Kremlinul a calificat marţi drept „greşită” decizia Armeniei, aliat istoric al Moscovei, de a ratifica aderarea la Curtea Penală Internaţională (CPI), o instanţă care a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin, informează agențiile AFP și Agerpres.

Dmitri Peskov si Vladimir PutinFoto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

„Ne îndoim că aderarea Armeniei la Statutul de la Roma ar fi corectă din punct de vedere al relaţiilor bilaterale. Continuăm să credem că este vorba de o decizie greşită”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

În timp ce relaţiile dintre Moscova şi Erevan s-au degradat considerabil în ultimele luni pe fondul înfrângerii separatiştilor armeni de către Azerbaidjan în Nagorno-Karabah, Peskov a declarat că Armenia nu are „nimic mai bun” decât alianţa cu Moscova.

Armenia este membră a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), o alianţă militară condusă de Rusia şi care reuneşte mai multe foste republici sovietice.

Rusia este de asemenea un furnizor major de arme pentru Armenia şi dispune de o bază militară în această ţară.

Parlamentul armean a ratificat marţi aderarea la CPI, după dezbateri rapide asupra acestui proiect.

Curtea Penală Internaţională a emis primăvara aceasta un mandat de arestare pe numele preşedintelui Vladimir Putin, pentru „deportare” de copii ucraineni în Rusia, decizie denunţată de Moscova.

„Considerăm că decizia CPI cu privire la preşedintele Putin este ilegală, nulă şi neavenită”, a declarat încă o dată Peskov, marţi.

Citește și:

____