Într-o cursă strânsă înaintea alegerilor din 15 octombrie din Polonia, liderii partidului de guvernământ, Lege și Justiție (PiS), au acuzat Germania că ar încerca să dicteze politica guvernului polonez în ceea ce privește migrația sau gazul. Acuzațiile, potrivit Reuters, au slăbit frontul comun european în sprijinul Ucrainei împotriva invaziei ruse, compromițând un plan pentru o uzină de reparații polono-germane de tancuri în beneficiul Kievului.

Președintele Poloniei, Andrzej Duda și cancelarul Germaniei, Olaf ScholzFoto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia

Potrivit sursei citate, conducerea „populistă" a PiS susține și că Germania intenționează să-l instaleze în funcție pe principalul său adversar electoral, fostul prim-ministru liberal Donald Tusk. Totodată, a exploatat neîncrederea față de Germania, care persistă în rândul unei părți a electoratului, în special a conservatorilor în vârstă care își amintesc de devastările din al Doilea Război Mondial.

„Este foarte neproductiv faptul că din Polonia, membrii PiS continuă să critice Germania într-un mod atât de aspru în public", a declarat generalul american Ben Hodges, care a comandat forțele armate americane din Europa în perioada 2014-2017, pentru Reuters. „Presiunea asupra relației dintre doi aliați NATO, duce la o presiune asupra coeziunii generale a NATO", a adăugat Hodges.

Impactul asupra Ucrainei

În aprilie, miniștrii apărării din Germania și Polonia anunțau crearea unui centru comun în Polonia pentru repararea tancurilor Leopard germane deteriorate în luptele din Ucraina, scrie Reuters, dar acordul a căzut rapid. Într-o altă dispută, Varșovia a respins oferta Germaniei de a amplasa unități de apărare aeriană cu rachete Patriot în Polonia, înainte de a fi de acord în cele din urmă cu aceasta. La moment, Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) repară unele tancuri Leopard folosind piese de schimb furnizate din Germania.

Oficialii guvernamentali polonezi nu au răspuns imediat solicitărilor Reuters de a comenta situația. Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe german a spus că Berlinul și Varșovia lucrează strâns împreună în ceea ce privește securitatea și apărarea europeană, dar a refuzat să comenteze „dezbaterile politice interne curente din Polonia".

Potrivit Reuters, relațiile dintre Polonia și Germania au fost distante încă de când PiS a preluat puterea în 2015, iar tendința este una de înrăutățire. Doar 47% dintre polonezi cred că relațiile sunt bune, potrivit unui sondaj germano-polonez din acest an, în scădere de la 72% în 2020.

Guvernul lui Scholz a respins în mare parte atacurile din partea lui PiS. O sursă guvernamentală a spus că Berlinul este extrem de precaut pentru a nu provoca în mod involuntar Varșovia. „Ne mișcăm pe coji de ou", a spus sursa.

Cu toate acestea, unii analiști, citați de Reuters, consideră că retorica poloneză față de Berlin ar putea fi temperată după alegeri.