Rusia vrea să înființeze o bază navală pe coasta Mării Negre, în regiunea separatistă georgiană Abhazia, a declarat joi liderul regiunii, Aslan Bzhania, citat de ziarul Izvestia, la o zi după ce s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin, informează Reuters.

Nave de lupta rusesti la SevastopolFoto: Vasiliy Batanov / Sputnik / Profimedia Images

Aslan Bzhania, autointitulatul președinte al regiunii separatiste susținute de Rusia, a declarat că a fost semnat un acord pentru o bază navală permanentă în Ochamchira.

„Am semnat un acord, iar în viitorul apropiat va exista o bază permanentă a marinei ruse în districtul Ochamchira", a declarat Bzhania pentru Izvestia.

„Toate acestea au ca scop creșterea nivelului de capacitate de apărare atât a Rusiei, cât și a Abhaziei, iar acest tip de interacțiune va continua", a mai spus el. „Există, de asemenea, lucruri despre care nu pot vorbi".

Rusia a recunoscut Abhazia și o altă regiune separatistă, Osetia de Sud, ca state independente în 2008, după ce trupele rusești au respins o tentativă georgiană de recucerire a Osetiei de Sud într-un război de cinci zile care s-a încheiat la 12 august 2008.

Wall Street Journal a relatat că Rusia a retras cea mai mare parte a Flotei sale din Marea Neagră de la baza sa principală din peninsula Crimeea, anexată ilegal din 2014, din cauza atacurilor ucrainene.