Trei avocați care lucrează pentru opozantul încarcerat Alexeï Navalnîi au fost percheziționați vineri de serviciile de securitate ruse, iar unul dintre ei a fost reținut, a anunțat echipa sa, într-un caz de „extremism” pasibil de pedepse grele, potrivit AFP.

Aleksei Navalnîi în închisoareFoto: Alexander Zemlianichenko / AP / Profimedia

Perchezițiile au avut loc la domiciliile din Rusia ale lui Vadim Kobzev, Igor Sergunine și Alexeï Liptser, care l-au apărat pe Navalnîi în trecut.

Igor Sergunine a fost arestat și plasat în arest preventiv până cel puțin la 13 decembrie de către un tribunal în cursul serii.

„Nu putem ajunge la ceilalți doi”, a scris Maria Pevchikh, unul dintre aliații în exil ai lui Navalnîi, pe X (fostul Twitter).

Un alt colaborator din străinătate al lui Alexei Navalnîi, Leonid Volkov, a explicat pe X că avocații au fost acuzați că sunt membri ai unei „comunități extremiste”, infracțiune care, potrivit acestuia, se pedepsește cu șase ani de închisoare.

„Toată lumea s-a săturat deja să folosească expresia „am atins fundul sacului”, dar tocmai asta s-a întâmplat astăzi”, a reacționat un alt susținător al liderului opoziției, Georgi Alburov, care s-a refugiat în afara Rusiei.

„Este ca și cum s-ar efectua percheziții la medicii care tratează pacientul 'greșit'. Scopul principal este de a-l priva pe Alexei (Navalnîi) de sprijin juridic și de o legătură cu lumea exterioară”, a denunțat el pe X.

Arestat în ianuarie 2021, la întoarcerea din Germania, unde fusese spitalizat după ce a suferit o intoxicație, Alexei Navalnîi a fost condamnat de atunci la lungi pedepse cu închisoarea, cea mai recentă fiind de 19 ani de închisoare pentru „extremism”, în august.

Organizațiile sale au fost, de asemenea, interzise în iunie 2021 pentru „extremism”, iar majoritatea activiștilor săi au fost nevoiți să părăsească țara pentru a evita urmărirea penală în legătură cu aceste interdicții.

Încarcerat nu departe de Moscova, Alexei Navalnîi a declarat la sfârșitul lunii septembrie că urmează să fie transferat pentru un an într-o celulă cu condiții foarte stricte, unde interacțiunea sa cu lumea exterioară va fi și mai limitată.

Navalnîi comunică în principal prin mesaje trimise avocaților săi și apoi difuzate pe rețelele de socializare, în care în ultimele luni a continuat să denunțe ofensiva din Ucraina și i-a îndemnat pe ruși să „reziste” Kremlinului.

„Avocații nu fac politică, ei îi apără pe cei acuzați”, a fost reacția lui Viaceslav Guimadi, șeful departamentului juridic din echipa opozantului.