Vladimir Putin a declarat joi că preluarea de către Azerbaidjan a enclavei separatiste Nagorno-Karabah este „inevitabilă”, în urma criticilor din partea aliatului său armean, care acuză Moscova de inacțiune, potrivit AFP.

Nikol Pasinian si Vladimir PutinFoto: TASS / ddp USA / Profimedia

Ea a fost „inevitabilă după recunoașterea suveranității Azerbaidjanului (asupra Karabahului) de către autoritățile armene”, a declarat el, adăugând că Armenia a fost „întotdeauna” aliatul Rusiei.

„A fost doar o chestiune de timp până când Azerbaidjanul a început să restabilească ordinea constituțională în această regiune”, a adăugat președintele rus.

Kremlinul a calificat marţi drept „greşită” decizia Armeniei, aliat istoric al Moscovei, de a ratifica aderarea la Curtea Penală Internaţională (CPI), o instanţă care a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin.

În timp ce relaţiile dintre Moscova şi Erevan s-au degradat considerabil în ultimele luni pe fondul înfrângerii separatiştilor armeni de către Azerbaidjan în Nagorno-Karabah, Peskov a declarat că Armenia nu are „nimic mai bun” decât alianţa cu Moscova.

Armenia este membră a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), o alianţă militară condusă de Rusia şi care reuneşte mai multe foste republici sovietice.

Rusia este de asemenea un furnizor major de arme pentru Armenia şi dispune de o bază militară în această ţară.