Pericolul unor operațiuni rusești împotriva infrastructurii critice a Finlandei a crescut iar Moscova este pregătită să ia măsuri împotriva Finlandei, a declarat joi serviciul de informații de la Helsinki, citat de AFP și The Moscow Times.

Steagul finlandez alaturi de cel al NATOFoto: AA / Abaca Press / Profimedia Images

„Amenințarea unor operațiuni de spionaj și influență împotriva unor infrastructuri critice a crescut”, a declarat Antti Pelttari, directorul Serviciului de Securitate și Informații (Supo) al Finlandei, la o conferință de presă organizată cu ocazia prezentării raportului anual privind securitatea țării.

Pelttari a mai spus că relațiile cu Moscova s-au „deteriorat semnificativ” ca urmare a intrării țării nordice în NATO în aprilie anul acesta și că Rusia „este pregătită să ia măsuri împotriva Finlandei”.

Prezentarea evaluării Supo săptămâna aceasta a coincis cu declanșarea unei investigații la Helsinki cu privire la un presupus act de sabotaj asupra gazoductului Balticconnector care leagă Finlanda de Estonia pe sub Marea Baltică.

Investigarea tăierii unui cablu submarin de telecomunicații ca parte a aceluiași incident este desfășurată de Estonia, întrucât cablul trecea prin Zona Economică Exclusivă a acesteia.

Avarierea gazoductului dintre Finlanda și Estonia nu va periclita aprovizionarea cu gaze naturale

Pelttari a refuzat să facă speculații când a fost întrebat despre o posibilă implicare rusească în incident, dar a spus că „implicarea unui actor statal nu poate fi exclusă”.

Guvernul finlandez a îndemnat la rândul său împotriva tragerii unor concluzii pripite înainte de finalizarea investigației și a avut grijă să nu numească Rusia drept posibil vinovat.

Gasgrid, operatorul sistemului finlandez de transport al gazelor naturale, a declarat că, în pofida închiderii gazoductului ca urmare a avarierii acestuia, sistemul este stabil și că nu există pericolul întreruperii furnizării de agent termic la iarnă mulțumită importurilor de gaz natural lichefiat din Statele Unite.

Gasgrid a mai precizat miercuri că operațiunile de reparare a gazoductului vor dura cel puțin 5 luni de zile.

Serviciul finlandez de informații spune că o operațiune pe scară largă a Rusiei rămâne deocamdată puțin probabilă

Serviciul finlandez de informații afirmă că operațiunile de „paralizare” a infrastructurii țării „rămân improbabile pentru viitorul imediat” și că orice posibilă amenințare rusească ar avea probabil obiectivul „descurajării” („deterrence”).

„Sectorul energetic este un exemplu al unei ținte eficace în acest sens”, afirmă Suvi Alvari, un analist de la Supo.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a promis miercuri un „răspuns puternic” din partea alianței militare în eventualitatea în care investigația privind avarierea Balticconnector va arăta că aceasta a avut loc în urma unui atac intenționat.

Unitatea poliției finlandeze însărcinată cu ancheta a declarat miercuri că avarierea gazoductului a fost cauzată probabil de o „forța mecanică”, și nu de o explozie.

Finlanda a devenit în luna aprilie al 31-lea stat membru al NATO, în timp ce Estonia și celelalte două țări baltice, Letonia și Lituania, s-au alăturat alianței în timpul valului de extindere din 2004, când au aderat și România și Bulgaria.