoductul Balticconnector înainte ca presiunea acestuia să scadă brusc, dar că datele nu sunt suficient de puternice pentru a stabili dacă au fost folosiți explozibili.

17:34Vladimir Putin a declarat vineri că Republica Moldova „îşi pierde identitatea” din cauza politicilor promovate de actuala conducere, afirmând, printre altele, că „elitele acestei ţări în general cred că nu sunt moldoveni, se numesc români”.

17:00Asociaţia Patronatului în Turismul din Delta Dunării (APTDD) a înaintat vineri Instituţiei Prefectului din judeţul Tulcea o adresă prin care cere compensaţii financiare pentru pierderile suferite în 2022 şi 2023 în urma scăderii numărului de turiști din cauza războiului din Ucraina.

16:42 Rubla a început din nou să se deprecieze față de dolar vineri, în pofida așteptărilor că ea va avea o perioadă de consolidare în următoarele săptămâni, după ce guvernul rus a reintrodus măsuri de control a capitalului. Cursul de schimb față de dolar era vineri în jurul orei 16:00 de 97,31 ruble pentru un dolar, comparativ cu 96,79 în urmă cu o zi.

„Rusia se va întări astăzi iar până la sfârșitul anului vom vedea rubla la 88-92 (față de dolar)”, declara joi Evgheni Kogan, profesor la Universitatea Superioară de Economie a Rusiei.

16:20Fostul premier și președinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate de la Moscova, a denunțat vineri ceea ce el a descris ca fiind „tăcerea sfioasă” a partenerilor occidentali ai Israelului în fața solicitării armatei israeliene ca nordul fâșiei gaza să fie evacuată de palestinieni.

„Peste un milion de locuitori din Gaza trebuie să se evacueze de urgență în sudul fâșiei, la cererea armatei israeliene. Toți 'partenerii occidentali' tac sfios", a scris Medvedev pe canalul său Telegram. „Mă întreb care ar fi reacția lor la o cerere similară adresată regimului de la Kiev de a evacua unul dintre marile orașe?”, a adăugat el retoric.

Germania, acuzată că folosește tertipuri în privința angajamentelor NATO

15:52Guvernul german folosește „trucuri contabile” pentru a atinge ținta de a cheltui anul viitor 2% din PIB pe apărare, un obiectiv asumat de statele membre ale NATO, scrie Reuters, citând un material apărut vineri în revista Der Spiegel.

15:41 O alianță de apărare condusă de Marea Britanie și formată din mai multe țări europene a invitat Ucraina să observe exercițiile sale militare, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, premierul suedez Ulf Kristersson, transmite Reuters.

Alături de Marea Britanie, Forța Expediționară Comună (JEF), este formată în principal din țări baltice și nordice, inclusiv Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Olanda, Norvegia și Suedia, și este destinată operațiunilor în zona Mării Baltice, în Atlanticul de Nord și în Arctica.

„Ucrainei i s-a oferit statutul de observator pentru toate exercițiile JEF din 2024 și 2025, pentru a le consolida capacitatea și a include experiențele lor", a declarat Kristersson la un summit JEF pe insula suedeză Gotland din Marea Baltică.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a luat parte la reuniune prin legătură video.

14:52Drone maritime ucrainene au lovit în ultimele 72 de ore două nave ale Flotei Ruse de la Marea Neagră în apropierea portului Sevastopol, din peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, a declarat vineri agenţiei locale de ştiri Ukrinform o sursă din cadrul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), transmit EFE și Agerpres.

14:41Forțele rusești lovesc Avdiivka cu „tot ce au", afirmă un oficial local, transmite Sky News.

Șefului administrației militare din orașul ucrainean Avdiivka susține că zona se află sub un asalt brutal al Rusiei.

„Luptele durează de patru zile. Feroce și cu adevărat non-stop... trag cu tot ce au la dispoziție", a declarat Vitalii Barabash la televiziunea ucraineană.

„A fost o noapte foarte intensă în Avdiivka. Au fost mai multe lovituri aeriene asupra orașului, atacurile nu se opresc nici ziua, nici noaptea".

Atacul asupra Avdiivka este unul dintre puținele atacuri de amploare pe care Rusia le-a organizat de la începutul contraofensivei ucrainene în luna iunie.

Kievul spune că Moscova a masat trupe în jurul Avdiivka și a trimis echipament greu, permițându-i să riposteze dur, scopul Rusiei fiind de a încercui și captura orașul, care se află la nord-vest de Donețkul ocupat de ruși.

Rusia speră să atragă la Avdiivka trupele ucrainene de pe alte fronturi, cred oficialii.

Ucraina va primi un nou „ucigaș de drone”

14:19Trupele ruse au bombardat orașul Berislav din regiunea Herson, în urma căruia o persoană a fost ucisă și două au fost rănite, potrivit oficialilor ucraineni, citați de Ukrainska Pravda.

14:09Premierul suedez Ulf Kristersson a declarat vineri că este convins că procesul de aderare la NATO va fi rezolvat „destul de curând", transmite Reuters.

Turcia și Ungaria sunt singurele națiuni din alianța NATO care nu au ratificat încă cererea de aderare a Suediei.

13:50La aproape 20 de luni de război în Ucraina, în urma căruia mii de civili au murit în atacurile Moscovei, președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că o ofensivă terestră israeliană în Gaza ar avea ca rezultat un nivel de victime civile care ar fi „absolut inacceptabil", informează Reuters.

13:29Ucraina va primi noul Terrahawk Paladin, un sistem britanic de apărare aeriană pentru protecția infrastructurilor critice împotriva anticipatelor atacuri rusești cu drone și rachete, care se vor intensifica odată cu venirea sezonului rece.

13:01Fostul premier britanic Boris Johnson a declarat că, în pofida invaziei lui Vladimir Putin în Ucraina, încă se consideră un „rusofil” datorită admirației sale pentru cultura rusă.

12:54Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat o rezoluție care declară puterea „eternă” a lui Putin ca fiind ilegitimă și sprijină cu fermitate crearea unui tribunal penal internațional special pentru judecarea crimelor de război comise de Rusia în Ucraina.

Deputații au votat în unanimitate, susținând și toate amendamentele ucrainene la rezoluție. Unul dintre acestea stipulează că, după încheierea mandatului său de președinte, toate contactele internaționale cu Putin ar trebui limitate, cu excepția problemelor umanitare.

G7 continuă să caute soluții pentru a face Rusia să plătească pentru distrugerile provocate Ucrainei

12:39Miniștrii de finanțe ai țărilor G7, în cadrul unei întâlniri din Maroc, au adoptat o declarație în care condamnează agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și anunță continuarea căutării unor modalități legale de a face Moscova să plătească pentru acțiunile sale.

„Reafirmăm declarația liderilor noștri că activele suverane rusești în jurisdicțiile noastre vor rămâne înghețate până când Rusia va plăti pentru daunele pe care le-a provocat Ucrainei. Ne reafirmăm hotărârea neclintită de a aplica și întări sancțiunile, precum și alte măsuri economice, pentru a submina și mai mult capacitatea Rusiei de a duce un război criminal”, au subliniat miniștrii de finanțe în comunicatul remis după reuniune.

„Solicităm Rusiei să oprească atacurile asupra infrastructurii ucrainene, să reia participarea la Inițiativa privind cerealele a Mării Negre pentru a îmbunătăți aprovizionarea pieței globale și a reduce fluctuațiile prețurilor la alimente. Solicităm Rusiei să oprească imediat războiul împotriva Ucrainei pentru a elimina una dintre cele mai mari surse de instabilitate în perspectivele economice globale”, au mai transmis aceștia în comunicat.

12:15O persoană a fost ucisă și alte 13 rănite într-un atac rusesc cu rachete asupra orașului Pokrovsk din regiunea Donețk, au anunțat vineri oficialii ucraineni. Serviciile de urgență au declarat într-un comunicat remis presei că două clădiri administrative au fost avariate ca urmare a atacului și că 3 persoane au fost salvate de sub dărâmături.

Potrivit informațiilor preliminare, forțele armate ruse ar fi atacat orașul cu două rachete Iskander-M.

11:50 Pericolul unor operațiuni rusești împotriva infrastructurii critice a Finlandei a crescut iar Moscova este pregătită să ia măsuri împotriva Finlandei, a declarat joi serviciul de informații de la Helsinki.

11:35Trupele ucrainene au respins zeci de atacuri rusești pe fronturile din Kupiansk, Lîman, Bahmut, Avdiivka, Marinka și Zaporojie, iar în ultimele 24 de ore au avut loc 64 de confruntări de luptă pe front, relatează Ukrainska Pravda.

11:28Trupele ucrainene își mențin pozițiile în apropierea orașului Avdiivka, în estul țării, în lupte grele împotriva forțelor ruse, a declarat vineri șeful biroului președintelui, Andrii Yermak, transmite Reuters.

Yermak a declarat pe canalul său de Telegram că forțele ucrainene își mențin pozițiile „în lupte dificile", în pofida unui număr mare de întăriri rusești.

11:07De la declanșarea războiului în Ucraina, sute de mii de ruși au emigrat din Rusia, iar câteva mii s-au mutat în Israel în cadrul unui program de repatriere prin care persoanele cu rădăcini evreiești au obținut cetățenia israeliană, notează serviciul rusesc al BBC.

Economia Ucrainei, stabilă în 2023

10:58 Ministrul ucrainean al finanțelor Serhiy Marchenko a declarat că economia țării dă dovadă de stabilitate în cursul anului curent și că autoritățile se așteaptă ca PIB-ul Ucrainei să crească cu 4,7% în 2023.

„Economia Ucrainei dă dovadă de stabilitate în cursul anului curent. Creșterea PIB-ului este prognozată până la 4,7%. Inflația scade mai repede decât ne așteptam, ajungând la 7,1% în septembrie 2023, de la 26,6% în 2022. Creditarea internă a depășit planul și ajunge deja la peste 11 miliarde de dolari SUA de la începutul anului. Datorită partenerilor noștri, sprijinul financiar internațional este ritmic și previzibil, ridicându-se la o sumă totală este de 33,8 miliarde de dolari SUA în 2023”, a spus Marchenko la o reuniune a miniștrilor de finanțe din grupul G7.

El a subliniat însă că incertitudinile cauzate de război persistă și că un sprijin extern puternic continuă să fie vital pentru Ucraina în condițiile în care „asigurarea executării la timp a bugetului este o condiție prealabilă importantă pentru sprijinirea populației și rezistența în fața agresorului”.

10:32Parchetul olandez a amendat 4 companii din țară și 8 indivizi pentru încălcarea sancțiunilor Uniunii Europene împotriva Rusiei între 2014 și 2017, perioadă în care au ajutat Moscova să construiască Podul Kerci care leagă Crimeea de restul Rusiei.

10:11 Președintele Băncii Europene de Investiții, Werner Heuer, și vicepreședintele instituției, Tereza Chervinska, s-au întâlnit vineri cu ministrul de finanțe al Ucrainei, Serhiy Marchenko, în cadrul reuniunilor anuale ale FMI și ale Băncii Mondiale de la Marrakech.

Aceștia au confirmat furnizarea de 30,7 milioane EUR ca parte a pachetului de măsuri de solidaritate de urgență cu Ucraina de la BEI. Fondurile sunt susținute de o garanție a UE și sunt menite să îmbunătățească infrastructura municipală și transportul public urban al Ucrainei, precum și un angajament de a sprijini financiar Kievul în continuare, până la sfârșitul anului.

„BEI sprijină cu fermitate Ucraina. Această nouă finanțare subliniază angajamentul nostru de a sprijini nu numai cu ajutoare imediate, ci și reconstrucția pe termen lung a țării. Indiferent dacă este vorba de o nouă linie de tramvai sau de îmbunătățirea serviciilor locale, tot ceea ce facem are ca scop promovarea redresării economice și normalizarea vieții de zi cu zi a poporului ucrainean afectat de război”, a spus președintele BEI.

09:33Domiciliile a trei avocați ai lui Alexei Navalnîi, criticul Kremlinului care este încarcerat, au fost precheziționate sub suspiciunea că ar fi participat la o „comunitate extremistă", a anunțat vineri pe rețelele de socializare unul dintre aliații apropiați ai lui Navalnîi.

„Fără îndoială, toți acești pași sunt pentru a-l izola complet pe Navalnîi", a scris Ivan Zhdanov pe X.

08:05Forțele rusești au capturat 4,5 kilometri pătrați de teritoriu din diferite direcții în jurul Avdiivka, în regiunea Donețk, începând de marți, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă evaluare a conflictului.

Experții notează că trupele rusești se află la 5,2 kilometri la nord de Avdiivka, iar afirmațiile rusești privind avansuri dincolo de această distanță sunt probabil supraevaluate.

Surse rusești au afirmat că forțele Moscovei avansează lent în acest moment.

Șeful administrației instalate de ruși în regiunea Donețk, Denis Pușilin, a susținut că este prea devreme pentru a discuta despre un „exod [ucrainean] la scară largă din oraș", în ciuda unor progrese rusești în zonă.

Bloggerii militari ruși au afirmat că forțele rusești au câștigat teren suplimentar pe o grămadă de deșeuri pe flancul nordic al Avdiivka, în apropierea Uzinei de Cocs din Avdiivka, au confiscat o secțiune a unei căi ferate la sud de Avdiivka și au avansat în jurul orașului, dar ISW precizează că nu poate confirma aceste informații.

07:57 Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a ajuns joi seară la Moscova, potrivit fotografiilor pe care le-a postat pe Facebook.

„Vine vremea rece, securitatea energetică este din nou în centrul atenției", a scris Szijjarto.

Aceasta este a cincea călătorie a lui Szijjarto în Rusia de la începutul invaziei.

Ministrul ungar de externe se află la Moscova pentru a participa la forumul Russian Energy Week, potrivit presei ruse, citată de The Kyiv Independent.

Scurtă recapitulare a informațiilor recente:

------------------

Evenimentele de joi privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro