Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât 24 din cele 29 de drone rusești lansate în atacuri asupra teritoriului său în cursul nopții, a anunțat joi dimineață Statul Major ucrainean. Forțele aeriene ucrainene au precizat că dronele au fost distruse deasupra regiunilor sudice Odesa și Nikolaev, precum și a regiunii centrale Kirohovrad.

Dronă iraniană folosită de Rusia în războiul din UcrainaFoto: Shutterstock

07:36Noul articol LIVE, cu evenimentele de vineri, este aici

SINTEZA ZILEI

  • Cum explică Putin accidentul aviatic al lui Prigojin: Avionul nu a fost doborât. „Bucăți de grenadă” găsite în corpurile victimelor
  • Zelenski: Atacul mortal asupra unui sat din Harkov a fost intenționat. Președintele ucrainean a declarat că Rusia nu ar fi putut fi "oarbă" la ceea ce viza după ce un atac cu rachete a lovit o zonă plină de civili într-un mic sat ducând la 51 de morți și mai mulți răniți.
  • Putin afirmă că Rusia a testat o rachetă Burevestnik cu propulsie nucleară şi refuză să excludă eventuale teste implicând explozii nucleare
  • Președintele rus, Vladimir Putin, a afirmat joi că misiunea țării sale este de a construi "o lume nouă", el acuzând "hegemonia" occidentală și prezentând asaltul din Ucraina în această perspectivă și nu în cea a unui "conflict teritorial".
  • Bratislava a decis să își înghețe deciziile privind sprijinul militar pentru Kiev până la formarea unui nou guvern, în urma succesului electoral al partidelor care se opun ajutorului pentru Ucraina vecină, potrivit președinției.
  • Moneda națională a Rusiei a trecut joi din nou de pragul psihologic de 100 de ruble pentru a cumpăra un dolar, tocmai în timp ce președintele Vladimir Putin ținea un discurs în care afirma că Occidentul „a pierdut contactul cu realitatea”.
  • Germania "lucrează" pentru a furniza Ucrainei un nou sistem antiaerian Patriot, anunță Zelenski
  • Putin consideră inevitabilă preluarea Nagorno-Karabahului de către Azerbaidjan

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 589, LIVETEXT:

01:10Ucraina face un pas către reconciliere şi suspendă procedura de la OMC împotriva Poloniei, Ungariei şi Slovaciei

Ucraina a anunţat joi că a "pus pe pauză" procedurile pe care le-a iniţiat la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) împotriva Poloniei, Ungariei şi Slovaciei, ca urmare a restricţiilor unilaterale impuse de aceste ţări vecine importurilor de cereale ucrainene, scrie Le Monde.

00:40 Putin: Avem sarcina de a construi o lume nouă

Președintele rus, Vladimir Putin, a afirmat joi că misiunea țării sale este de a construi "o lume nouă", el acuzând "hegemonia" occidentală și prezentând asaltul din Ucraina în această perspectivă și nu în cea a unui "conflict teritorial".

"Ne confruntăm în esență cu sarcina de a construi o lume nouă", a declarat Putin în cadrul forumului politic de la Valdai din Rusia, denunțând "aroganța" occidentalilor de după prăbuşirea URSS.

"Statele Unite și sateliții lor au pornit pe calea hegemoniei", a insistat șeful statului rus, care consideră că "Occidentul are întotdeauna nevoie de un inamic împotriva căruia lupta se justifică prin forță și expansionism".

Putin afirmă că Rusia a testat o rachetă Burevestnik cu propulsie nucleară

00:18Putin la Valdai, despre NATO

„Am vorbit deja despre asta în mod public - și cu aliații noștri, partenerii noștri. La urma urmei, a existat un moment în care umilul vostru servitor a sugerat pur și simplu: poate ar trebui să ne alăturăm NATO? Dar nu, o astfel de țară nu este necesară în NATO. Nu. Întrebarea este, ce altceva? Ne-am gândit că suntem deja de-ai noștri, scuzați-mă, după cum spun oamenii noștri, burghezi. Ce altceva? Nu mai există nicio confruntare ideologică. Care este problema? Se pare, problema sunt interesele geopolitice și o atitudine arogantă față de ceilalți. Asta e problema, excesul de autoîncredere.”, a declarat liderul de la Kremlin.

23:55Casa Albă afirmă că atacul rusesc care a făcut cel puțin 51 de morți în Ucraina arată necesitatea continuării sprijinului SUA

Atacul "îngrozitor" al rachetelor rusești care a lovit o băcănie în apropiere de orașul Kupiansk din estul țării este un exemplu de ce SUA trebuie să continue să sprijine Ucraina, a declarat joi Casa Albă.

"Vă puteți imagina cum ar fi să mergeți la băcănie cu copiii voștri, încercând să vă gândiți ce veți pregăti pentru cină, și să vedeți cum se produce o explozie? Unde sunt cadavre peste tot? Și este îngrozitor", a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, în timpul unui briefing.

23:20Putin afirmă că Rusia a testat o rachetă Burevestnik cu propulsie nucleară şi refuză să excludă eventuale teste implicând explozii nucleare

Preşedintele Vladimir Putin a declarat joi că Rusia a testat cu succes o nouă rachetă strategică puternică şi a refuzat să excludă posibilitatea ca Moscova să efectueze teste de armament care să implice explozii nucleare, pentru prima dată după mai bine de trei decenii, relatează The Guardian, citat de News.ro.

22:47Zelenski: Atacul mortal asupra unui sat din Harkov a fost intenționat

Președintele ucrainean a declarat că Rusia nu ar fi putut fi "oarbă" la ceea ce viza după ce un atac cu rachete a lovit o zonă plină de civili într-un mic sat ducând la 51 de morți și mai mulți răniți.

În discursul său nocturn, Zelenski a afirmat că atacul asupra unui magazin și a unei cafenele din Hroza, în sudul regiunii Harkov, a fost "deliberat". "Trupele rusești nu puteau să nu știe unde lovesc. Aceasta nu a fost o lovitură în orb", a spus el.

Cum explică Putin accidentul aviatic al lui Prigojin

22:16 Zelenski: Rusia ar putea ataca alte țări dacă Ucraina pierde

Volodimir Zelenski i-a avertizat pe liderii europeni că Rusia și-ar putea reface armata și ar putea ataca alte țări în următorii câțiva ani dacă sprijinul pentru Kiev se va diminua.

În cadrul unui summit al Comunității Politice Europene din Spania, Zelenski a subliniat, de asemenea, amenințarea continuă împotriva civililor din țara sa, descriind cum copiii ucraineni din orașul Harkov nu pot merge la școală din cauza raidurilor aeriene.

21:34Putin: „Bucăți de grenadă” găsite în corpurile victimelor accidentului aviatic al șefului Wagner

„Șeful Comisiei de anchetă mi-a raportat în urmă cu câteva zile. În corpurile victimelor catastrofei aeriene au fost găsite fragmente de grenade. Avionul nu a suferit niciun impact extern”, a declarat Putin la Forumul Internațional Valdai din Rusia.

21:15Numărul final al morților în atacul de la Harkov, confirmat la 51

Oleg Sinegubov, șeful administrației militare regionale din Harkov, a confirmat pe Telegram că operațiunile de căutare s-au încheiat.

"În urma atacului rusesc, 51 de persoane au murit, șase persoane au fost rănite", a spus el, confirmând că toate victimele sunt rezidenți locali.

20:37Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că Germania ar trebui să fie mândră de fostul său cancelar, Gerhard Schroeder, exprimându-și surprinderea că astfel de politicieni mai există în Europa, relatează Reuters.

Schroeder l-a descris pe Putin ca pe un prieten și, în calitate de cancelar, a promovat construcția primei conducte Nord Stream pentru a aduce gaze din Rusia în Germania.

Anul trecut, el l-a vizitat pe Putin și a spus ulterior că Rusia vrea o soluție negociată la războiul din Ucraina.

Putin spune că nu se opune aderării Ucrainei la UE

20:01 Rusia s-a opus întotdeauna posibilei aderări a Ucrainei la NATO, deoarece reprezintă o amenințare la adresa securității Moscovei, dar nu ar avea nicio obiecție ca țara să adere la Uniunea Europeană, a declarat joi președintele rus Vladimir Putin, relatează Reuters.

Ucraina a solicitat aderarea la UE la scurt timp după invazia Rusiei din 24 februarie anul trecut și a primit statutul de candidat oficial din partea UE, dar propbabil procesul de aderare va dura mai mulți ani, întrucât trebuie să îndeplinească o serie de cerințe.

19:56 Bratislava a decis să își înghețe deciziile privind sprijinul militar pentru Kiev până la formarea unui nou guvern, în urma succesului electoral al partidelor care se opun ajutorului pentru Ucraina vecină, potrivit președinției.

19:30Germania "lucrează" pentru a furniza Ucrainei un nou sistem antiaerian Patriot, anunță Zelenski

"Germania lucrează pentru a furniza Ucrainei un sistem Patriot suplimentar pentru lunile de iarnă", a scris el pe X (fostul Twitter), evocând "recunoștința" sa după o întâlnire cu cancelarul german Olaf Scholz la Granada, în Spania.

Germania a anunțat miercuri că intenționează să trimită mai multe sisteme de apărare aeriană în Ucraina pentru a o ajuta să protejeze transporturile de cereale de bombardamentele rusești, potrivit unui raport citat de Bloomberg.

19:00Moneda națională a Rusiei a trecut joi din nou de pragul psihologic de 100 de ruble pentru a cumpăra un dolar, tocmai în timp ce președintele Vladimir Putin ținea un discurs în care afirma că Occidentul „a pierdut contactul cu realitatea”.

18:55Un tanc Leopard rămas înțepenit în tranșee. Filmare făcută de soldații ucraineni

Leopard tank stuck in a trench. Filmed by Ukrainians. pic.twitter.com/YWLAxZyqHO

— Dmitri (@wartranslated) October 5, 2023

18:40Putin consideră inevitabilă preluarea Nagorno-Karabahului de către Azerbaidjan

Vladimir Putin a declarat joi că preluarea de către Azerbaidjan a enclavei separatiste Nagorno-Karabah este „inevitabilă”, în urma criticilor din partea aliatului său armean, care acuză Moscova de inacțiune, potrivit AFP.

18:06Coordonatorul umanitar al ONU pentru Ucraina, Denise Brown, s-a declarat joi "îngrozită" de atacul mortal care a ucis cel puțin 51 de persoane în satul ucrainean Groza, descriind imaginile ca fiind "absolut îngrozitoare".

"Imaginile care vin din această localitate, unde locuiesc puțin peste 300 de persoane, sunt absolut îngrozitoare", a scris ea într-un comunicat. Potrivit autorităților ucrainene, cel puțin 51 de persoane au fost ucise în atacul rusesc, care a lovit o mulțime care participa la o ceremonie în memoria unui sătean decedat”, spune Brown.

17:51Spania a oferit Ucrainei încă șase sisteme de apărare aeriană HAWK pentru a proteja coridorul pentru exportul de cereale al țării și infrastructura critică împotriva atacurilor rusești, a declarat joi o sursă guvernamentală spaniolă pentru Reuters.

Spania a trimis anterior șase lansatoare americane HAWK Kievului, potrivit ministerului apărării. Armata spaniolă va instrui, de asemenea, soldați ucraineni să folosească aceste sisteme și va furniza mai multe echipamente de eliminare a minelor, a spus aceeași sursă.

17:45Președintele Klaus Iohannis spune că la teleconferința cu președintele SUA, Joe Biden, și cu liderii din UE și NATO s-a discutat despre dronele care au căzut recent în România în urma atacurilor rusești și a primit răspunsuri "foarte concrete": "Împreună cu NATO suntem practic în clar cum vom aduce o apărare antidronă suplimentară în zona respectivă".

17:29​​De la începutul invaziei pe scară largă a Federației Ruse în Ucraina, 26 mii de persoane au fost declarate dispărute fără urmă, dintre care 15 mii sunt militari, potrivit datelor prezentate de către vice-ministrul afacerilor interne al Ucrainei, Leonid Timcenko, în timpul unei emisiuni televizate, citat de UNIAN.

Cel puțin 49 de oameni uciși într-un atac lansat de ruși asupra unui magazin și cafenele din Harkov

17:20Ultimul bilanț lansat de ruși asupra unui magazin și a unei cafenele din Harkov indică 49 de morți, între care un băiat de șase ani, conform ministrului ucrainean de Interne, Igor Klymenko, citat de The Guardian.

17:10Președintele Vladimir Putin și-a reiterat joi poziția conform căreia nu Rusia a început războiul în Ucraina, ci a lansat ceea ce numește o "operație militară specială" pentru a încerca să-l oprească. El a spus că conflictul nu este, prin urmare, imperial sau teritorial, ci despre ordinea globală și că Occidentul, care și-a pierdut puterea hegemonică și avea întotdeauna nevoie de un inamic, a pierdut contactul cu realitatea.

În discursul său anual la Clubul de Discuții Valdai, care are loc la Soci, Putin a spus că Rusia, cea mai mare țară din lume după suprafață, nu are nevoie să preia teritoriu din Ucraina.

17:00Rusia a semnat un acord cu regiunea georgiană separatistă Abhazia pentru a construi o bază navală permanentă pe coasta Mării Negre, a anunţat ziarul rus Izvestia, ceea ce a provocat proteste din partea Georgiei, care a declarat că această iniţiativă reprezintă o "încălcare gravă" a suveranităţii sale, relatează Reuters, potrivit News.ro.

La o zi după ce s-a întâlnit cu preşedintele Vladimir Putin, Aslan Bjania, autointitulat preşedinte al Abhaziei - regiunea separatistă georgiană susţinută de Rusia -, a declarat joi că a fost semnat un acord pentru o bază navală permanentă în regiunea Oceamcira.

"În viitorul apropiat va exista o bază permanentă a marinei ruse în districtul Oceamcira", a declarat Bjania pentru Izvestia. "Toate acestea au ca scop creşterea nivelului de capacitate de apărare atât a Rusiei, cât şi a Abhaziei, iar acest tip de interacţiune va continua", a mai spus el. "Există, de asemenea, lucruri despre care nu pot vorbi", a adăugat liderul separatist.

Ministerul georgian de Externe şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la "includerea regiunii indivizibile Abhazia din Georgia în procesele de integrare iniţiate de Rusia". Astfel de acţiuni "reprezintă o încălcare gravă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Georgiei", a declarat acesta.

16:05Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că 47 de persoane au fost ucise într-un atac rusesc asupra unui sat din regiunea Harkov, relatează Reuters.

Zelenski a spus în aplicația de mesagerie Telegram că o rachetă a lovit un magazin alimentar.

15:56Gruparea paramilitară rusă Wagner, activă în Ucraina şi în Africa, a semnat anul trecut un contract cu o societate chineză pentru achiziţia a doi sateliţi de observaţie şi comandarea de imagini, ceea ce a oferit acestei grupări o capacitate sporită de culegere de informaţii, relatează joi France Presse. Astfel, Evgheni Prigojin a avut imagini cu traseul spre Moscova în timpul rebeliunii din luna iunie.

15:48 Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell, a subliniat joi că Europa nu poate înlocui sprijinul american pentru Ucraina, în timp ce criza politică de la Washington ridică semne de întrebare cu privire la continuarea ajutorului american.

Cancelarul Scholz se opune livrării de rachete Taurus Ucrainei

15:31Preşedintele Klaus Iohannis participă, joi, la cel de-al treilea Summit al Comunităţii Politice Europene care are loc în Spania, el arătând într-un mesaj că vor discuta subiecte importante precum securitatea, energia, mediul şi tranziţia verde, digitalizarea şi inteligenţa artificială, multilateralismul, potrivit News.ro.

"Particip la cel de-al treilea Summit al Comunităţii Politice Europene găzduit astăzi de Spania, la Granada. Vom discuta subiecte importante de actualitate precum securitatea, energia, mediul şi tranziţia verde, digitalizarea şi inteligenţa artificială, multilateralismul", a scris preşedintele pe X.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţă joi că se află la Granada, în sudul Spaniei, la un summit european, şi îşi exprimă speranţa la acorduri în vederea unei consolidări a apărării aeriene ucrainene şi asigurării siguranţei alimentare odată cu apropierea iernii, relatează AFP.

15:15Cancelarul german Olaf Scholz se opune pentru moment livrării de rachete de croazieră Taurus Ucrainei, în pofida cererilor repetate ale liderilor de la Kiev, au confirmat joi surse guvernamentale pentru agenţia dpa, notează Agerpres.

14:49 Într-o cursă strânsă înaintea alegerilor din 15 octombrie din Polonia, liderii partidului de guvernământ, Lege și Justiție (PiS), au acuzat Germania că ar încerca să dicteze politica guvernului polonez în ceea ce privește migrația sau gazul. Acuzațiile, potrivit Reuters, au slăbit frontul comun european în sprijinul Ucrainei împotriva invaziei ruse, compromițând un plan pentru o uzină de reparații polono-germane de tancuri în beneficiul Kievului.

13:03Două persoane au murit joi dimineață după ce forțele rusești au bombardat orașul Herson, potrivit autoritățile ucrainene, informează Reuters.

12:51 ​Jean-Claude Juncker, fostul președinte al Comisiei Europene, spune că Ucraina și Rep. Moldova nu pot fi acceptate rapid în Uniunea Europeană, afirmând despre Ucraina că este "o țară coruptă la toate nivelurile societății".

Rusia anunță formarea a nouă regimente de rezervă

12:39 Ministrul rus al apărării Serghei Șoigu a anunțat formarea a nouă regimente de rezervă din care fac parte din militari voluntari, acestea urmând să fie alocate Districtului Militar Nord.

"Dacă ne referim la soldații contractuali, noi, așa cum a fost decis de către Statul Major, am format regimente de rezervă pentru fiecare grupă. Astăzi avem nouă regimente de rezervă care sunt antrenate și sunt în mod natural, în mod constant completate", a spus acesta într-un comunicat remis de ministerul rus al apărării.

12:11Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi înainte de începerea summitului Comunităţii Politice Europene de la Granada că principala provocare pentru Ucraina și partenerii săi este menținerea unui front unit împotriva Rusiei.

"Principala provocare cu care ne confruntăm cu toții este să păstrăm unitatea în Europa", a spus el, adăugând că nu vorbește doar despre țările membre ale UE. Zelenski a subliniat că aceasta este cea mai mare provocare deoarece Rusia va continua să atace cu ajutorul dezinformarii și falsurilor.

A doua problemă importantă pentru Ucraina, potrivit acestuia, este crearea unui "scut de protecție" pentru perioada de iarnă, întrucât Rusia va folosi diverse tipuri de rachete, drone iraniene șamd. pentru a-i ataca din nou infrastructura energetică..

11:42Kay Bailey Hutchison, fostă ambasadoare americană timp de patru ani la NATO, a avertizat că o ciocnire dintre Statele Unite ale Americii şi Rusia devine mult mai probabilă dacă SUA abandonează Ucraina.

11:19 Compania germană de arme Rheinmetall a început să onoreze comenzile pentru furnizarea de sisteme automate de recunoaștere SurveilSpire către Ucraina, anunțând acest lucru pe pagina sa de Twitter.

"Încă o comandă pentru Rheinmetall în domeniul sistemelor automate de informații pentru Ucraina - o comandă în valoare de două milioane de euro", se spune în postarea care precizează că aprovizionarea a început deja. Comanda a fost plasată de guvernul german. Rheinmetall livrează aceste sisteme în cooperare cu Estonia DefSecIntel, creatorul echipamentelor.

SurveilSpire este un sistem de apărare conceput pentru a detecta și învinge dronele inamice. Include turnuri mobile de observare cu o cameră de vedere pe zi și pe noapte, minidrone cu pilot automat și un sistem de control. În livrare sunt incluse și vehiculele necesare operării sistemului. SurveilSpire este folosit, în special, pentru a monitoriza zonele de pe câmpul de luptă cu cât mai puțin personal.

Zeci de drone rusești au atacat din nou Ucraina

10:35Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că a ajuns în orașul spaniol Granada pentru a participa la summitul Comunității Politice Europene, un forum pentru a promova cooperarea între cele peste 40 de țări înființate după invazia Rusiei, transmite Reuters.

"Vom acorda o atenție deosebită regiunii Mării Negre, precum și eforturilor noastre comune pentru a consolida securitatea alimentară globală și libertatea de navigație", a scris el pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter.

El a precizat că prioritatea principală a Ucrainei este consolidarea apărării aeriene pe măsură ce se apropie sezonul rece.

10:33Unul dintre oficialii instalați de Kremlin la conducerea autorităților de ocupație din Ucraina a făcut apel la ocuparea statelor baltice și a Finlandei de către Rusia pentru a-i întoarce pe "subiecții" săi acasă prin "forța armelor rusești".

09:22Rusia plănuiește să facă o bază navală pe coasta Mării Negre, în regiunea separatistă georgiană Abhazia, a declarat liderul regiunii pentru ziarul Izvestia, informează Reuters.

09:18"Recucerirea Peninsulei Crimeea va fi dificilă, va necesita mult timp, oameni și materiale. Nu ne putem face iluzii despre asta, cel puțin deocamdată. Planul este în desfășurare și trebuie dus la îndeplinire cu discreţie, inteligență și fără grabă. Dacă cedăm presiunilor externe pentru a încerca să punem capăt acestui război cât mai curând posibil, ne expunem unor circumstanțe care ar putea fi foarte contraproductive", au explicat pentru La Razon surse neoficiale din Ministerul Apărării ucrainean.

07:22Rusia ar putea folosi mine marine pentru a viza transportul maritim civil în Marea Neagră, inclusiv prin amplasarea lor în apropierea porturilor ucrainene, a declarat miercuri guvernul britanic, citând serviciile de informații, potrivit Reuters.

05:40Criza politică de la Washington ar putea ameninţa ajutorul american pentru Ucraina, a sugerat pentru prima dată preşedintele american Joe Biden, promiţând miercuri un "discurs major" despre importanţa "extremă" a sprijinului militar şi financiar pentru Kiev, transmite AFP.

Scurtă recapitulare a informațiilor recente:

  • Lupte grele raportate pe frontul din sudul Ucrainei, fără ca niciuna dintre părți să câștige teren
  • Serviciul de Informații militare al Ucrainei a declarat că unități ale Forțelor de Operațiuni Speciale au debarcat din nou pe teritoriul peninsulei Crimeea ocupată și i-au atacat pe ruși, iar după finalizarea misiunii, aceștia s-au retras, relatează Ukrainska Pravda.
  • Preşedintele Volodimir Zelenski le-a spus compatrioţilor, în discursul video de miercuri seară, că se pregăteşte pentru o activitate internaţională intensă în această săptămână şi săptămâna viitoare, care ar trebui să se soldeze cu rezultate palpabile pentru Ucraina
  • Grecia propune un nou coridor alternativ pentru exportul cerealelor ucrainene, care ar trece prin România
  • Germania va trimite mai multe sisteme antiaeriene în Ucraina: "Pentru protejarea transporturilor cerealelor către România"
  • În prezent, Germania nu intenționează să furnizeze Ucrainei rachete de croazieră Taurus, deoarece acestea nu sunt comparabile cu rachetele furnizate de Franța și Marea Britanie, a informat miercuri ziarul Bild
  • Cel puțin unul din zece soldați ruși aflați în Ucraina consumă droguri, în timp ce rețelele de trafic de droguri se întind până pe linia frontului, scrie site-ul de știri Verstka, lansat de către jurnaliști independenți, potrivit analistului militar Chris Owen
  • Statele Unite vor transfera Ucrainei mii de arme şi muniţii confiscate Iranului, o măsură ce ar putea contribui la atenuarea unor lipsuri critice cu care se confruntă armata ucraineană

------------------

Evenimentele de miercuri privind agresiunea rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro