Rusia ar putea folosi mine marine pentru a viza transportul maritim civil în Marea Neagră, inclusiv prin amplasarea lor în apropierea porturilor ucrainene, a declarat miercuri guvernul britanic, citând serviciile de informații, potrivit Reuters.

Depozit de cereale ucrainean lovit de drone ruseștiFoto: Odesa Regional Administration Press Office / AP / Profimedia

Rusia a renunțat în iulie la un acord care permitea Ucrainei să expedieze în siguranță produse alimentare prin ceea ce este în mod tradițional principalul său coridor de export.

Ucraina a răspuns prin crearea unui „coridor umanitar” temporar pentru navele de marfă, iar de atunci mai multe nave au părăsit porturile ucrainene din Marea Neagră.

Marea Britanie a declarat că, potrivit evaluării sale, Rusia încearcă să vizeze transportul maritim civil care călătorește prin coridorul umanitar pentru a descuraja exportul de cereale ucrainene.

„Aproape sigur, Rusia vrea să evite în mod deschis scufundarea navelor civile, în schimb va arunca în mod fals vina pe Ucraina pentru orice atac împotriva navelor civile din Marea Neagră”, a declarat Ministerul britanic de Externe într-o declarație.

„Prin publicarea evaluării noastre asupra acestor informații, Marea Britanie încearcă să expună tacticile Rusiei pentru a descuraja producerea unui astfel de incident”, se mai arată în comunicat.

Luna trecută, Marea Britanie a acuzat Rusia că a țintit o navă civilă de marfă aflată în port în Marea Neagră pe 24 august, într-un atac cu rachete despre care a spus că a fost contracarat cu succes de apărarea ucraineană.

Marea Britanie a declarat că lucrează cu Ucraina și cu alți parteneri pentru a pune în aplicare măsuri de îmbunătățire a siguranței navigației și că își folosește capacitățile de informații, supraveghere și recunoaștere pentru a monitoriza activitatea Rusiei în Marea Neagră.

Citește și: