Fostul premier britanic Boris Johnson a declarat că, în pofida invaziei lui Vladimir Putin în Ucraina, încă se consideră un „rusofil” datorită admirației sale pentru cultura rusă, relatează Ukraîinska Pravda.

Boris Johnson la telefonFoto: Andrew Parsons / Avalon / Avalon Editorial / Profimedia

„Încă sunt un rusofil. Încă sunt fascinat de limba, cultura și civilizația rusă. Doar un neghiob nu ar admira-o”, a spus el într-un interviu acordat jurnaliștilor ucraineni.

El a spus totodată că este „foarte întristat de ceea ce se întâmplă acum” și că „ar fi absurd să ne prefacem că poporul rus nu susține acest război, iar aceasta este o tragedie”.

Întrebat despre cum crede că va arăta viitorul Rusiei, Johson a răspuns că este mai important cum va fi cel al Ucrainei.

„Aceasta este o țară care a fost atacată. Iar ucrainenii sunt cei care au nevoie de susținerea noastră. Ucraina trebuie să fie liberă și Ucraina trebuie să fie independentă. Ucraina trebuie să își aleagă propriul destin”, a subliniat Johnson.

În perioada în care a fost ministrul britanic al externelor (2016-2018), Johnson s-a declarat un „rusofil convins” și a spus că este interesat în mod real de îmbunătățirea relațiilor cu Rusia. El a remarcat totodată că este primul ministru de externe al Marii Britanii care poartă numele „Boris”.

Boris Johnson a făcut din Marea Britanie „dușmanul etern” al Rusiei

Însă, în pofida acestor simpatii, Johnson s-a arătat a fi unul dintre cei mai fermi susținători ai Ucrainei după declanșarea invaziei ruse pe scară largă în data de 24 februarie a anului trecut.

Numeroasele pachete de asistență militară aprobate de guvernul său pentru Ucraina, inclusiv în perioade în care alți parteneri ai Kievului erau ezitanți, au făcut din Johnson și Marea Britanie o țintă predilectă a amenințărilor de la televiziunile rusești.

În luna aprilie a acestui an fostul premier și președinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate de la Moscova, a numit Marea Britanie ca fiind „dușmanul etern” al Rusiei.

„În orice caz, până când insula lor obraznică și dezgustător de umedă se va duce în abisul mării din cauza valului creat de cel mai recent sistem de armament rusesc”, a amenințat acesta.

Oficiali și autorități rusești au acuzat de asemenea Marea Britanie că ar fi în spatele a numeroase acte de sabotaj sau atacuri asupra teritoriului pe care îl revendică, precum loviturile ucrainene împotriva Podului Kerci sau exploziile de la gazoductele Nord Stream.

Urmărește ultimele evoluții din a 597-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.